Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με την Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη: «Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις και τις ευθύνες …»


Ασχολείται με διαφόρους τρόπους και αποτελεσματικά εδώ και πολλά χρόνια με τα κοινά: τον συνδικαλισμό, την Τοπική αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό, την πολιτική. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύπλευρή προσωπικότητα που δεν θέλει (και δεν την ενδιαφέρει) να παρακολουθεί από απόσταση τα γεγονότα ζώντας την κλασική ζωή μιας συνταξιούχου. 

Μια ματιά στο βιογραφικό και στην δράση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει… «του λόγου το αληθές» για την Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη: 

Διετέλεσε για μία πενταετία (2002-2006) πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Κιλκίς (ΕΑΣΥΝΚ), ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στην θέση της γραμματείας γυναικών. Από το 2014 έως σήμερα είναι δημοτική σύμβουλος στον δήμο Παιονίας ενώ το 2009 και το 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς. Παράλληλα έχει διατελέσει κομματικό στέλεχος της ΝΔ ως πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Παιονίας και Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής του Κιλκίς (ΝΟΔΕ), την περίοδο 2013-2016.

Το 2016 ήταν υπεύθυνη Τομεάρχης και Σύνδεσμος με την Γραμματεία

Οργανωτικού για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και από τον Ιούλιο του 2017 είναι ο Σύνδεσμος με την ΝΟΔΕ Σερρών. 

Το 2007 συμμετέχει στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών δήμου Παιονίας «Ευκράντη» και μετέχει των δράσεών του από την θέση της Προέδρου όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

Μια συνέντευξη μαζί της λοιπόν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: 

Ερώτηση: Κυρία Καρβουνιάρη, αν και έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές, τόσο στην εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, κυρίως με ποσοτικούς όρους, όσο και αυτό της προώθησης και εφαρμογής πολιτικών, η εικόνα της πολιτικής εξουσίας παραμένει κυριαρχικά ανδρική. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; 

Απάντηση: Αν και προσωπικά διαφωνώ πλήρως με το μέτρο εφαρμογής ποσόστωσης στις εκλογικές διαδικασίες, εκτιμώ ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων που συγκροτούν την γυναικεία προσωπικότητα και τους πολλούς ρόλους στους οποίους της ζητείται παράλληλα να ανταποκριθεί, της μητέρας, της συντρόφου, της εργαζόμενης, κατανοώ την ανάγκη υιοθέτησής του. Αυτός άλλωστε είναι ο πιό σημαντικός λόγος στον οποίο οφείλεται διαχρονικά η ανδρική κυριαρχία στο χώρο της πολιτικής και πραγματικά δεν είμαι σε θέση να σας καταθέσω εάν θα ήταν σωστότερο να μειωθούν αυτοί οι ρόλοι στον βαθμό ανατροπή αυτού του δεδομένου. 

Ερ: Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα πεδίο στο οποίο εμπλέκεστε με διαφόρους τρόπους εδώ και πολλά χρόνια. Τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτισμός, πολιτική. Από που πηγάζει αυτό; Ποιές ανάγκες καλύπτετε; 

Απ: Εκτιμώ, ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες. Αυτό που σίγουρα καλύπτει είναι μία από τις πιό ισχυρές παραμέτρους της ανθρώπινης ύπαρξης, αυτής του ενδιαφέροντος γιά την καλυτέρευση της κοινωνίας όπου ζούμε, τόσο γιά τους ίδιους μας τους εαυτούς όσο και βεβαίως γιά την υπόλοιπη κοινωνία και κυρίως γιά τα πιό αδύναμα μέλη της. 


Ερ: Τι αντιπροσωπεύει για σας η έννοια Πολιτισμός; 

Απ: Αυτό που ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει σε κάθε ερμηνευτικό ελληνικό λεξικό: Ο βαθμός ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών συνθηκών της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου. Αυτήν την έννοια ενστερνίζομαι και υπηρετώ από τα νεανικά χρόνια μου ως απλός πολίτης, ως παράγοντας της δημόσιας ζωής, αλλά και ως εθελοντικό μέλος και πρόεδρος του γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου δήμου Παιονίας «Ευκράντη». 

Ερ: Ποιά είναι σε γενικές γραμμές η δραστηριότητα του συλλόγου σας (Σύλλογος Γυναικών δήμου Παιονίας «Ευκράντη») όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής του; 

Απ: Ο Σύλλογος Γυναικών του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω από ιδρύσεώς του το 2007, έχει να επιδείξει πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα όπως γιά παράδειγμα η ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε συνεργασία με το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, με το οποίο υπάρχει συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οποία εκτός των άλλων έχει αποφέρει και την δημιουργία τριών χορευτικών τμημάτων, ένα ενηλίκων και δύο παιδικών. Παράλληλα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις με κοινωνικό περιεχόμενο και χαρακτηριστικά όπως η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων ιατρικού περιεχομένου με θέματα που αφορούν την γυναίκα, αλλά και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις αναλόγου χαρακτήρα όπως μαστογραφίας και μέτρησης οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, ο σύλλογός μας έχει να επιδείξει και σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα προσφέροντας βοήθεια σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη αλλά και σε κοινωνικά ιδρύματα, όπως, μεταξύ άλλων, το παιδικό χωριό στο Φίλλυρο και νοσοκομεία του νομού μας με την χορήγηση ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Στις δραστηριότητες του συλλόγου εντάσσονται και οι εκδρομές που διοργανώνουμε σε αρχαιολογικούς χώρους, σε θέατρα γιά την παρακολούθηση παραστάσεων, σε μονές και εκκλησίες, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε βιβλιοπαρουσιάσεις σε συνεργασία με συλλόγους, όπως ο ποντιακός «Ακρίτες» Πολυκάστρου και περιχώρων και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Παιονίας. 

Ερ: Ποιός είναι ο σχεδιασμός του συλλόγου σας γιά το επόμενο διάστημα. Ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε; 

Απ: To επόμενο διάστημα ο σύλλογός μας θα εμπλουτίσει τις δραστηριότητες υλοποιώντας ένα μεγάλο και σημαντικό σχέδιο στον τομέα της ιατρικής πρόληψης. Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του σχεδίου και σε συνεργασία με την ιατρό-παθολόγο Ευδοξία Μπουτμπάρα του διασυνοριακού κέντρου υγείας Πολυκάστρου, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς από όλους τους μικρούς οικισμούς του δήμου μας, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για ένα φάσμα ζητημάτων ιατρικού περιεχομένου. 

Ερ: Πώς είναι η πολιτιστική κίνηση στην περιοχή σας; Είστε ικανοποιημένη; Έχετε την υποστήριξη που θα θέλατε από τον δήμο ή την Πολιτεία; 

Απ: Η πολιτιστική κίνηση στην περιοχή μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Πατρίδας μας, είναι σημαντική καθώς υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που παρουσιάζουν αντίστοιχη δραστηριότητα και ως εκ τούτου δηλώνω ικανοποιημένη. Σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι και η υποστήριξη που απολαμβάνει ο σύλλογος κυρίως από πλευράς της δημοτικής αρχής αλλά και από την αντίστοιχη περιφερειακή διοίκηση. Σίγουρα τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης αυτής της υποστήριξης υπάρχουν καθώς εκτιμώ, ότι χάρις στο έργο και την δράση μας έχουμε κερδίσει τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας. 

Ερ: Είστε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον δήμο Παιονίας. Πώς αισθάνεστε και πώς λειτουργείτε στο «ανδροκρατούμενο» δημοτικό συμβούλιο; Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίζετε; 

Απ: Αισθάνομαι πολύ άνετα και φιλικά καθώς μπορεί η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να είναι ανδροκρατούμενη, όμως, όπως συμβαίνει κυρίως σε μία σχετικά μικρή περιοχή της περιφέρειας, όπως αυτή του δήμου Παιονίας, γνωρίζομαι πάρα πολύ καλά με τους συναδέλφους μου της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και αυτό προσδίδει στην σχέση τα χαρακτηριστικά που σας προανέφερα. Κάτι βεβαίως που σημαίνει αυτονόητα ότι εξαλείφει και την πιθανότητα εμφάνισης δυσκολιών, όχι πολιτικών αντιθέσεων αλλά δυσκολιών. 

Ερ: Ποιά είναι επιγραμματικά τα τρία μεγάλα ζητήματα του δήμου Παιονίας, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση; 

Απ: Κατά την άποψή μου το πρόβλημα της ανεργίας όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας είναι και στον δήμο μας το πιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο όχι μόνον συγκυριακά αλλά διαχρονικά αποτελεί έναν τομέα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επειδή, όμως, τα περιθώρια παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στενά και περιορισμένα προς την κατεύθυνση αυτή κρατούν ‘’μικρό καλάθι’’ φιλοδοξιών στην αντιμετώπισή τους, ιδίως εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τα παραδείγματα του δήμου μας, όπου οι όποιες παρεμβάσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και σε πλήρη αντίθεση με τα προεκλογικά προγράμματα της νυν διοίκησης του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και την ίδρυση γραφείου για την απασχόληση. Η υδροδότηση από τις πηγές του Πάικου και συγκεκριμένα της περιοχης Κάρπης της έδρας του δήμου του Πολυκάστρου και των νοτίως αυτού οικισμών Νέας Καβάλας, Σιταριάς, Ασπρου, Αξιοχωρίου, Βαφειοχωρίου, που σήμερα υδροδοτούνται μέσω ιδιαιτέρως κοστοβόρων γεωτρήσεων με νερό που δεν διαθέτει τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος των πηγών της Κάρπης, το σημαντικότερο μέρος των οποίων καταλήγει ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου. 

Τέλος, το ζήτημα διαμόρφωσης των αγροτικών δρόμων και εν γένει της αγροτικής οδοποίας καθώς αφορά σε έναν τομέα τον πρωτογενή, που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του δήμου μας που έχει πολύ σημαντικά αγροτοκτηνοτροφικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου η βελτίωσή της χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. 


Ερ: Τομεάρχης της ΝΔ στη ΝΟΔΕ Σερρών. Είστε ικανοποιημένη από την επιχειρούμενη ανανέωση στο κόμμα σας; 

Απ: Το ζήτημα της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος είναι κάτι που αφορά την ηγεσία της ΝΔ. Βεβαίως ως στέλεχός της διαπιστώνω ότι αυτή έχει επιτευχθεί σε ένα βαθμό. Ομως, η έννοια της ανανέωσης είναι από μόνη της μία δυναμική κατάσταση και η οποία θα εξελιχθεί και στο μέλλον όπως έχει δηλώσει δημοσίως αρκετές φορές και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ερ: Πολλές είναι οι φωνές που ασκούν κριτική στο πρόεδρός σας Κυριάκο Μητσοτάκη για συνεχή απομάκρυνση από το κέντρο και τον μεσαίο χώρο και στροφή σε μια πιο ακροδεξιά κατεύθυνση. Πώς το σχολιάζετε; 

Απ: Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που διαχρονικά στηρίζεται στις ιδρυτικές αρχές της και στις αποφάσεις των εκάστοτε συνεδρίων της σε ό,τι αφορά τις πολιτικές κατευθύνσεις της. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πολιτικό κόμμα, όπου, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις υποστηρικτών της, η πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος, εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πάνω στους δύο αυτούς άξονες και δεν τίθεται θέμα στροφής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. 

Ερ: Θα είστε υποψήφια βουλευτής στο Κιλκίς; 

Απ: Ως γνωστόν, υπεύθυνη για την ανάδειξη των βουλευτικών υποψηφιοτήτων είναι η αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει για τον σκοπό αυτό το κόμμα μου και βεβαίως τον τελευταίο λόγο τον έχει, όπως προβλέπει η καταστατική λειτουργία του, ο πρόεδρος του κόμματος. Κάτι που σημαίνει, ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να αυτοχρίζεται ως υποψήφιος βουλευτής. Στο παρελθόν υπήρξα δύο φορές υποψήφια βουλευτής Κιλκίς στις εκλογές του 2009 και του 2015 και έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι τις προκλήσεις και τις ευθύνες που απορρέουν από οποιαδήποτε πολιτική αναμέτρηση. Τουναντίον θα έλεγα, ότι αποτελούν το οξυγόνο των θεμιτών πολιτικών μου φιλοδοξιών, όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να συμβαίνει με όσους εμπλέκονται με τον δημόσιο βίο.

Ερ: Με ποιό τρόπο πιστεύετε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να αποκτήσουν και πάλι την χαμένη αξιοπιστία τους; 

Απ: Η αλήθεια είναι, ότι στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία έχει εμπεδωθεί και διαμορφωθεί μία άποψη αναξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών αρκετά ισχυρή, με ευθύνη όχι μόνον όσων ασχολούνται με την πολιτική αλλά και των πολιτών. Για να αλλάξει αυτό το κλίμα θα πρέπει κατά την άποψή μου να ανατραπεί πλήρως η ανεκτικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις προεκλογικές θέσεις και προτάσεις και την εφαρμοσμένη πολιτική. Η παγίωση αυτής της αντίληψης, κυρίως σε ό,τι αφορά το εκλογικό σώμα αλλά και ορισμένα κόμματα όπως τα νυν κυβερνητικά, καθώς η ΝΔ ως λαϊκό, αστικό κόμμα παραδοσιακό δεν λαϊκίζει, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αύξηση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Αντίστοιχα για τους πολιτικούς αυτό θα συμβεί εάν πείσουν την κοινή γνώμη, ότι η ενασχόλησή τους με την πολιτική δεν έχει ιδιοτέλεια και βεβαίως δια του προσωπικού παραδείγματος λειτουργίας των σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. 

- Σας ευχαριστώ πολύ 
- Κι εγώ…
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment