Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Προβλήματα και αδιέξοδα του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού: Φιλοσοφική συζήτηση στη Θεσσαλονίκη

eurefor33Συνεχίζεται και φέτος η διοργάνωση των “φιλοσοφικών νυκτηγοριών”, τις οποίες πραγματοποιεί ανελλιπώς ο υποφαινόμενος: εδώ και έξι συναπτά έτη. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα σε καφέ της Θεσσαλονίκης κάθε εβδομάδα, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, από τα μέσα του Φθινοπώρου έως το τέλος της Ανοίξεως.
Η σύλληψη της δημιουργίας ενός forum φιλοσοφικών συζητήσεων αν και γεννήθηκε ανεξαρτήτως από την πρακτική των λεγόμενων Café philosophique (“café-philo”), τα οποία λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, δύναται να θεωρηθεί ως μια παραλλαγή τους, επί τω ελληνικότερον. Οι “φιλοσοφικές νυκτηγορίες” της Θεσσαλονίκης, είναι μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον μέρος της πολιτιστικής κίνησης της πόλης.
Εκτός από τα προγραμματισμένα φιλοσοφικά θέματα προς συζήτηση, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και παρουσιάσεις βιβλίων (λογοτεχνία, ποίηση, καλαισθητική θεωρία) και άλλα γεγονότα, όπως εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο, πάντοτε, τη φιλοσοφία.
Οι “φιλοσοφικές νυκτηγορίες” φιλοξενούν και “εν ενεργεία” φιλοσόφους, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού τους με τη σύγχρονη πλευρά του στοχάζεσθαι. Ανάμεσα στους επισκέπτες, οι οποίοι “χρωμάτισαν” με την παρουσία τους τις συναντήσεις της Τετάρτης, ήταν και ο Γερμανός φιλόσοφος Bernhard Waldenfels, γνωστός παγκοσμίως για τις θεωρήσεις του επί του “ξένου” και της “ξενότητας” και ο τακτικός επισκέπτης της Ελλάδος και “λάτρης” της Θεσσαλονίκης Αυστριακός Walter Seitter. [Βλ. τα σχετικά λήμματα στην Wikipedia για το φιλοσοφικό έργο τους]
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των φίλων των “φιλοσοφικών νυκτηγοριών” για την περίοδο 2017-2018, στο Art Café Container, ώρα έναρξης 20.00. Ρωμαϊκή Αγορά (Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου). 
Θέμα: “Προβλήματα του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού στη φιλοσοφική προοπτική τους: προρίψεις και αδιέξοδα”.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους/ες τους ενδιαφερόμενους.
Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…