Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το «μεγάλο κόλπο» με τις εικονικές εταιρείες στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες


voulgarepix77Δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες, έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη διεξάγει ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που κάνουν διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ για να εκμεταλλευθούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της γειτονικής χώρας.
Οπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μεταφέρει εικονικά την έδρα τους στις γειτονικές χώρες, ενώ στην πραγματικότητα, όλες οι δραστηριότητές τους γίνονται στην Ελλάδα.
«Κοινό μυστικό... »
«Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί έλληνες ιδιοκτήτες εταιριών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες, φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγιο απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.
«Εχουμε ήδη εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών» πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μετά τις 15 Οκτωβρίου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των φορολογικών αρχών της χώρας αυτής για στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών.
voulgarepix33Μάλιστα, ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού θα συμβάλει και η εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ, καθαρά εικονικές είναι οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Βάσει των όσων ανέφερε η υφυπουργός, πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ και στην πραγματικότητα δεν έχουν μεταφέρει έστω κι ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στις γειτονικές χώρες, είναι «χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα».
Η κα Παπανάτσιου επεσήμανε ότι την πρακτική της εικονικής μεταφοράς σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (σ.σ.: σε Βουλγαρία ή Κύπρο) «διαφημίζουν και διαδίδουν ένας μεγάλος αριθμός δικηγορικών και φοροτεχνικών γραφείων ώστε να αποκομίσουν έσοδα από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες τους».
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μεγάλο κόλπο που στερεί από το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα, αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις γειτονικές χώρες και να παρακάμπτονται έτσι τα capital controls, ακόμη και να αγοράζονται πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους.
voulgarepix99Βέβαια, όπως υπογράμμισε η κα Παπανάτσιου, οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικοί που διαφημίζουν τις γειτονικές χώρες ως φορολογικούς παραδείσους δεν παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα και συνήθως αφήνουν τους φορολογούμενους να πιστεύουν ότι αυτό είναι νομότυπο, ενώ είναι παράνομο.
Σύμφωνα με την υφυπουργό:
* Μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται γι’ αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή φορολογείται με συντελεστή 29% και όχι 10% που ισχύει για παράδειγμα στη Βουλγαρία.
* Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από τον έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες.
* Ακόμα κι αν μια εταιρεία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα σε άλλη χώρα, το ελληνικό κράτος μπορεί να τη θεωρήσει φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και να απαιτήσει την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματός της. Το κριτήριο είναι αν η άσκηση της πραγματικής διοίκησης της εταιρείας γίνεται στην Ελλάδα.










Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φτιάχνουμε τις επιχειρήσεις στην βουλγαρια, αμάξια με βουλγάρικες πινακίδες, σπουδάζουμε τα παιδιά μας στην βουλγαρια, διακοπές όλοι στο μπανσκο ψώνια στο σαντασκι της βουλγαριας ..!!!τι μας μένει ...κατά τα άλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ''προσεχώς Βουλγάρες'' το ξέχασες, όλα τα ''καλά'' μαγαζιά με Βουλγάρες δουλεύουν.

      Διαγραφή
  3. ΑΣ ΤΑ ΒΛΈΠΕΙ ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ ΑΥΤΆ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φορολογειται την Ελληνικη επιχειρηση με μικτους φορους που αγγιζουν το 68-70%,η μια εταιρια κλεινει πισω απο την αλλη,φορολογειται το μπακαλικο της γειτονιας και τον μικρο αγροτη σαν Πολυεθνικη εταιρια,και σας φαινεται περιεργο τον να δημιουργηθουν εταιριες στην βουλγαρια?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.Και μαλιστα οταν 9 στους 10 Πολιτικους εχετε βρει εδω και παρα πολλα χρονια φορολογικους παραδεισους για εσας τους ιδιους.Λειτουργοντας offshore εταιριες,και μεσω κυπρου η αλλων χωρων ξεπλεναται μαυρα εσοδα,και οσα δηλωναται ηταν με ξενους φορολογικους συντελεστες.Εσεις κυριοι φροντησατε να ξεπουληθει η χωρα και γινει αναπτησσομενη η βουλγαρια και μαλιστα με ταχυτατους ρυθμους προς οφελος σας φυσικα. Απο εσας εμαθε ο απλος πολιτης και μικρομεσαιος επαγγελματιας τα κολπα μιας και προηγηθηκατε της επινοησης των.Και τωρα ξαφνιακα σας ενοχλει.Εαν κλεισετε και την βουλγαρια αραγε,εσεις που φορολογηκα θα πατε? σιγουρα εχετε την λυση για εσας μα οχι για τον ΕΛΛΗΝΑ πολιτη.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΕΙΣΤΕ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕς ΣΤΗΝ βΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΑΔΙΑΛΛΕ3ΙΠΤΩς! ΟΙ O0F SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ! ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.