Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιορτή καστάνου στη Γρίβα Κιλκίς


Η 21η Γιορτή Καστάνου διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 29 Οκτωβρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι, στο χωριό Γρίβα Κιλκίς, ένα από τα μεγαλύτερα καστανοχώρια της χώρας.

Πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες γιορτές κάστανου στη χώρα, με την επιμέλεια του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Γρίβας και του Τοπικού Συμβουλίου Γρίβας, του Δήμου Παιονίας. Μια γιορτή στην οποία τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το κάστανο σε όλες του τις μορφές, θα… σύρουν το χορό. Άξιοι συμπρωταγωνιστές τους θα είναι και δύο άλλα αγαπημένα μας είδη, το κρασί και το τυρί. Οι παραδοσιακές πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού, θα συμπληρώσουν την γαστριμαργική πανδαισία, που θα προσφερθεί χωρίς αντίτιμο στους επισκέπτες του βουνού, μαζί με τα ψητά και βραστά κάστανα.

Το Πάικο είναι ένας ορεινός όγκος κι ένας προορισμός απόδρασης, πολύ κοντά από τη Θεσσαλονίκη, μια μόλις ώρα διαδρομής, σε δρόμο χωρίς διόδια. Η πόλη αποτελεί κέντρο αμπελουργίας της ευρύτερης περιοχής, τα δε κρασιά της έχουν αναγνωρισθεί από το 1979 με ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας «Γουμένισσα». Ωραία εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη ενός, τουλάχιστον, οινοποιείου της περιοχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με τη θαυματουργή της εικόνα και τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου, όπως το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, σε πλαγιά του βουνού, κοντά στο χωριό Γρίβα και το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πάνω από το χωριό Πεντάλοφο. Αυτή τη μέρα, όμως, την τιμητική της έχει η γραφική Γρίβα με την όμορφη πλατεία με τα καφενεδάκια και τα πλατάνια και βέβαια τις μυρωδιές κάστανου σε κάθε μορφή (ωμό, ψητό, σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού) τυριού και κρασιού.

Γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές και γλέντι με τους φιλόξενους Γριβιώτες, είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη Κυριακή. Εάν έχετε περισσότερο χρόνο αξίζει να κινηθείτε βορειότερα, κάνοντας στάση στο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό της Καστανερής και απολαμβάνοντας, στη συνέχεια την πανέμορφη δασική διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Μεγάλα Λιβάδια, όπου σας περιμένει και το παραποτάμιο μονοπάτι Πριματάρι ή Πραματάρι, στο Στραβοπόταμο, με εννέα ξύλινα γεφυράκια!
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. άραγε θα γίνει σε πλατεία ή σε καμια ιδιωτική αυλή επιχειρηματία όπως σε κάποιο χωριό της Ανατολικής Αλμωπίας που προηγούμενο του δεν υπάρχει αλλού!!!
    υγ.Είναι δυνατόν η γιορτή ενός χωριού να γίνεται στο μαγαζί κάποιου? μα καλά όλο το χωριό πρόβατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πλατεία όπως κάθε χρόνο. Η διοργάνωση είναι άψογη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπόδειγμα διοργάνωσης τοπικής γιορτής με ωραίες γεύσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.