Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αλμωπία: Κλείνει το Δημοτικό Σχολείο Θηριόπετρας;


Όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή

Το πρόβλημα με το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπογεννητικότητα που υπάρχει στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα μια μακροπρόθεσμης κακής αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους της Πολιτείας με την αδιάφορη για να μην πούμε «επιθετική» τακτική της σε βάρος της πολύτεκνης οικογένειας, σε βάρος της οικογένειας γενικότερα, του μοναδικού ίσως θεσμού που ανθίσταται ακόμη στην διάλυση του κοινωνικού ιστού. Η έλλειψη στήριξης των νέων ζευγαριών που δημιουργούν οικογένεια εκ μέρους της, καθώς και πάρα πολλοί άλλοι λόγοι που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ, συνέτειναν στην όξυνση του προβλήματος, και έφεραν τα αποτελέσματα που απτά χειροπιαστά βιώνουμε σήμερα.

Άμεσο συνακόλουθο αποτελεί και η συρρίκνωση της δυναμικότητας των Σχολείων, η οποία οδηγεί μακροπρόθεσμα στο κλείσιμό τους. Σχολεία που χτίστηκαν εδώ και δεκαετίες, οδηγούνται στο κλείσιμο και την απαξίωση. Τα δυναμικά εκείνα Πνευματικά Κέντρα που χτίστηκαν με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού, για να φοιτήσουν τα παιδιά τους να «γίνουν άνθρωποι», περνούν στο περιθώριο κινδυνεύοντας να γίνουν αποθήκες. Τα Κέντρα εκείνα από τα οποία βγήκαν διάσημες προσωπικότητες αλλά και απλοί μαχητές της ζωής οδηγούνται στον αφανισμό. Εκατό περίπου χρόνια πέρασαν από τότε που οι Έλληνες της διασποράς έρχονταν ως πρόσφυγες στα νέα τους εδάφη, κυνηγημένοι από τον Οθωμανό κατακτητή, χτίζοντας πρώτα τις Εκκλησιές και τα Σχολειά τους στο κέντρο του χωριού και κατόπιν τις φτωχικές τους καλύβες.

Η λανθασμένη αυτή πολιτική οδήγησε στα σημερινά αυτά αποτελέσματα. Κλείνει το Σχολείο της Θηριόπετρας; Ούτε στους εφιάλτες τους δεν μπορούσαν να φανταστούν οι τότε αλλά και οι νυν κάτοικοι του ακριτικού προσφυγικού αυτού χωριού το σενάριο αυτό. Η διένεξη της Κεντρικής Διοίκησης, μέσω της Α΄θμιας Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του Δημάρχου Αλμωπίας δεν ενδιαφέρει τους κατοίκους αυτού του χωριού κάθε χωριού της Ελλάδος μας. Ούτε όμως οι ευθύνες μπορούν να περιορισθούν στην ηγεσία του τωρινού Υπουργείου Παιδείας ή της τωρινής Δημοτικής Αρχής. Εξυπακούεται ούτε στους γονείς των παιδιών που δυστυχώς σήμερα δέχονται το ισχυρό αυτό ράπισμα και είναι οι μόνοι που δεν φταίνε, αυτοί και κυρίως τα παιδιά τους.

Όμως στο βωμό της οικονομίας, σενάριο που παίζεται καθημερινά και πιπιλίζεται από τα παπαγαλάκια του κάθε συστήματος στα ΜΜΕ δεν μπορεί εύκολα να κλείνει ένα Σχολείο. Δεν μπορεί να κλείνει ο Θεσμός εκείνος που περιμένουμε να καλλιεργήσει και να μορφώσει τις νέες γενιές τα παιδιά μας τα εγγόνια μας. Οι απόψεις αν πρέπει εν έτη 2017 να λειτουργούν ακόμη 2θέσια 3θέσια κλπ σχολεία διίστανται. Γιατί από την μια τα φροντιστήρια επικαλούνται ως θετικό προσόν τους τα ολιγομελή τμήματά τους, ενώ από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας επιμένει σε μεγάλης δυναμικότητας σχολεία. 

Τελικά……,

Έχει παρουσία η τοπική αυτοδιοίκηση στις αποφάσεις αυτές ή όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται ερήμην της από επιτελικούς «καρεκλοκενταύρους» στην Αθήνα που σχεδιάζουν επί χάρτου αγνοώντας τα ιδιαίτερα κάθε φορά τοπικά προβλήματα, αγνοώντας τη «μάχιμη εκπαίδευση» γενικότερα;

Ζητείται η έγγραφη άποψη και θέση των γονέων των μαθητών ή όλα γίνονται ερήμην τους;
Ζητείται η έγγραφη τεκμηριωμένη θέση και γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης (Α΄θμιας, Β΄θμιας εκπαίδευσης) ή αποφασίζονται «άνωθεν» και διατάσσονται;  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κλεισίματος του ιστορικού σχολείου της Θηριόπετρας έπρεπε να προϋπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ των πολιτών του χωριού, των γονέων των μαθητών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τοπικού Εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας. Από ό,τι προκύπτει κάτι τέτοιο δεν έγινε έγκαιρα και εγγράφως. 

Το γεγονός είναι ένα 

Δεν προηγήθηκε καμία έγγραφη διαβούλευση, ούτε συζητήθηκε το πρόβλημα νωρίτερα, προτού δηλαδή αρχίσει το σχολικό έτος, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα το μέγεθος της προχειρότητας της διοίκησης, Κεντρικής και Τοπικής, στην αντιμετώπιση παρομοίων προβλημάτων που άπτονται του Θεσμού της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Καταδεικνύει την επιπολαιότητα, την προχειρότητα ακόμη και την αδιαφορία με την οποία κινούνται κορυφαία Όργανα της Πολιτείας του τόπου μας της Πατρίδας μας γενικότερα, τα οποία με τις ενέργειές τους αυτές απαξιώνουν δυστυχώς τους Θεσμούς που υπηρετούν. 
Δίκαια λοιπόν ο πολίτης, ο γονέας κάθε μαθητή, ο απλός μάχιμος εκπαιδευτικός αναρωτιέται: 
Που βαδίζει η Παιδεία μας; 
Που βαδίζει η κοινωνία μας; 
Ποιος επιτέλους θα ενδιαφερθεί έμπρακτα και εποικοδομητικά για εμάς και τα παιδιά μας; 
Τα βλέπουμε ως μέλλον αυτού του τόπου ή από τώρα τα καταδικάζουμε στην αγραμματοσύνη και την αμορφωσιά…... εύκολη «λεία» των επόμενων πολιτικάντηδων που θα παρουσιασθούν. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Ωραία άποψη κι αυτή. Μπράβο!Οι κύριοι Προιστάμενοι τώρα θα βάλουν στο φάκελό τους προς αξιολόγηση την επιτυχία τους στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και θα αξιολογηθουν θετικά . Συγχαρητήρια πετύχατε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι βλέπουμε και στην Λαγκαδια που
    Δεκαπλάσιαστικανε τα παιδάκια παρακαλάνε κάθε μέρα για την καινούργια παιδική χαρά και τους
    Κοροϊδεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ετσι μπραβο στο δρομο της ανάπτυξης κλειστε οτι εχετε αφησει ορθιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σχολεια που χτιστηκαν τις δεκαετιες 50 60 και προηγουμενα χρονια ικανοποιουσαν αναγκες μιας αλλης εποχης. Ειναι δυνατον να λειτουργουν σχολεια με τρεις μαθητες; Ποια η λογικη των διθεσιων σχολειων οταν η μετακινηση των μαθητων ειναι πλεον ευκολη στα σημερινα χρονια. Ενσ πολυθεσιο σχολειο βοηθαει στην κοινωνικοποιηση των παιδιων αλλα τους δινει και αφοδια οπως πληροφορικη ξενες γλωσσες ,θεατρο, μουσικη,κ.α Το θεμσ της μεταφορας μπορει να ληθει με ουσιαστικη παρεμβαση δημων , κρατους, δειτε παραδειγμα αμερικης οπου σχολικα μεταφερουν μαθητες απο απομακρυσμενες περιοχες, αλλα και ιδιωτικα σχολεια. Πρεπει να δημιουργησουμε το νεο και οχι να εμμενουμε στο λαθοε και στο παρελθον οπου λε κότα ριτσα αλλες συνθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αριστερά της Αμερικής. Ακόμη και στα παραδείγματα την Αμερική χρησιμοποιούν, όπως και τα πρόσφατα ταξίδια όλης της κυβερνητικής ιεραρχίας.

      Διαγραφή
  5. Ολοι οι αγωνες για δικαωματα γυναικων εργατων μσυρων ομοφυλοφυλων ξεκινησαν απο αμερικη βολευει ομως να κρεμαμε τις ταμπελες του κομμουνισυη και του λαικιστη σε οσους αγωνιζονται για δικαιωμστα και καλυτερη ποιοτητα ζωης. Η νεοφιλελευθερη λαιλαπα θελει υπακοους πολιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολοι οι δικαοι αγωνες εργατων γυναικων μαυρων ομοφυλοφυλων εχουν αφετηρισ την αμερικη. Βολευει καποιυς να χαρακτηριζουν τους αγωνιστες για δκαιωματα και καλυτερη ποιοτητα ζωης κομμουνιστες και λαικιστες. Η νεοφιλελλευθερη λαιλαπα θελει υπακοους πολιτες για το καλο νι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω ότι θα αναρτηθεί το σχόλιο γιατί τελευταία σε κάποια μπλοκ ότι δεν είναι αρεστό δεν βγαίνει.Λυπηρό αλλά δυστυχώς είναι ΑΛΗΘΕΙΑ . Κυριε Δήμαρχε και σε ανώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα τελευταία..... Πάντοτε ήταν το μπλοκ του δημάρχου. Επιδοτειται για τις υπηρεσίες του... Βλέπε διαύγεια. Από την σκανδαλωδη αυτή προπαγάνδα θα χάσει. Οι πολίτες δεν είναι χαζοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.