Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Τα διαδικτυακά εγκλήματα ανέλυσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος Γ. Παπαπροδρόμου (βίντεο)


papaprdi3Τη Δευτέρα (9/10) το απόγευμα άνοιξε η «αυλαία» για τις φετινές ακαδημαϊκές διαλέξεις του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, που διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία "Ο Φίλιππος" σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑΠ. 
Επρόκειτο για μια πολύ επίκαιρη εκδήλωση που αφορούσε στα εγκλήματα στο χώρο του ίντερνετ, με προσκεκλημένο ομιλητή τον συντοπίτη μας Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, ο οποίος στην ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εγκλήματα του κυβερνοχώρου στη σύγχρονη εποχή, στην προσπάθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να τα καταπολεμήσει, καθώς και στις τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας ξεχωριστά για μια πιο ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Αρχικά, ο κ. Παπαπροδρόμου έκανε μια σύντομη αναφορά στην εμφάνιση του διαδικτύου μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την αμυντική βιομηχανία για να προχωρήσει μετέπειτα στο χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακολούθως, εξήρε το έργο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία με τις επισκέψεις και την ενημέρωση παιδιών σε σχεδόν 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη της εγκληματικότητας στο χώρο του διαδικτύου. Ακόμη τόνισε ότι η υπηρεσία που διευθύνει, αρχικά ασχολήθηκε αποκλειστικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά τώρα η δράση της έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Αφού ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τη διάρθρωση της, ο Γ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία των ελληνικών αρχών με διεθνείς υπηρεσίες όπως η EUROPOL και η INTERPOL, που οδηγεί στην πρόοδο της γνώσης και την καινοτομία σε αυτό το σχετικά πρόσφατο επιστημονικό αντικείμενο.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε μία εντελώς νέα πραγματικότητα την οποία βλέπουμε ήδη τα τελευταία χρόνια με τα προφίλ του Facebook στην Ελλάδα να φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια!

Στην ερώτηση «Μπορεί να είναι κάποιος απόλυτα ασφαλής στο Διαδίκτυο;» ο Διευθυντής απάντησε ότι:
«Δεν υπάρχει 100% ασφάλεια. Αν μιλάτε για καλύτερη προστασία, να το συζητήσουμε. Αλλά το απόλυτο είναι πάντοτε το ζητούμενο».

Αναφορικά με τις συμβουλές σε γονείς και παιδιά για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, σημείωσε:
«Δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δε γνωρίζουμε. Σας ρωτώ: Έξω στο δρόμο θα δίνατε τα προσωπικά σας στοιχεία σε έναν άγνωστο που βλέπετε για πρώτη φορά; Όχι.
Ό,τι δεν κάνουμε στην πραγματική μας ζωή, δεν το κάνουμε και στο ίντερνετ. Άλλωστε και ο κόσμος του ίντερνετ είναι ένα κομμάτι της πραγματικής μας ζωής».

Τέλος, ο κ. Παπαπροδρόμου υπενθύμισε στο πολυάριθμο κοινό τη λειτουργία των ενημερωτικών σελίδων/κοινοτητων cyberalert και cyberkid της διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, στις οποίες μπορεί κανείς να βρει πολύ χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Πριν την εκδήλωση τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε μια «καρποφόρα» χρονιά και για τις φετινές εκδηλώσεις της ΙΛΓΕ Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος, που αναφέρθηκε στη σπουδαία σημασία να βρίσκεται στα Γιαννιτσά ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μάλιστα κατάγεται από την περιοχή.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
O διευθυντής Γιώργος Παπαπροδρόμου μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε αναμνηστικές πλακέτες και φωτογραφήθηκε με τον κόσμο.
papaprdo366


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.