Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας του Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών (βίντεο)


Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου τελέσθηκαν τη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, το οποίο ανακαινίστηκε με χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 150.000 ευρώ και την συμμετοχή του Ι.Ν., με συνολικό κόστος των εργασιών στα 300.000 ευρώ.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ παρέστησαν Ιεράρχες, ιερείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και εκπρόσωποι από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιωήλ, στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, το οποίο χτίστηκε πριν 50 χρόνια και συγκεκριμένα το 1967. Αξιοποιήθηκε για πολλά έτη ως οικοτροφείο και Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών και πριν λίγα χρόνια περιήλθε και πάλι στην διοίκηση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Αφού χαρακτήρισε «κόσμημα» το κτίριο αυτό, αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που φιλοξενούνται σε αυτό και ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την σημαντική προσφορά του, το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόριο Στάμκο, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε «το κτίριο να λάβει την παρούσα μορφή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σπυρίδης, ο οποίος είναι και η «ψυχή» της πρωτοβουλίας αυτής, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχής γιατί «ένα όνειρο πολλών ετών παίρνει σάρκα και οστά και ολοκληρώνεται με τη βοήθεια του Θεού μέσα σε έξι μήνες», όπως είπε υποδεχόμενος με την σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο. «Ανακαινισμένο το Πνευματικό μας Κέντρο προσφέρεται στη διακονία του λαού, στην κατήχηση, στη φιλανθρωπία, στη γνώση, στον πολιτισμό», τόνισε ο π. Ιωάννης, ο οποίος ευχαρίστησε και αυτός το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ειδικότερα την διαχειρίστριά δωρεών  Μυρτώ Ξανθοπούλου και τον Βασίλη Λαλιώτη που ήταν παρόντες, αλλά επίσης: Τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, τον Πολιτικό Μηχανικό Διονύση Σταμενίτη για τις αφιλοκερδώς συμβουλές του και συμβολή του στην ανακαίνιση του κτιρίου, την Αρχιτέκτονα Πελαγία Γεωργιάδου για την καθοδήγησή της, τους συνεφημέριούς του και την Πρεσβυτέρα Κατερίνα, αλλά και τους πάνω από 200 εθελοντές για την ολοκλήρωση του έργου και πολλούς άλλους φορείς και επαγγελματίες της περιοχής για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Τέλος, γνωστοποίησε ότι το Πνευματικό Κέντρο, με την άδεια της Μητροπόλεως, θα πάρει το όνομα του Αγίου Παϊσίου που είχε στενούς δεσμούς με την πόλη και τον ίδιο προσωπικά.
arxiepiskoposgiannitsa Ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι με την σημερινή του παρουσία «μετουσιώνει τον τίτλο του επίτιμου δημότη που έχει από το 2012, σε πραγματικό, σε ενεργό δημότη που πιάνει το σφυγμό της πόλης του αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας». «Με τη βοήθεια του Θεού αλλά και με όσα μέσα διαθέτουμε, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη και στους υπεύθυνους του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου που οραματίστηκαν και ολοκλήρωσαν το σημαντικό αυτό έργο.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η διαχειρίστρια δωρεών του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» Μυρτώ Ξανθοπούλου, η οποία εξέφρασε τον θαυμασμό της και την χαρά της για τις δράσεις του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου και του Πνευματικού Κέντρου.


Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόκληση προς το πρόσωπό του, συνεχάρη τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν να δημιουργηθεί αυτό το έργο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα πέρα από τις γνωστές δυσκολίες με την κρίση και τη φτώχεια, έχουμε το θέμα των παιδιών μας, την πνευματική τους καλλιέργειά, τον ανεφοδιασμό τους, την βοήθεια για το σήμερα και το αύριο. Είναι μεγάλη ανάγκη όλοι μας, γονείς, Εκκλησία, Πολιτεία, πλούσιοι και φτωχοί να συντελέσουμε για να δημιουργηθούν κανάλια που θα πάρουν την ορμή του νερού, την ορμή και τον ενθουσιασμό των παιδιών μας και θα τα κάνουν πράξη, έργο. Ένα τέτοιο κανάλι έχουμε την χαρά να γιορτάζουμε, να εγκαινιάζουμε σήμερα. Δεν είναι απλά ένα ωραίο κτίριο σε μια περιοχή, δίπλα σε ένα Ιερό Ναό, είναι εργαλείο, μέσα στο οποίο όλοι μας, όχι μόνο τα παιδιά, μπορούμε να βοηθηθούμε».
Ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην περιμένουν να λύσουν τα προβλήματά τους οι άλλοι. «Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε τι» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε και αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνο ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας».
Μετά τα δώρα που προσφέρθηκαν από τους υπεύθυνους του Ι.Ν. στον Αρχιεπίσκοπο, στον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, στην κα Ξανθοπούλου, στον Δήμαρχο Πέλλας και στον κ. Σταμενίτη, έγινε ξενάγηση στους πανέμορφους, σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου και ακολούθησε -σε ειδική εκδήλωση- η παρουσίαση των ενοριακών δράσεων και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Στα εγκαίνια, εκτός του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Ηγούμενος της ι. Μονής Βλαττάδων Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, οι Βουλευτές Πέλλας Θ. Τζάκρη, Γ. Σηφάκης και Γ. Καρασμάνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ιερείς από πολλές ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης εκπρόσωποι Αστυνομικών και Στρατιωτικών αρχών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πλήθος πολιτών.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.