Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι δέκα προτάσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο


171102 GIOUTIKAS 01 (Copy)Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή παραγωγής και εμπορίου
Δέκα καίριες προτάσεις για την αναβάθμιση του θεσμού των λαϊκών αγορών και την ενίσχυση του υπαίθριου εμπορίου, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου περί άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Μεταξύ αυτών είναι η αποφασιστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, η συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού ελέγχου των επαγγελματιών πωλητών και ειδικές ρυθμίσεις ώστε οι πωλητές να εισπράττουν έγκαιρα, χωρίς καθυστερήσεις, τη χρηματική αξία των κουπονιών που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Γιουτίκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι επισημάνσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι βελτιώσεις που έχει προτείνει τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου (από το Σεπτέμβριο του 2016) έχουν ενσωματωθεί πλήρως στα άρθρα και τις διατάξεις του.
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ως πολύ θετική την επαναφορά της δραστηριότητας του πλανόδιου αγροτικού εμπορίου που είχε απαγορευθεί την τελευταία τριετία και ζήτησε να καταστεί χωρίς χρονοτριβή νόμος του κράτους, για να αντιμετωπιστούν μια σειρά από υφιστάμενα προβλήματα.

Μιλώντας ωστόσο, από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι προκειμένου για την επίλυση των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής του προηγούμενου νόμου του 2014 θα πρέπει να ενισχυθεί με αποφασιστικές αρμοδιότητες η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας, ώστε με ταχύτητα, αμεσότητα και απλούστευση των διαδικασιών, να μπορεί να επιλύει όλα τα ζητήματα, χωρίς να απαιτείται η επιπλέον μεσολάβηση άλλων οργάνων της διοίκησης.
171102 GIOUTIKAS 02 (Copy)Επισήμανε ακόμη ότι ο χώρος των λαϊκών αγορών δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο «δοκιμών» για όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας. Στον αντίποδα της υφιστάμενης πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, πρότεινε ο έλεγχος να ασκείται από ένα και μόνο ελεγκτικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή υπάλληλοι από διαφορετικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Αναφορικά με τα κουπόνια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για δωρεάν αγορές προϊόντων από τις λαϊκές, που είναι έτοιμη να διαθέσει η Περιφέρεια, ο κ. Γιουτίκας, ζήτησε να προβλεφθεί στον υπό ψήφιση νόμο η δυνατότητα προκαταβολής μέρους του αντιτίμου των κουπονιών προς τις Ομοσπονδίες των πωλητών, ώστε αυτές να μπορούν να αποδίδουν άμεσα τους ανάλογους πόρους στους δικαιούχους πωλητές.
Ο κ. Γιουτίκας κατέθεσε επίσης προτάσεις για ρυθμίσεις στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, που αφορούν:
-Στην κατάργηση των διαφορετικών ταχυτήτων στην ανανέωση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών.
-Στην καθιέρωση του τετραμήνου, αντί του διμήνου που προβλέπεται, ως του χρονικού ορίου για να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.
-Στη δυνατότητα στους παραγωγούς πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, άσκησης της δραστηριότητάς τους σε όλη την επικράτεια.
-Στην επαναφορά του μέτρου κατάληψης θέσης από παραγωγούς και μόνο, στο Δήμο που θα αιτηθούν να δραστηριοποιηθούν.
-Στη συμπερίληψη των σαλιγκαριών στα είδη του Παραγωγικού Τομέα που ορίζει το σχέδιο νόμου, καθώς καταγράφονται συχνά ως τομέας ενδιαφέροντος.
-Στον ορισμό ανώτατου αριθμού υπαλλήλων που μπορεί να προσλάβει ο κάτοχος άδειας υπαίθριου εμπορίου καθώς τη θερινή περίοδο γίνεται ασύδοτη εκμετάλλευση.
-Στην εξέταση όλων των εκκρεμών υποθέσεων μεταβίβασης παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών λόγω συνταξιοδότησης ή αναπηρίας ή θανάτου του δικαιούχου κατά τα προηγούμενα έτη με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο αίτημα που προβάλλουν συνδικαλιστικά όργανα όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές για την επανασύσταση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Αφού σημείωσε ότι αποκλειστικός στόχος και επιθυμία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών, η προστασία των καταναλωτών και η άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πωλητές, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα έχει αντίρρηση, εάν τελικώς ανοίξει δημόσια συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και θα ήθελε μάλιστα να συμμετάσχει σε αυτήν.















Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.