Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εισαγγελική έρευνα για την περιβαλλοντική καταστροφή του ποταμού στο Δασάκι Αριδαίας


Προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία Πλημμελειοδικών Έδεσσας, μετά την καταγγελία της δημοτικής συμβούλου Αλμωπίας Γεωργίας Αμπάρη και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για την «μεγάλη καταστροφή της κοίτης του ποταμού Μαυροποτάμου και ολοκληρωτική κοπή δέντρων» από την δημοτική αρχή Αλμωπίας. Στο πλαίσιο αυτό χθες Δευτέρα  κλήθηκαν για εξέταση στην Εισαγγελία Έδεσσας οι καταγγέλοντες δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Αμπάρη και Δημήτρης Ασβεστόπουλος. 

Η κα Αμπάρη με έγγραφό της προς τον Δήμο Αλμωπίας το οποίο, μεταξύ άλλων, κοινοποίησε και στην εισαγγελία Έδεσσας, ζήτησε να ενημερωθεί «για την πρόσφατη καταστροφή στην παράκτια περιοχή του ποταμού πίσω από την περιοχή Δασάκι Αριδαίας και κατά μήκος όλου του περιβάλλοντα παραποτάμιου χώρου». Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή» που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το δημόσιο δρόμο και περιουσίες κατοίκων της περιοχής.

Επίσης, η κα Αμπάρη μαζί με τον συνάδελφό της Δημήτρη Ασβεστόπουλο κατήγγειλαν την Δημοτική Αρχή Αλμωπίας για «την περιβαλλοντική καταστροφή και την αποψίλωση μεγάλου πνεύμονα ζωής της πόλης της Αριδαίας», που οδήγησαν, όπως τονίζουν, στην «πλήρη υποβάθμιση της όμορφης περιοχής».

Υπενθυμίζουμε ότι το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αριδαίας, με πρόσφατη απόφασή του (υπ΄ αριθμ. 43/2017), αποφάσισε ομόφωνα να γίνει άμεσα ο καθαρισμός- κοπή κλαδιών εντός και εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού ώστε να μην εμποδίζεται η ομαλή ροή των υδάτων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική απόφαση.

Πρόκειται για τον ποταμό που ξεκινάει από την διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Αριδαίας – Προμάχων, στο ύψος του Φυτωρίου του Δασαρχείου Αριδαίας, έως την γέφυρα της Επαρχιακής Οδού Αριδαίας- Εξαπλατάνου, στην ανατολική έξοδο της πόλης, όπου υπήρχαν πολλά κλαδιά και δέντρα.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος μέσα από το διαδίκτυο (facebook) ενημέρωσε ότι ο Δήμος Αλμωπίας στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας πραγματοποιεί εργασίες που έχουν ως στόχο την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες, που γίνονται κατόπιν εισήγησης του Τοπικού Συμβουλίου Αριδαίας, σχετικής άδειας του Δασαρχείου και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Καθαρίζεται η κοίτη του ποταμιού στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία έχει να καθαριστεί πάρα πολλά χρόνια –ίσως πάνω από 15 χρόνια», σημειώνει, προσθέτοντας: «η κοπή δέντρων περιορίζεται μόνο σε αυτά που βρίσκονται εντός της κοίτης και τα οποία εμποδίζουν τη φυσική ροή του νερού, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την πόλη. Στόχος λοιπόν αυτής της παρέμβασης είναι η αντιπλημμυρική της θωράκιση». 

Ολόκληρο το έγγραφο με θέμα "την καταστροφή της παράκτιας περιοχής του ποταμού" της δημοτικού συμβούλου Γεωργίας Αμπάρη προς το Δήμο Αλμωπίας έχει ως εξής:

Παρακαλώ ενημερώστε με , υπεύθυνα και εγγράφως, για την πρόσφατη καταστροφή στην παράκτια περιοχή του ποταμού πίσω από την περιοχή Δασάκι Αριδαίας και κατά μήκος όλου του περιβάλλοντα παραποτάμιου χώρου. Αυτή τη στιγμή συνεργεία υλοτόμων αποψιλώνουν την περιοχή, κόβοντας αλόγιστα δέντρα χωρίς καμιά επίβλεψη δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα οικολογικής καταστροφής, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το δημόσιο δρόμο και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Ενημερώθηκα τόσο από άτομα του Δήμου Αλμωπίας όσο και από το Δασαρχείο Αριδαίας προφορικά ότι ο Δήμος μας ζήτησε άδεια από το Δασαρχείο για να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από δέντρα και κλαδιά. Η άδεια όπως ενημερώθηκα προφορικά, δόθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Αριδαίας ώστε να προχωρήσει στον καθαρισμό της κοίτης. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική επίβλεψη του έργου, ώστε αυτή τη στιγμή να γεννάται ζήτημα για τη δημόσια υγεία των κατοίκων και ολικής οικολογικής καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, αφού αποψιλώθηκε η περιοχή από τα γύρω δέντρα που υπήρχαν στην περιοχή για αιώνες, ενώ η κοίτη έχει γεμίσει κλαδιά και απορρίμματα . Εφιστώ την προσοχή σας για τυχών επιπτώσεις στην περιοχή σε περίπτωση πλημμύρας και διάβρωσης του εδάφους και του υπεδάφους, κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σε πέντε λεπτά και χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης κόβονται δέντρα που χρειάζεται δεκάδες χρόνια για να μεγαλώσουν. Αναζητώ τον υπεύθυνο της τεράστιας αυτής καταστροφής ώστε η υπόθεση να έρθει στη δικαιοσύνη. Τη Γη την παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στους απογόνους μας. Η συγκυρίας μιας συγκεκριμένης πολιτικής δε μπορεί και δεν πρέπει να υπονομεύει το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. Και με τι πρόσχημα; Και με ποιο κόστος; Αναλογιστείτε το βάρος των πράξεων ή των παραλήψεών σας και βοηθείστε ώστε να πληρώσουν αυτοί που φταίνε!!!

Με εκτίμηση Αμπάρη Γεωργία
Δημοτική Σύμβουλος Αλμωπίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΗ ΑΡΙΔΑΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Θέλουμε Περισσότερες υπηρεσίες
    σε θέματα καθημερινότητας στο
    Χωριό μας Αρχάγγελο. Εδώ ο
    δήμος είναι ανύπαρκτος. Τα παιδιά μας το μέλλον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄ αρχήν το γεγονός έναρξης έρευνας είναι θετικό. Ας περιμένουμε λοιπόν την κατάληξή της.
    Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν μας εμποδίζει να δούμε ένα - δύο ζητήματα που προκαλούν απορία και χρήζουν διερεύνησης.
    1. Γιατί επελέγει αυτή η μέθοδος (μεθόδευση) "καθαρισμού". Δηλαδή από ιδιώτες και "όποιος πραλάβει". Και μάλιστα όχι όποιος - όποιος αλλά αυτός που είχε πρόσβαση σε πληροφόρηση μέσα από το Δήμο.
    2. Είναι τυχαίο ότι τα συνεργεία που οργανώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ από τους "τυχαίους" ιδιώτες που ξεκίνησαν τον "καθαρισμό" αποτελούνταν από άτομα που σχετίζονται με το Δήμο;
    3. Όλα, όπως λέει ο κ. Δήμαρχος έγιναν για να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από τα κλαδιά. Αν αυτός ήταν ο στόχος πως εξηγεί o ίδιος ότι μετά την "κλοπή" των κορμών των δέντρων έχουν αφεθεί δεξιά και αριστερά αλλά και μέσα στο ποτάμι τα κλαδιά των δέντρων; Μα κ. Δήμαρχε υποτίθεται ότι αυτός ήταν το ζητούμενο, να καθαριστεί το ποτάμι από τα κλαδιά. Και τώρα; Tι έγινε τώρα που τα κλαδιά των δέντρων κόπηκαν από τους κορμούς των δέντρων και αφέθηκαν και μέσα στο ίδιο το ποτάμι και στην κοίτη του; Τώρα έγινε ο "καθαρισμός"; Τώρα αν βρέξει δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος;
    4. Ή μήπως άλλο ήταν το ζητούμενο στην όλη υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΑΜΠΑΡΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ - ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ - ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΨΥΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΡΕΙ ΔΕΝΔΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στα άτομα που έφεραν αυτό το θέμα και γενικά και σε πολλά χωριά της Αλμωπίας έχουν διαλύσει τα βουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανενας Δήμος και κανενα συμβουλιο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη φύση.Να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι που παραδέχονται ότι ειναι και άσχετοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταρασίδη το ξεφτίλισες παληκάρι μου.Γυρνα στις πατατες καλα είσαι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντίθετα στα σημεία των καιρών,υπάρχουν και αυτοί που νοιάζονται για το περιβάλλον και δεν υποχωρούν από εκβιασμούς!!Μπράβο στη Δημοτική Σύμβουλο!!ας περιμένουμε την απόφαση του εισαγγελέα για τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μεγαλύτερο (ίσως και το μοναδικό) πρόβλημα είναι ότι τα δέντρα κόπηκαν. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να κοπούν. Και μάλιστα εφόσον έγινε και αντιληπτό και καταγγέλθηκε την ώρα της κοπής έπρεπε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να διερευνηθεί η νομιμότητα των όποιων αποφάσεων εκδόθηκαν. Σημείωση : Αρμόδια Υπηρεσία για το ρέμα η Περιφερειακή Ενότητα / Αρμόδια Υπηρεσία για την άδεια κοπής το Δασαρχείο.
    Υ.Γ. 1 : Αν κάποιος κοιτάξει την κοίτη θα διαπιστώσει ότι μόνο καθαρισμός του ρέματος δεν έγινε
    Υ.Γ. 2 : Επίβλεψη των εργασιών κοπής υπήρξε; Γιατί αν υπήρξε ...ωχ!!! Αν πάλι δεν υπήρξε ...ωχ ωχ ωχ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.