Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φωτιές στη Λίμνη Πετρών και στη Νομιμότητα (φωτο)

petrwnf3Μάστιγα εχουν καταντήσει πλέον οι πυρκαγιές στους καλαμιώνες της λίμνης Πετρών. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης και παράνομης καύσης των καλαμιών στην λίμνη Πετρών, που έφτασαν να απειλήσουν μέχρι και τις εργατικές κατοικίες του Αμυνταίου. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Διεξάγεται με μαθηματική ακρίβεια κάθε χρόνο την ίδια εποχή από γνωστούς – άγνωστους.
petrwnf1Η λίμνη Περτών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας. Εδώ ζούνε και χειμάζουν κοντά στα 130 διαφορετικά είδη. Σημαντικότατη είναι η παρουσία και αναπαραγωγή στη λίμνη της σπάνιας βαλτόπαπιας. Ενώ πολύ συχνά έχουν παρατηρηθεί το είδος υπό εξαφάνιση θαλασσαετού. Στους καλαμιώνες και στα γύρω δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί (λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες). Εδώ έχει παρατηρηθεί το φώλιασμα του σπάνιου χρυσογέρακου. Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα στα αρπακτικά πουλιά στη Λίμνη Πετρών ζούνε κραυγαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογεράκια και σπάνιοι βαλτόμπουφοι.

petrwnf4Η δε ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει 20 περίπου είδη με σημαντικότερα τα γριβάδια, τις τούρνες, τα γλήνια, τα βαβούκια, οι πεταλούδες, οι βουλγαροκοβιοί, οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι, οι γουλιανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη Πετρών ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα στο Κόκκινο Βιβλίο, το MARSTONIOPSIS GRAECA και το GRECO ANATOLICA VEGORITICOLA.
petrwnf2Γι αυτούς τους λόγους η Λίμνη Πετρών βρίσκεται υπό καθεστώς NATURA2000. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. Όμως, όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα στον τόπο μας, η αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων αγγίζει τα όρια ενός συγκαλημένου εγκλήματος. Πως αλλιώς δικαιολογείται ότι μέχρι σήμερα εδώ και χρόνια δεν έχει συλληφθεί ποτέ κανείς για τις φωτιές, ενώ είναι γνωστό ότι το κάψιμο το καλαμιών απαγορεύεται σε περιοχή NATURA. Για να μη μιλήσουμε για την εμφάνιση την εποχή του τρύγου, των «κανονιών» που με τον επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό διώχνει κάθε πουλί από την Λίμνη Πετρών.
petrwnf5Στις πρόσφατες φωτιές μάρτυρες των οποίων ήμασταν ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, καλέσαμε την Πυροσβετική Υπηρεσία για να κατασβήσει τις φωτιές.
Θεωρούμε πρωτίστως ότι ο Δήμος Αμυνταίου όφειλε να προστατέψει τον υγροβιότοπο της Λίμνης Περτών (περιοχή NATURA2000)
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας καταγγέλει αυτή την αδιαφορία, την ατιμωρησία και την ανοχή στη παραβίαση της νομοθεσίας που προστατεύει τις περιοχές NATURA.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…