Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμπύρινο ροδάκινο: Απολογισμός - προγραμματισμός


Δυο σχεδόν μήνες μετά την ολοκλήρωση της φετινής παραγωγικής περιόδου, είναι η ώρα του απολογισμού αλλά και του προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά.

Η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 380.000 τ. έναντι 277.000 τ. του προηγούμενου έτους. Παρ’ ότι έχουμε μια αύξηση της τάξης του 37%, εντούτοις υπολείπεται των προσδοκιών. Έχοντας δηλωθεί στον ΟΣΔΕ 183.000 στρέμματα, και με μια κανονική καρπόδεση, εύλογα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή. Βεβαίως μεσολάβησαν οι ζημίες του Ιουλίου (φαινόμενο Μέδουσα) όπου χάθηκαν πολλές χιλιάδες τόννοι.

Πιστεύουμε όμως ότι σημαντικό ρόλο για το χαμηλό τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδακίνων. Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπευόσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στην συλλογή πράσινων ροδακίνων.

Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, αλλά κι άλλα ποιοτικά προβλήματα, συνέβαλαν σε θεαματική αύξηση του κόστους αφού δεκάδες χιλιάδες τόννοι αγοράστηκαν ως α’ ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση. Διακινδυνεύεται έτσι η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά, αφού υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί και η ποιοτική του υπεροχή.

Είναι απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση των παραγωγών μας στο περιβάλλον κρίσης που όλοι λειτουργούμε (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά, φορολογία κ.τ.λ.).

Οφείλουμε όμως όλοι μας, να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ζωντανό το μόνο ίσως προϊόν της περιοχής που αξιοποιείται στο σύνολό του και εξάγεται σ’ όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά μας ξεκινάμε μια προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης με τους παραγωγούς μας. Στόχος να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, να κατανοήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε.

Παραγωγοί, βιομηχανίες και εργαζόμενοι οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε την θέση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά για να έχουμε εισοδήματα που θα ικανοποιούν όλους.

Πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανταγωνιστές μας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. pali malakies arxisate na lete? tzampa thelete na ta pernete,aytes oi times poy dosate ypirxan prin to 2000 .ti thelete dld? me ayta pou dinete ayta ta rodakina tha synexisete na pernete.oxi mi8kra,alla me 0.22 lepta an thimaste ti rodakina ginontousan aposursi ,tetoia tha pernete..kopries dld

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ειναι απολυτα κατανοητη η κρισιμη θεση των παραγωγων " αλλα εμεις θα παιρνουμε την "κατερινα" με ανοιχτη τιμη (μην τυχον και την δωσετε ολοι(ολη) για χυμο), μετα θα σας δωσουμε κατι ψιχουλα(0,21Ε) και να ειστε και ευγνωμονες απεναντι μας. Υ.Γ.ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ;
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ
    ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΝ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑΝΤΙ
    ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
    ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΔΏΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥ ΤΕ ΣΥΝ ΠΥΡΉΝΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΈΒΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΕΞΆΡΧΕΙΑ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΕΓΩ ΕΊΜΑΙ ΜΈΣΑ ΣΕ ΑΥΤΌ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΝΝΌΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΥΧΑΡΗΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ .ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΑΙ ΑΛΑΖΩΝΕΣ ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΑΖΙ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ,ΧΑΛΑΛΙ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκατα πληρωνετε, και σκατα παιρνετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε κύριοι πριν το 10 πληρωθήκατε 32 λεπτά Μονο αν υπήρχε παγωνιά!!! Τώρα κάνετε τους ανήξερους και ότι τα 22 λεπτα σας φάινονται εξωπραγματικά!!!Μια ζωή 17 -18 άντε 19 πληρωνόσασταν.Η γνωστη σας κλάψα, μια ζωή.Κατά τα άλλα εκλέγεται τους ίδιους και τους ίδιους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.