Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

28/11 – Η μέρα αναγέννησης της Βεγορίτιδας


Η Βεγορίτιδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει λόγος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε φορείς, βουλευτές αλλά και απλούς πολίτες. Η ξαφνική αύξηση της στάθμης έχει δημιουργήσει συζητήσεις, άλλες με θετικό και άλλες με αρνητικό πρόσημο σε αυτήν την εξέλιξη. Διαδραματίζονταν σκηνικά απείρου κάλους, με λεκτικά επεισόδια ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που κατοικούν στην περιοχή, σε γενικές συνελεύσεις και δημοτικά συμβούλια, κι όλο αυτό γιατί η πολιτεία άργησε να κάνει την δουλειά της. Όπως και να έχει αυτό είναι γεγονός και δεν σταματά εκεί. Πρόσφατα έγιναν αποκαλύψεις των μελών του ΔΣ του Συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας, που έκαναν λόγο για μόλυνση της λίμνης επι σειρά δεκαετιών, τόσο από αστικά λύματα όσο και από βιομηχανίες και εργοστάσια της περιοχής.

Σήμερα λοιπόν, Τρίτη 28 Νοεμβρίου η Βεγορίτιδα γίνεται θέμα συζήτησης στις αίθουσες του Ελληνικού κοινοβουλίου και μπαίνει το τέλμα που ζητούσαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Σύσταση ανεξάρτητου φορέα Διαχείρισης της λίμνης. Με βασικούς γνώμονες τα ποιοτικά και ποσοτικά επίπεδα της λίμνης και την οριοθέτηση γιαλού -αιγιαλού. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μέλη του ΣΠΒ θα προτείνουν για την σύσταση του φορέα, τον έλεγχο από επιστημονικές έρευνες για το που θα πρέπει να οριστούν τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια της λίμνης καθώς και πως θα μπορεί αυτό να διαχειριστεί σε περιπτώσεις ανάγκης. Επίσης, θα προτείνουν, επιστημονικό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων έτσι ώστε η πανίδα γύρω και μέσα στην λίμνη να επιβιώνει σε ένα υγιές περιβάλλον. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να γίνουν στην Βεγορίτιδα, αλλά θα αποτελέσουν τον μπούσουλα της εισήγησης για την σύσταση του φορέα.

Επιτέλους, οι διαφωνίες και τα επεισόδια ανάμεσα στους κάτοικους της περιοχής θα σταματήσουν και θα υπάρχουν νόμοι του κράτους που θα ορίζουν τι πρέπει και τι όχι, να γίνεται στην Βεγορίτιδα. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα βάλει τέλος στην ανομία αρκετών δεκαετιών και θα τιμωρεί με παραδειγματισμό όσους έκαναν και όσους θα κάνουν κακό στην λίμνη. Από σήμερα και στο εξής η Βεγορίτιδα αναγεννιέται και είναι ένα φυσικό περιβάλλον έτοιμο για επενδύσεις και δραστηριότητες γύρω από αυτήν.

Σταύρος Ε. Γκάτσος
Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.