Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Καρκίνος του Μαστού - Η έγκαιρη διάγνωση το «Όπλο» στην επιθετικότητα της νόσου


2017-11-05  Θ. Τζάκρη - φωτό από εκδήλωση για καρκίνο του μαστού στα Γιαννιτσά (Copy)Ομιλία στην ημερίδα του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Στην ημερίδα του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών με θέμα τον καρκίνο του μαστού μίλησε σήμερα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Στην ομιλία της τόνισε ότι «ο καρκίνος του στήθους είναι μία υπόθεση που μας αφορά όλους, αν αναλογισθούμε ότι είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εμφανίζουν οι γυναίκες του Δυτικού κόσμου», ενώ παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η επιστημονική κοινότητα: «Σήμερα υπολογίζεται ότι μία γυναίκα στις οκτώ θα προσβληθεί από τη νόσο ή διαφορετικά το 13% του γυναικείου πληθυσμού θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής του. Όσον αφορά στην ηλικία, η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες από 20 έως 90 ετών. Δυστυχώς, όμως, το 25% των περιπτώσεων αφορά σε νέες γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 45 ετών. Επίσης, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εκδηλώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Στη χώρα μας κάθε 2,5 ώρες γίνεται η διάγνωση μίας γυναίκας με καρκίνο στο στήθος, ενώ κάθε 6 ώρες μία από αυτές πεθαίνει από τη νόσο. Συγκεκριμένα, καταγράφονται ετησίως 4.500 νέα περιστατικά και περίπου 1.500 θάνατοι. Στην Ευρώπη δε, καταγράφονται 250.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, εμείς οι γυναίκες έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι μόνον όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό οφείλουν να ελέγχονται συστηματικά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόλις το 5-8% των γυναικών με καρκίνο στο στήθος έχουν κληρονομικό ιστορικό».
Η κ. Τζάκρη στη συνέχεια επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη: «Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό της να είναι σωστά ενημερωμένη για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο του φύλου της. Και πρέπει να γίνει κανόνας στη ζωή της σύγχρονης Ελληνίδας ο προληπτικός έλεγχος του στήθους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, με σκοπό την τυχαία ανακάλυψη της νόσου σε πολύ αρχικό στάδιο, γιατί η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου θα μπορούσε να σώσει 25.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι όγκοι που ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον προληπτικό έλεγχο (screening) σε ποσοστό 70% δεν έχουν συμπτώματα, ενώ σε ποσοστό 30% βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή έχουν μέγεθος μικρότερο του ενός εκατοστού. Η διάγνωση δε της νόσου σε αυτό το στάδιο συνεπάγεται άριστη πρόγνωση στο 90% των περιπτώσεων. Η πρώτη μαστογραφία, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συνιστάται να γίνεται σε ηλικία 40 ετών και πρέπει να επαναλαμβάνεται, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα, κάθε 1 με 2 χρόνια έως την ηλικία των 45 ετών. Μετά την ηλικία των 45 ετών πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μαστογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενόχλημα ή κλινικό εύρημα. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή λήψης ορμονών, ο περιορισμός του άγχους, η αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η άσκηση περιορίζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, μια πρωτοβουλία η οποία γεννήθηκε υπακούοντας τόσο στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού όσο και στη σταδιακή ενηλικίωση της στάσης μας. Είναι ένα ετήσιο κάλεσμα να γνωρίσουμε τον “εχθρό” και με σύμμαχο αυτή τη γνώση να σταθούμε απέναντί του για να τον πολεμήσουμε. Είναι δε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο το ταμπού χάνει τη δύναμή του. Παλιά οι περισσότεροι δυσκολεύονταν έστω και να τον προφέρουν με το όνομά του: τον αποκαλούσαν “επάρατη νόσο”, “κακιά αρρώστια”. Η λέξη “καρκίνος”, βλέπετε, προκαλεί συνήθως φόβο, δέος και δυσάρεστους συνειρμούς - ειδικά ο καρκίνος του μαστού, που αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες κάθε γυναίκας. Χρόνο με τον χρόνο όμως η αντιμετώπισή μας ως κοινωνία αλλά και ως Πολιτεία απέναντί του αλλάζει - ή έστω πρέπει να αλλάζει».
Η βουλευτής έκανε λόγο επίσης και για τις υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία: «Πέραν της ενημέρωσης, έχει υποχρέωση να δημιουργεί στα Δημόσια Νοσοκομεία “One-Stop” Μονάδες Μαστού, στελεχωμένες με Ογκολόγους Χειρουργούς, εξειδικευμένους Ακτινολόγους, Κυτταρολόγους και Παθολoγοανατόμους, στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες. Η λειτουργία τέτοιων εξειδικευμένων Μονάδων συνεπάγεται αξιοπιστία στη διάγνωση, πληρέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση και συνοδεύθηκε, σε χώρες που ισχύει, από μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο κατά 25% την τελευταία δεκαετία».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Τζάκρη, έστειλε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Παρότι ο καρκίνος του στήθους αποτελεί σύγχρονη μάστιγα, δεν πρέπει πια να φοβίζει. Γιατί, παρά την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών, η έγκαιρη διάγνωση και η διαρκής ενίσχυση του θεραπευτικών σχημάτων αποτελούν το καλύτερο “οπλοστάσιο” στην επιθετικότητα της νόσου».



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.