Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O Γ. Σηφάκης με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής στα λιγνιτωρυχεία, ΑΗΣ και ΠΕΣ Δυτικής Μακεδονίας (φωτο)

 Ο Γιάννης Σηφάκης ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την προστασία του Περιβάλλοντος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας :

Καταρτίζεται άμεσα ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας με σημαντική συμμετοχή του λιγνίτη που θα είναι σταδιακά μειούμενη και παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας

Η λίμνη Βεγορίτιδα πρέπει να προστατευτεί και θα προστατευτεί. Απαιτείται για την διαχείριση της η ίδρυση δημόσιου φορέα διαχείρισης

Η μόνιμη επιτροπής της Βουλής για το περιβάλλον πραγματοποίησε επίσκεψη στα λιγνιτικά πεδία και τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας και συνεδρίασε από κοινού με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στην επιτροπή συμμετείχαν 13 βουλευτές από διάφορες περιοχές της χώρας μετά από πρόσκληση της προέδρου της επιτροπής Κατερίνας Ιγγλέση.

Την επιτροπή ξενάγησαν οι διευθυντές της ΔΕΗ του Νότιου πεδίου, του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου καθώς και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης καθώς και οι Δήμαρχοι της περιοχής. Μαζί με την επιτροπή ήταν παρών σε όλη την επίσκεψη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης.

Οι βουλευτές διαπίστωσαν την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής από την λειτουργία των ΑΗΣ και τα λιγνιτορυχεία, την σημαντικότατη συμβολή της στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων που προσφέρουν σημαντικά στους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη επισκέφτηκαν τους Αναργύρους για να έχουν προσωπική άποψη για την κατολίσθηση.

Στην συνέχεια η επιτροπή συνεδρίασε από κοινού με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Πτολεμαϊδας και Εορδαίας, οι Διευθυντές της ΔΕΗ, φορείς της περιοχής και κάτοικοι.

Στην παρέμβαση του ο Γιάννης Σηφάκης, βουλευτής Πέλλας αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή της Δυτικής Μακεδονίας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που, επιτέλους, θα έχει πολύ σύντομα η χώρα με συμμετοχή του εθνικού καυσίμου ( λιγνίτη) που θα βαίνει συνεχώς αλλά σταδιακά μειούμενη, με αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, στην ανάγκη τα ΝΟΜΕ να διατίθενται στην εγχώρια αγορά και όχι σε εξαγωγές, στην προσπάθεια της ΔΕΗ να εξασφαλίσει την μακροχρόνια βιωσιμότητας της μέσω της εξωστρέφειας, του αναπροσανατολισμού της και σε άλλες μορφές ενέργειας, την ουσιαστική ενίσχυση της θέσης της στις ΑΠΕ, την αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της, την προσδοκία σημαντικών εσόδων από την αναγκαστικά, μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, μεταβίβαση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, την προσδοκία σημαντικών εσόδων από την μεταβίβαση πελατολογίου και την σταδιακή , με ορίζοντα πενταετίας, είσπραξη των οφειλών προς αυτή από τα ΥΚΩ.


Ακόμη επισήμανε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαϊδας με την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς ως μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης τουλάχιστον μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΑΗΣ «Προλεμαϊδα 5» για να μην υπάρξει ταλαιπωρία στους κατοίκους και να μην απαξιωθεί η σημαντική δημόσια υποδομή των δικτύων τηλεθέρμανσης.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση των «τελειωμένων» λιγνιτορυχείων ζήτησε η αποκατάσταση να γίνει με αναπτυξιακή λογική και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά την προστασία των υδατικών πόρων της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας αναφέροντας την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την σωτηρία της λίμνης που προσπαθεί να «επανέλθει» μετά την καταστροφή της πριν κάποιες δεκαετίες και επεσήμανε ότι στα πλαίσια της τροποποίησης της μελέτης διαχείρισης των υδατικών λεκανών που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, της ολοκλήρωσης της μελέτης πλημμυρών και του καθορισμού της κατώτερης στάθμης, θα ολοκληρωθεί η προστασία της.


Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των πλημμυρών πρέπει να γίνει με αναπτυξιακό τρόπο με την δημιουργία υποδομών άρδευσης που θα αναπτύξουν περαιτέρω την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Ακόμη υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την ίδρυση φορέα διαχείρισης της λίμνης και καθορισμό των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων γύρω από αυτήν προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Πέλλας – Φλώρινας - Κοζάνης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…