Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βέροια: Βολές του ΓΓ Εργασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους του “Καρυπίδη”


Στην Βέροια όπου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο γ.γ. Εργασίας, μίλησε για την αδήλωτη, εργασία, την κατάσταση εργαζομένων των πρώην S/M Καρυπίδη – Αρβανιτίδη, την κατάσταση στην ΕΝ. ΚΛΩ και για έργο του Υπουργείου σε εργατικά ζητήματα.
Για τα "S/M Καρυπίδης", ο Αν. Νεφελούδης, αφού χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ως «περίπτωση υψηλής παραβατικότητας», αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να είναι τόσοι εργαζόμενοι απλήρωτοι και ο επιχειρηματίας να επενδύει σε άλλες μορφές επιχειρηματικές δράσης», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΝΚΛΩ ανέφερε τη θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης «να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες πτώχευσης, να βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, ώστε να αναδειχθεί ο νέος επενδυτής για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική μονάδα, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονήθηκε».
1. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: Όσον αφορά την υπόθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ,ο γ.γ. Εργασίας ανέφερε ότι με το νόμο 4488/2017προβλέπεται για πρώτη φορά να βγαίνουν, για τις απλήρωτες αποδοχές των εργαζομένων, διαταγές πληρωμής κατά των παραβατών εργοδοτών. «Με ένα εξώδικο, μπορούν να το καταγγέλλουν στον ΟΑΕΔ, για να πάρουν το επίδομα ανεργίας ως μια πρώτη ανακούφιση, ενόψει και των προγραμμάτων που ετοιμάζουμε στο Υπουργείο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψή τους σε άλλες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Νεφελούδης.
2. ΕΝ ΚΛΩ Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση, με πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ταυτότητα Φύλου, προκειμένου να επισπευτεί η διαδικασία μέσω του πτωχευτικού δικαίου και να προχωρήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας με το νέο επενδυτή όπου όπως ανέφερε «προβλέπεται συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και για τους εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, με μεγάλο αντίκτυπο και για την περιοχή σε επίπεδο ανεργίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα ανάπτυξης της επιχείρησης. «Δεν κάνουμε ενέσεις σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αλλά εκεί όπου υπάρχουν στοιχεία βιωσιμότητας και –εδώ- υπάρχει μελέτη και business plan που έχουν κάνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι . Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος του προστίμου για επιστροφές κρατικών επιχορηγήσεων που δόθηκαν παλαιότερα σε επιχειρήσεις, με το αιτιολογικό της νόθευσης του ανταγωνισμού. Άρα, ο στόχος είναι διπλός, εργασία και αξιοπρέπεια για τους εργαζομένους και αποφυγή περιττών επιβαρύνσεων που πλήττουν συνολικά το κοινωνικό σύνολο» εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.
3. ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αναφερόμενος γενικά σε εργατικά ζητήματα, ο γ.γ. Εργασίας ανέφερε από τη Βέροια ότι «είμαστε σε διαρκή πόλεμο με την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, με την συνδρομή του ΣΕΠΕ που θα ενισχυθεί, με την υιοθέτησή του αιτήματός μας για την πρόσληψη 150 νέων Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης, τροποποιείται και το οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ που είναι ο βασικός βραχίονας εφαρμογής της νομοθεσίας για τα εργασιακά αλλά είχε αποδιοργανωθεί τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Επίσης έστειλε διπλό μήνυμα, προς τους εργοδότες ότι «η νομιμότητα συμφέρει προς αποφυγή του προστίμου» και προς τους εργαζόμενους ότι «για την προστασία τους από την παραβατικότητα των εργοδοτών, υπάρχει πλέον ένα θεσμικό πλαίσιο ολοκληρωμένο για την προστασία της εργασίας». Τέλος αναφέρθηκε και στο νέο Οδικό Χάρτη για την ανασφάλιστη εργασία, που συντάσσεται σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. «Ολοκληρώνουμε λοιπόν, το νέο ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα του ΣΕΠΕ το οποίο -σε συνεργασία με το ΕΡΓΑΝΗ που - σε πραγματικό χρόνο – διαθέτει στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας- και με βάση κάποια ειδικά ‘κλειδιά’, θα έχουμε συνεχή εικόνα για το που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα παραβατικότητας των εργοδοτών, προκειμένου να εστιάσουμε στους ελέγχους μας» κατέληξε ο Αν. Νεφελούδης.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.