VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχονται τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια

Τα πολυδιαφημισμένα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (γνωστά παλιότερα και ως ΚΕΠ επιχειρήσεων) θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα ΚΥΕΠΙΧ θα λειτουργούν στα επιμελητήρια και ουσιαστικά θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν υποθέσεις των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Το νομοσχέδιο επιφέρει επίσης ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των επιμελητηρίων, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα κατάργησης και συγχώνευσης επιμελητηρίων και αυστηρότερους ελέγχους στα οικονομικά τους.

Πιο συγκεκριμένα:

-Τα Επιμελητήρια αναλαμβάνουν τη λειτουργία και το συντονισμό των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ). Τα ΚΥΕΠΙΧ έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. ενημερώνει και πληροφορεί τις επιχειρήσεις για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων,

β. παραλαμβάνει αιτήσεις επιχειρήσεων για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα στοιχεία των οποίων καταχωρεί σε ειδικό πρωτόκολλο,

γ. ελέγχει την πληρότητα των αιτήσεων των επιχειρήσεων και, αν για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης απαιτούνται δικαιολογητικά, που δεν υποβάλλονται μαζί με την αίτηση, το ΚΥΕΠΙΧ τα αναζητά και τα παραλαμβάνει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από σχετική εξουσιοδότηση των επιχειρήσεων,

δ. διαβιβάζει πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων των επιχειρήσεων, στην αρμόδια για τη διεκπεραίωσή τους υπηρεσία, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Το τελικό έγγραφο αποστέλλεται από την αρμόδια υπηρεσία και πάλι στο ΚΥΕΠΙΧ όπου είχε υποβληθεί η αρχική αίτηση, από το οποίο το παραλαμβάνει εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της επιχείρησης ή αποστέλλεται στην επιχείρηση από το ΚΥΕΠΙΧ στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί με συστημένη επιστολή και με αντικαταβολή. ε. διεκπεραιώνει τις διαδικασίες των άρθρων 6 και 8 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) για την άσκηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Για την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας το ΚΥΕΠΙΧ πιστοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, μετά από αξιολόγηση της συνδρομής των εφαρμόσιμων απαιτήσεων του σχετικού προτύπου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, η οποία αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δεν μπορεί να μετάσχει στις συνεδριάσεις του αρμόδιου οργάνου χορήγησης έγκρισης ή

ελέγχου δραστηριότητας, η οποία υπάγεται στη διαδικασία της γνωστοποίησης, οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον από την άσκηση της δραστηριότητας ή είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως το δεύτερο βαθμό, με άλλο πρόσωπο που έχει τέτοιο συμφέρον.

- Επιτρέπεται η κατάργηση επιμελητηρίων με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομίας και ύστερα από γνώμη της ΚΕΕ που πρέπει να δοθεί εντός 60 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση εκδίδεται το ΠΔ χωρίς γνώμη της ΚΕΕ.

-Δύο περισσότερα όμορα επιμελητήρια ή αμιγή επιμελητήρια της ίδιας περιφερειακής ενότητας μπορούν να συγχωνεύονται, επίσης με ΠΔ. Αυτό γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις που τα μέλη του επιμελητηρίου είναι λιγότερα από 5.000 και από τις οικονομικές του καταστάσεις προκύπτει αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του. Η δυνατότητα κατάργησης και συγχώνευσης επιμελητηρίων προβλέπεται τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018, δηλαδή ουσιαστικά από το 2021 κι έπειτα, καθώς ήδη τον προσεχή Δεκέμβριο θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια.

-Η σύναψη και εκτέλεση όλων των συμβάσεων προμηθειών αγαθών, γενικών υπηρεσιών και ανάθεσης εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων της ΚΕΕ και των επιμελητηρίων θα διενεργούνται βάσει του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις.

-Ο προϋπολογισμός κάθε οικονομικού έτους συντάσσεται από τη Διοικητική Επιτροπή το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και υποβάλλεται, για τελική έγκριση, στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

-Τα Επιμελητήρια της χώρας οφείλουν να συντάσσουν έως την 30η Απριλίου ισολογισμό χρήσης, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης και λογαριασμού γενικής εκμετάλλευσης.

-Για την κάλυψη των αναγκών των Επιμελητηρίων σε προσωπικό, εφαρμόζεται διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ή προσωπικού με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Η πλήρωση των θέσεων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (νόμος περί ΑΣΕΠ), μετά από εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αναφορικά με τον αριθμό και τις κατηγορίες υπαλλήλων που απαιτούνται για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και την εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…