Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η αγροτική μεταβατική οικοκυρική σχολή της Αριδαίας στο βιβλίο της Αντωνίας Παπαδάκη


oikokyrasr3 (Copy)Συνηθίσαμε να μαθαίνουμε την εθνική ιστορία, την ιστορία των μεγάλων γεγονότων, των μεγάλων προσωπικοτήτων, την επίσημη, ενιαία, καμιά φορά αθηνοκεντρική ιστορία, αγνοώντας την ιστορία της καθημερινής ζωής, την ιστορία των απλών ανθρώπων και άσημων τόπων, τη μικρο-ιστορία που αποτελεί κομμάτι, επηρεάζει και επηρεάζεται από τη μακρο-ιστορία, την τοπική ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε δείγματα καταγραφής της τοπικής ιστορίας του τόπου μας, της Αλμωπίας. Η Αντωνία Παπαδάκη για άλλη μια φορά αποτυπώνει την τοπική μας ιστορία μέσα από το καινούργιο της βιβλίο Η Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή της Αριδαίας (Α.Μ.Ο.Σ.) των εκδόσεων ινφογνώμων. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μέσα από μια εμπεριστατωμένη αναζήτηση των πηγών και επιστημονική ανάλυση, αποτυπώνει την ιστορία της «Οικοκυρικής Σχολής», όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι και μαζί της και την πολιτική, κοινωνική, οικονομική, και εκπαιδευτική ιστορία της εποχής λειτουργίας της «Οικοκυρικής» (1948-1966) με έμφαση στην ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης όχι μόνο της Αριδαίας και της Αλμωπίας αλλά γενικότερα της Πέλλας και του ευρύτερου ελληνικού κράτους κάνοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση του ιστορικού πλαισίου.
Ο αναγνώστης / η αναγνώστρια θα βρει ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας στη μεταπολεμική Ελλάδα, τη γυναικεία εκπαίδευση στα μέσα του 20ου αιώνα, τις γενικότερες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και εκπαιδευτικές συνθήκες στην περιοχή της Αριδαίας την περίοδο ίδρυσης της Οικοκυρικής Σχολής καθώς και στοιχεία που αφορούν τη δύσκολη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικά έγγραφα.
Το παρελθόν έχει χαθεί, αφήνοντας πίσω του ίχνη, αναφέρει στον πρόλογό της η Αντωνία Παπαδάκη. Ακολουθώντας αυτά τα ίχνη, μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που αποτελεί άλλη μία συνεισφορά στην επιστήμη της ιστορίας, ιδιαίτερα της τοπικής αλλά και ένα βιβλίο που θα θυμίσει στους παλαιότερους τα ίχνη αυτά διασώζοντάς τα μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενώ στους νεότερους θα αποκαλύψει ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Αριδαίας.
Εμείς δεν έχουμε παρά αφού διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, να ελπίσουμε στην αποκάλυψη ενός επόμενου κομματιού της τοπικής ιστορικής μνήμης.
Αννέτα Τάντση
Εκπαιδευτικός








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.