Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απόσταγμα από την παρουσίαση της Μαρίας Αγιαννίδου στα Γιαννιτσά

Φωτογραφικό υλικό (Copy)Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μαρίας Αγιαννίδου. Συνδιοργανωτές και αρωγοί στην προσπάθεια της Μαρίας ήταν ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας και το τυπογραφείο Σάμπος, όπου τυπώθηκε το βιβλίο.
Η Μαρία, με όλη τη φωτεινή της αύρα, μοιράστηκε μαζί μας συναισθήματα και σκέψεις της δοσμένα με έναν τρόπο που κατόρθωνε να ομορφύνει –όχι να ωραιοποιήσει, μα να ομορφύνει- τις εμπειρίες της ζωής. Ακόμη και εκείνες που μας στιγματίζουν βαθιά και φέρουν αρνητικό πρόσημο ψυχικού φορτίου. Η Μαρία χρησιμοποίησε τις λέξεις ως γέφυρες για να περάσει, πρώτα η ίδια κι έπειτα μαζί της κι εμείς, από την όχθη όπου τα πράγματα απλώς Είναι, στην αντίπερα όχθη όπου τα πράγματα Σημαίνουν. Μέσα από τις ειλικρινείς της καταθέσεις και την αυθεντικότητα της γραφής της έδωσε επιπρόσθετη αξία στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω και μέσα μας. Μας έδωσε το έναυσμα να την ακολουθήσουμε στο μονοπάτι που μεταβαίνει από το παρελθόν στο μέλλον αξιοποιώντας στο έπακρο την παρούσα στιγμή, που συμβολικά είναι το κάθε βήμα που μας οδηγεί στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Αποδείχθηκε πως η ποίηση πρωτίστως είναι μία αφορμή για να μοιραστούμε όσα έχουμε μέσα στην ψυχή μας. Η ποικιλομορφία των συναισθημάτων έδωσε το χρώμα της και στην εκδήλωση, όπου τα ποιήματα της Μαρίας έδωσαν αφορμή για συζήτηση, για τραγούδι, για χορογραφία, για ένα ντόμινο δημιουργίας, που είναι κι ένας απώτερος σκοπός του κάθε καλλιτεχνικού δρώμενου.
Η έλξη που ασκεί η Μαρία αβίαστα εκφράστηκε μέσα από το μεγάλο αριθμό συνεργατών που δούλεψαν με μεράκι για την εκδήλωση, η οποία εκδήλωση είχε αρχίσει να προετοιμάζεται πριν καν αποφασιστεί πως θα ..γίνει. Από τους πρώτους συνεργάτες της Μαρίας ήταν ο Γιώργος Καρακάσογλου που φιλοτέχνησε το βιβλίο προεκτείνοντας τις αφορμές των στίχων.
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε με το τραγούδι “The light behind your eyes” που το ερμήνευσε η Εμμανουέλα Μανωλούδη. Το τραγούδι συνόδευσε η παρουσίαση video του ποιήματος «Σε άλλη διάσταση». Την επιμέλεια των videos και το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Κάκια Παυλίδου.
Η ποιητική συλλογή της Μαρίας Αγιαννίδου χωρίζεται σε κεφάλαια. Σε αντίστοιχα μέρη χωρίστηκε και η εκδήλωση. Σύντομα αποτυπωμένοι στίχοι, σε απαγγελία της Μαρίας Αγιαννίδου, έδιναν κάθε φορά το στίγμα για το πού βρισκόμαστε: στη σχέση μας με τον εαυτό μας, στον έρωτα, στη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας μέσα στο σύνολο.
Με τη δική τους ματιά προσέγγισαν το βιβλίο η Οικονομίδου Κατερίνα, εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου στο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, και η Έλσα Ηλιάδου, φιλόλογος.
Η Κατερίνα Οικονομίδου μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω το βιβλίο και ανακάλυψα ένα θησαυρό σοφίας από την οποία καθένας μπορεί να επωφεληθεί. Εντυπωσιάστηκα. Συνεχίζοντας το διάβασμα αισθάνθηκα ότι τα περισσότερα ποιήματα είχαν γραφτεί γι΄ αυτούς που η ίδια η ζωή τούς καλεί να τη βλέπουν μέσα από τη γλώσσα της αλήθειας και της ψυχής. Και στη συνέχεια ένιωσα ότι για να διατηρούν οι άνθρωποι αυτή τη στάση ζωής θα πρέπει σε πολλά επίπεδα να αλλάζουν και σε ένα βαθμό να «μεταμορφώνουν» τον εσωτερικό τους κόσμο, αλλάζοντας έτσι το βίωμα της ζωής τους από το συνηθισμένο και τη μετριότητα στο μοναδικό και το εξαίρετο. […] Γιατί γράφεις; Ρώτησα τη Μαρία. Γιατί εκεί συναντώ τον εαυτό μου, μου είπε. Γιατί ακόμα μέσα από τη γραφή μου φτάνω σε αποφάσεις. ΚΙ όμως εγώ νομίζω πως είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι γράφει για να μας κάνει ένα δώρο. Το δώρο της δικής της επίγνωσης που απλόχερα μας το παρέχει. Η Μαρία είναι μια ύπαρξη όλο φως και γαλήνη. Εκείνη τη γαλήνη που νοιώθεις πως είναι μια πύλη που μπορεί να σε οδηγήσει στη συμπαντική νόηση.»
Και η Έλσα Ηλιάδου ανέφερε με τη σειρά της: «…Πως να μιλήσεις για την ποίηση με λόγια, πως για τα συναισθήματα. Το "μέσα" μου ήδη πάλλεται από το άκουσμα των απαγγελιών και της μελοποίησης. Διαβάζω τα ποιήματα... το πρώτο, το δεύτερο, τα επόμενα. Με έκπληξη σηκώνω το βλέμμα μου και την ρωτάω. "Μαρία, πως τα έγραψες όλα αυτά; Ποσό χρόνο σου πήρε; Έγραφες; Διόρθωνες; Ο θαυμασμός και η συγκίνηση με οδήγησαν σε απανωτές ερωτήσεις. " Δεν διόρθωνα τίποτα. Έτσι μου "βγήκαν", σε μια στιγμή". "Αυτόματη γραφή, "της απάντησα! "Μαρία, η σκέψη σου εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Η φαντασία σου είναι απελευθερωμένη από  δεσμά λογικών και λογοτεχνικών κανόνων. Με την ποίησή σου δημιουργείς προβληματισμό στον αναγνώστη, αφυπνίζεις το υποσυνείδητο και τον φέρνεις σε επαφή με τα συναισθήματά του. " Αυτές ήταν οι πρώτες μου κουβέντες. Μελετώντας τα ποιήματα στο σπίτι, άρχισαν να ζωντανεύουν συζητήσεις, σκέψεις, συμβουλές που ανταλλάξαμε, στιγμές χαράς και δυσκολίας που ζήσαμε στα τόσα χρόνια γνωριμίας μας.  Σε εκείνο όμως που θέλω να σταθώ είναι η κοινωνική της ευαισθησία. Η γραφή της οδηγείται από την ευαισθησία της για το κοινωνικό σύνολο. Πάντα έτσι ήταν η ποιήτρια μας. Κοντά σε όλους! Στις χαρές , στα προβλήματα αρωγός , στη μοναξιά, παρέα. Στην κοινωνική ευαισθησία είναι αφιερωμένο και το τρίτο κεφάλαιο. Γιατί ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι κοντά, ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν πρέπει να είναι απομονωμένος. Και όλες αυτές τις προϋποθέσεις τις πληροί η Μαρία στο 100%. Εύχομαι και ελπίζω να μας εκπλήξει και με άλλες της δημιουργίες στο μέλλον.»
Η εκδήλωση διανθίστηκε με απαγγελίες στις οποίες δάνεισαν τη φωνή τους και τη χροιά της ψυχής τους η Μαρία Ποπκιώση, η Μόιρα Τριανταφύλλου, η Κατερίνα Μαυρογονάτου και ο Τάκης Φίλτσος, όπως και η ίδια η ποιήτρια Μαρία Αγιαννίδου. Την πολύτιμη συνεργασία του προσέφερε ο Ανέστης Κιουρκτσίδης συνοδεύοντας μουσικά τις απαγγελίες.
Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η - μέσα σε 10 ημέρες- μελοποίηση του ποιήματος «Αέρας» από το Γιάννη Μακεδόνα. Στην εκδήλωση το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τον ίδιο και την ποιήτρια. Με το μπουζούκι του τους συνόδευσε ο Σίμος Παραλίκας.
Η Γεύση Τζίτα με τις μαθήτριές της, Βακιρτζή Δέσποινα, Χρυσοστομάκη Μαρία, Δαρτση Ελευθερία, Μπισάρα-Μαϊλιάνη Ντιάνα και Μανωλούδη Εμμανουέλα παρουσίασαν δύο χορογραφίες πάνω στους στίχους των ποιημάτων «Αφουγκράζομαι» και «Γη και Ουρανέ μου».
Μία ακόμη έκπληξη της βραδιάς ήταν το video αφιέρωμα στη συνεργασία της Μαρίας Αγιαννίδου με το 13ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών με αφορμή το ποίημα «Ήταν τα μυστικά του βάλτου που ζωντάνευαν». Τα παιδιά με την ενθάρρυνση των δασκάλων τους, Κατερίνας Μαυρογονάτου, Μαρίας Φαρμάκη και Βάσως Δελιτζάκη, συζήτησαν για τα μυστικά του βάλτου, οραματίστηκαν τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και ζωγράφισαν αφήνοντας το στίγμα τους δίπλα στους στίχους του ποιήματος της Μαρίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με το απόσταγμα της συνεργασίας της Μαρίας Αγιαννίδου με το Γιώργο Κοσίδη, ο οποίος συνέθεσε το τραγούδι «Της καρδιάς μας φωτιά». Παρουσιάστηκε video με το τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τη χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Το τραγούδι διατίθεται στα δημοτικά σχολεία για την αποχαιρετιστήρια γιορτή της ΣΤ’ τάξης.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε φυσικά από την ίδια τη Μαρία Αγιαννίδου που μοιράστηκε μαζί μας πέρα από το δικό της αποτύπωμα στο πεδίο της Ποίησης και τη συγκίνηση της βραδιάς: «Ευχαριστώ όλες τις καταστάσεις της ζωής μου και όλους τους ανθρώπους της, που με δίδαξαν και με έκαναν να νιώσω! Ένα χαμόγελο αλλά και ένα δάκρυ! Μία ευτυχία αλλά και μία συμφορά! Οτιδήποτε ένιωσα, οτιδήποτε βίωσα, ήταν η ευλογία μου!»Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…