Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τον «χάρο με τα μάτια του» είδε 48χρονος από την Αλμωπία! - Άκρως επικίνδυνη η παλιά σιδερένια γέφυρα του Αξιού (βίντεο)


Μια απίστευτη περιπέτεια έζησε πριν από λίγες ημέρες ένας 48χρονος γνωστός παράγοντας του ποδοσφαίρου από χωριό της Αλμωπίας, ο οποίος «είδε τον χάρο με τα μάτια του» κατά την διαδρομή του με το ΙΧ αυτοκίνητό του προς τη Θεσσαλονίκη.

Ήταν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, όταν λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Γέφυρα και στα Κουφάλια, λήφθησαν κάποια έκτακτα μέτρα από την Τροχαία και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Έδεσσας μέχρι την Χαλκηδόνα, για λίγη ώρα, λειτουργούσαν κάποιες παρακαμπτήριες για τους οδηγούς των οχημάτων, από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Εξαιτίας αυτών των έκτακτων μέτρων ο εν λόγω 48χρονος οδηγός, που κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην είσοδο της γνωστής παλιάς σιδερένιας γέφυρας του Αξιού η οποία είναι παραμελημένη, κατεστραμμένη και –φυσικά- άκρως επικίνδυνη!

Καθώς δεν υπήρχε καμία απολύτως σήμανση στη γέφυρα, ο οδηγός που έζησε αυτή την «εφιαλτική» εμπειρία, προσπάθησε να την διαπεράσει αμέριμνος για να φθάσει στον προορισμό του. Ξαφνικά όμως βρέθηκε στο κενό, αφού η γέφυρα είναι κομμένη στα δύο μετά την κατάρρευσή της από τα νερά του Αξιού εξαιτίας των πλημμυρών που σημειώθηκαν κατά καιρούς. Ο 48χρονος στην ατυχία του πάνω υπήρξε… «τυχερός» γιατί το παράθυρο του αυτοκινήτου του ήταν ανοιχτό και κατάφερε να απεγκλωβιστεί, να βγει έξω από αυτό και στη συνέχεια, με υπερπροσπάθεια, να βγει έξω από τον ποταμό, στα νερά του οποίου βρέθηκε ξαφνικά. Μετά από πεζοπορία συνάντησε ιδιοκτήτη κοντινού καταστήματος, ο οποίος και του πρόσφερε την απαραίτητη βοήθεια που χρειαζόταν ο ίδιος μετά από την απίστευτη περιπέτειά του.


Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της  Ηλεκτρονικής μας Εφημερίδας είναι χαρακτηριστικές της επικινδυνότητας του σημείου για τους διερχόμενους οδηγούς. Μάλιστα την ώρα που βρεθήκαμε στη γέφυρα ένα αυτοκίνητο (φωτο) επιχείρησε να περάσει χωρίς ο οδηγός να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει.
pgefiraajiou1
Απομεινάρι

Η συγκεκριμένη γέφυρα που αποτελούσε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας και η οποία καταστράφηκε και φτιάχτηκε αρκετές φορές, φέρει την πρόσφατη προπολεμική και μεταπολεμική ιστορία της περιοχής. Όμως σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάρρευσή της από τα «οργισμένα» νερά του Αξιού, παραμένει απομεινάρι της ιστορίας της.

Χωρίς σήμανση

Αν και κατεστραμμένη και πλέον επικίνδυνη για τους περαστικούς, δεν υπάρχει καμιά σήμανση που να δηλώνει ότι είναι απροσπέλαστη, με αποτέλεσμα να

βρίσκονται εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους οι οδηγοί των οχημάτων που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, βρίσκονται στην είσοδό της και αναγκάζονται να την διασχίσουν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι κατεστραμμένη!

Η Πολιτεία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος στον οποίο ανήκει η γέφυρα- «φάντασμα» δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατέψουν τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά δεν έχουν κάνει και τίποτα απολύτως για να αναδείξουν το σπουδαίο αυτό μνημείο πια- σύμβολο μιας εποχής.

Μουσειακό είδος

Η παλιά γέφυρα του Αξιού αποτελούσε τα τελευταία χρόνια μουσειακό είδος αφού βρισκόταν σε αχρηστία. Οι παλαιότεροι τη θυμούνται ως τη γέφυρα μονής κυκλοφορίας που τα οχήματα κινούνταν πάνω σε αυτήν εναλλάξ αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης δύο ρευμάτων.

Η σιδερένια γέφυρα βέβαια έχει μεγάλη ιστορία, αφού κατασκευάστηκε το 1933 από Αμερικάνους που πραγματοποιούσαν αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή, ωστόσο υπέστη σοβαρές ζημιές από Άγγλους σαμποτέρ την περίοδο του πολέμου και συγκεκριμένα το 1941.

Επισκευάστηκε από τους Γερμανούς, που την ανατίναξαν με τη σειρά τους καθώς υποχωρούσαν το 1944.

Το 1945 κατασκευάστηκε από τους Άγγλους η γέφυρα αυτή τύπου Μπέλεϊ, που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα. Το κεντρικό τμήμα της καταστράφηκε το 2005 από τον πλημμυρισμένο Αξιό. 

Δείτε την πορεία του αυτοκινήτου προς το κενό:


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. πΡΟΦΑΝΩς ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑς, ΟΥΤΕ Ο ΨΩΜΙΑΔΗς! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΙΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΟΛΕΩΝ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ; ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΖ; ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ Ο 48ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.