Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η αγροτική μεταβατική οικοκυρική σχολή της Αριδαίας στο βιβλίο της Αντωνίας Παπαδάκη

oikokyrasr3 (Copy)Συνηθίσαμε να μαθαίνουμε την εθνική ιστορία, την ιστορία των μεγάλων γεγονότων, των μεγάλων προσωπικοτήτων, την επίσημη, ενιαία, καμιά φορά αθηνοκεντρική ιστορία, αγνοώντας την ιστορία της καθημερινής ζωής, την ιστορία των απλών ανθρώπων και άσημων τόπων, τη μικρο-ιστορία που αποτελεί κομμάτι, επηρεάζει και επηρεάζεται από τη μακρο-ιστορία, την τοπική ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε δείγματα καταγραφής της τοπικής ιστορίας του τόπου μας, της Αλμωπίας. Η Αντωνία Παπαδάκη για άλλη μια φορά αποτυπώνει την τοπική μας ιστορία μέσα από το καινούργιο της βιβλίο Η Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή της Αριδαίας (Α.Μ.Ο.Σ.) των εκδόσεων ινφογνώμων. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μέσα από μια εμπεριστατωμένη αναζήτηση των πηγών και επιστημονική ανάλυση, αποτυπώνει την ιστορία της «Οικοκυρικής Σχολής», όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι και μαζί της και την πολιτική, κοινωνική, οικονομική, και εκπαιδευτική ιστορία της εποχής λειτουργίας της «Οικοκυρικής» (1948-1966) με έμφαση στην ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης όχι μόνο της Αριδαίας και της Αλμωπίας αλλά γενικότερα της Πέλλας και του ευρύτερου ελληνικού κράτους κάνοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση του ιστορικού πλαισίου.
Ο αναγνώστης / η αναγνώστρια θα βρει ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας στη μεταπολεμική Ελλάδα, τη γυναικεία εκπαίδευση στα μέσα του 20ου αιώνα, τις γενικότερες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και εκπαιδευτικές συνθήκες στην περιοχή της Αριδαίας την περίοδο ίδρυσης της Οικοκυρικής Σχολής καθώς και στοιχεία που αφορούν τη δύσκολη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικά έγγραφα.
Το παρελθόν έχει χαθεί, αφήνοντας πίσω του ίχνη, αναφέρει στον πρόλογό της η Αντωνία Παπαδάκη. Ακολουθώντας αυτά τα ίχνη, μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που αποτελεί άλλη μία συνεισφορά στην επιστήμη της ιστορίας, ιδιαίτερα της τοπικής αλλά και ένα βιβλίο που θα θυμίσει στους παλαιότερους τα ίχνη αυτά διασώζοντάς τα μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενώ στους νεότερους θα αποκαλύψει ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Αριδαίας.
Εμείς δεν έχουμε παρά αφού διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, να ελπίσουμε στην αποκάλυψη ενός επόμενου κομματιού της τοπικής ιστορικής μνήμης.
Αννέτα Τάντση
Εκπαιδευτικός
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…