Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Πυροσβεστική Έδεσσας προειδοποιεί για αποφυγή πυρκαγιών από χρήση εστιών θέρμανσης


Ο χειμώνας θέλει τζάκι και χαλάρωση. Όμως κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διατηρούμε την περιοχή γύρω από το τζάκι καθαρή! Διακοσμητικά, προσανάμματα και άλλα εύφλεκτα υλικά επιβάλλεται να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας. Πάντα τοποθετούμε την προστατευτική σήτα μπροστά από το τζάκι και επιβλέπουμε την λειτουργία του, ιδίως όταν κοντά βρίσκονται παιδιά. Δεν υπερφορτώνουμε το τζάκι με πολλά ξύλα για να δημιουργήσουμε μεγάλη φωτιά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσει καπνός εντός της οικίας και να υπερθερμανθεί η καμινάδα. Δεν χρησιμοποιούμε κηροζίνη, βενζίνη ή άλλα εύφλεκτα υλικά για να ανάψουμε τη φωτιά όπως illustration περιοδικά, χαρτιά περιτυλίγματος ή άλλα περίτεχνα έντυπα διότι υπάρχει κίνδυνος να απελευθερωθούν τοξικές ουσίες. Έχουμε πάντα έναν πυροσβεστήρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία βρεγμένη κουβέρτα.
Οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν και για ξυλόσομπες.
Για σόμπες πετρελαίου εκτός των παραπάνω, σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου κλείνουμε άμεσα το διακόπτη- ρυθμιστή της σόμπας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΑ
Ο καθαρισμός καμινάδας (τζακιού και ξυλολέβητα) μπορεί να αποτελεί ένα μικρό έξοδο αλλά είναι αποδεδειγμένα η πιο απαραίτητη εργασία που θα πρέπει να πραγματοποιούμε στο τζάκι μας και τον ξυλολέβητα μια φορά το χρόνο και αυτό γιατί η συντήρηση του, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια μας, την ασφάλεια του σπιτιού και γενικότερα με την σωστή και αποδοτικότερη λειτουργία του.
Ως γνωστόν, από την καύση των ξύλων, εκτός της θερμότητας που εκλύεται, παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μαζί με ένα μικρό ποσοστό υδρατμών σε μορφή καπνού. Ο σχηματιζόμενος από την χημική αυτή αντίδραση καπνός, διαφεύγει στη ατμόσφαιρα δια μέσου της καμινάδας, συσσωρεύοντας με αυτόν τον τρόπο στα εσωτερικά της τοιχώματα αιθάλη. Αναλύοντας τη σχέση μεταξύ καθαρισμού της καμινάδας και της ασφάλειά σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, ότι η αιθάλη, αν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανόν να αναφλεγεί εντός της καμινάδας και να αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς, καταστροφής τεντών σε πολυκατοικίες από τις φλεγόμενες καύτρες που πετάγονται, αλλά και ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες των όμορων διαμερισμάτων, εξαιτίας των μεγάλων διαστολών και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στους τοίχους.
Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ & ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΒΗΤΑ
Είναι απαραίτητο να εκτελούμε τη συντήρηση και τον καθαρισμό του λέβητα σε ετήσια βάση,  τόσο για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία  του όσο και για την εξοικονόμηση  πετρελαίου. Επιπλέον  με τη ρύθμιση καυσαερίων προστατεύουμε το περιβάλλον  διότι επιτυγχάνεται η μικρότερη εκπομπή καυσαερίων.
Στο χώρο του λεβητοστασίου λόγω των καύσιμων υλικών (πετρέλαιο – υγραέριο) σε περίπτωση βλάβης η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλη, γι΄ αυτό είναι απαραίτητο (βάση νομοθεσίας) να τοποθετούμε μέτρα πυρασφάλειας. Ειδικότερα, πάνω από τον καυστήρα τοποθετούμε πυροσβεστήρα οροφής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί μια μεγάλη πυρκαγιά με καταστρεπτικές συνέπειες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παροχή βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς ειδοποιήστε εγκαίρως το 199.















Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. το ντουμανι που γεμιζουν την ατμοσφαιρα προφανως δεν απασχολει κανενα και ειναι βεβαιο οτι θα το πληρωσουν πολλοι με την υγεια τουσ σε βαθοσ χρονου.
    το τι καινε ορισμενοι δεν περιγραφεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.