Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόεδρος του Δ.Σ. Έδεσσας Μάνια Γαϊσίδου: «Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι πια αυτό που κάποιοι πιστεύουν»


Η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου, ο πληθωρισμός των δικηγόρων, η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η διαρροή ύλης σε εταιρίες αστικών κέντρων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων όπως η έλλειψη μηχανοργάνωσης, μηχανογράφησης και η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, είναι τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, σύμφωνα με την πρόεδρο (και μοναδική υποψήφια στις επικείμενες εκλογές) του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας, Μάνια Γαϊσίδου.

Η κα Γαϊσίδου σε συνέντευξή της στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα (Η.Ε.) karatzova.com εξηγεί γιατί θα είναι εκ νέου υποψήφια στον Δ.Σ.Ε., μιλάει για τους στόχους που θέτει στη νέα τριετή θητεία της (2018-2021) και αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δικηγορικό επάγγελμα και γενικότερα ο κλάδος.

Παράλληλα, ενόψει των εκλογών, ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους της δικηγόρους της Έδεσσας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό της και δηλώνει «ότι θα κάνει και πάλι ό,τι είναι δυνατό για το καλό του Συλλόγου».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μάνιας Γαϊσίδου στην Η.Ε karatzova.com, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύρια Γαϊσίδου, υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, δηλαδή υπάρχει πολιτική υποστήριξη από παρατάξεις και κόμματα; Ποια είναι η θέση σας;

Απάντηση: Στο Δικηγορικό Σύλλογο Έδεσσας (ΔΣΕ) δεν υπάρχει ιδεολογικό ή κομματικό πρόσημο στις εκλογές. Η θέση μου είναι ότι καλώς δεν υπάρχει, διότι σκοπός των συλλόγων πρέπει να είναι η προάσπιση των αναγκών κάθε μέλους και σε καμία περίπτωση η εξυπηρέτηση οποιασδήποτε ιδεολογίας ή κόμματος.

Ερ: Είστε η μοναδική υποψήφια στο Δ.Σ. της Έδεσσας. Για ποιους λόγους διεκδικείτε εκ νέου το αξίωμα της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας;

Απ: Με ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων των μελών μας κατ΄ επέκταση και του κλάδου μας, καθώς και η σωστή διαχείριση της καθημερινότητας του συλλόγου μας. Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μου και η εμπιστοσύνη την οποία επέδειξαν στο πρόσωπό μου οι συνάδελφοί μου με ώθησε να διεκδικήσω το αξίωμα και για την επόμενη τετραετία (2018-2021).

Ερ: Ποια είναι τα σημαντικότερα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τον Δικηγορικό κόσμο της Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας και παραμένουν «ανοιχτά» και για την επόμενη τετραετία;

Απ: Το ζωτικό ζήτημα της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου, ο πληθωρισμός των δικηγόρων, η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η διαρροή ύλης σε εταιρίες αστικών κέντρων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων (έλλειψη μηχανοργάνωσης, μηχανογράφησης, έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων).

Ερ: Να σταθούμε στο νέο Δικαστικό Μέγαρο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση μεταστέγασης των Δικαστικών Υπηρεσιών της Έδεσσας;

Απ: Όπως είναι γνωστό το θέμα του δικαστικού μεγάρου αποτελεί παλιό, πάγιο και μείζον θέμα. Πρόσφατα λύθηκε τελικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και ανήκει πια κατά κυριότητα 100% στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων).

Ερ: Ποιοι είναι -επιγραμματικά- γενικότερα οι στόχοι σας για τη νέα σας θητεία;

Απ: Σε τοπικό επίπεδο: Δικαστικό Μέγαρο.

Σε επίπεδο Ολομελείας Προέδρων Δικηγόρων: Προσπάθεια βελτίωσης ασφαλιστικού-θεσμικός ρόλος δικηγόρου.

Ερ: Κατά την άποψή σας ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο σας σε πανελλαδικό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

Απ: Τα προβλήματα του κλάδου πανελλαδικά είναι ο πληθωρισμός των συναδέλφων, η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και αφορούν την πλειοψηφία των δικηγόρων, πάντα με εξαιρέσεις.


Ερ: Υπάρχουν συνάδελφοί σας που μπορεί σε μια χρονιά να έχουν ελάχιστες ή ακόμη και μηδενικές παραστάσεις σε δικαστήριο. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο;

Απ: Καταρχάς αποτελεί γεγονός που με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται δραματικά. Το επάγγελμα του δικηγόρου δεν είναι πια αυτό που κάποιοι πιστεύουν, δεδομένων και όσων αναφέρθηκαν παραπάνω. Το φαινόμενο αυτό, δυστυχώς, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση της ύλης, που μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ερ: Στη συνείδηση του κόσμου οι δικηγόροι φοροδιαφεύγουν. Τι απαντάτε;

Απ: Όπως όλος ο ιδιωτικός τομέας έτσι και οι δικηγόροι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τα άδικα και αβάσταχτα οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία διέλυσαν τον κλάδο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πτώση του κύκλου εργασιών οδηγούν ορισμένους στη φοροδιαφυγή, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Η άποψή μου είναι ότι μόνο ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ερ: Πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης;

Απ: Είναι σύνθετο θέμα και επιγραμματικά θα αναφέρω: αλλαγή νομοθετικού πλαισίου με ρεαλιστικούς στόχους, κάλυψη κενών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, πιο εκτεταμένη και πιο αποδοτική χρήση νέας τεχνολογίας και ηλεκτρονικών μέσων και κατάλληλη κτιριακή υποδομή.

Ερ: Στον επίλογο της συνέντευξης θα ήθελα κα Γαϊσίδου, με την ευκαιρία των επικείμενων αρχαιρεσιών, να στείλετε ένα μήνυμα στους συναδέλφους δικηγόρους της Έδεσσας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας…

Απ: Θέλω να επισημάνω ότι παρόλο που ήταν μια θητεία με πολλά θέματα - συμπεριλαμβανομένης και της πολύμηνης αποχής από τα καθήκοντά μας το 2016- με την στήριξη των μελών του ΔΣΕ, καθώς και με την αρωγή όλων των συμβούλων του ΔΣ, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε. Ως εκ τούτου θέλω να ευχαριστήσω άπαντες για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό μου και να τους πω ότι θα κάνω και πάλι ό,τι είναι δυνατό για το καλό του Συλλόγου μας.

- Σας ευχαριστώ πολύ κα Γαϊσίδου για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης…

- Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment