Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε δίκη 12 άτομα για την απλήρωτη ζάχαρη της ΕΒΖ ύψους 52 εκατ. ευρώ


Πρόκειται για διατελέσαντες προέδρους, αντιπροέδρους, διεθύνοντες συμβούλους της εταιρείας που παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων .

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για απιστία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, γιατί φέρονται ότι έδιναν εμπορεύματα σε τρεις εταιρείες εμπορίας ζάχαρης χωρίς τις οπαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν με κακουργηματικές κατηγορίες συνολικά 12 άτομα, μεταξύ αυτών διατελέσαντες προέδροι, αντιπροέδροι, διεθύνοντες σύμβουλοι και διευθυντές της ΕΒΖ της χρονικής περιόδου 2009 - 2015, καθώς και στελέχη των τριών εταιρειών. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκε ένας ακόμη πρώην πρόεδρος που ήταν κατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα.

Η υπόθεση αφορά την αγορά εμπορευμάτων με πίστωση 52 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας ζάχαρης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι 12 κατηγορούνται ότι έδιναν εμπορεύματα σε τρεις εταιρείες με πίστωση, χωρίς να υπάρχουν ισχυρές εξασφαλίσεις, εγγυητικές επιστολές και προσημειώσεις.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι πουλούσαν και εμπορεύματα κάτω του κόστους ενω έκαναν και δωρεές ζάχαρης. Η συνολική ζημιά που υπέστη η ΕΒΖ ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2007-2015, όπως προέκυψε από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία, ενώ εσωτερικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και  από την την Βιομηχανία Ζάχαρης με τη συνδρομή ορκωτών λογιστών.

Στη δικογραφία επίσης αναφέρεται ότι το επίδικο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Προέκυψε ότι στις δύο περιπτώσεις πελατών (εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρεία χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί τα παραπάνω ποσά. 

Πηγή: voria.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.