Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

3 Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία


Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Η ΕΕ προωθεί την ενεργό ένταξη και την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία , σύμφωνα με την προσέγγιση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την αναπηρία. Η αναπηρία είναι θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων του ατόμου και όχι της διακριτικής μεταχείρισης. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία , την οποία έχει προσυπογράψει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκρίθηκε το 2010, βασίζεται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και λαμβάνει υπόψη την εμπειρία που αντλήθηκε από το σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία( 2004-2010 ).

Η επίτευξη των στόχων αυτής της στρατηγικής επιδιώκεται μέσω δράσεων σε οκτώ τομείς προτεραιότητας:

1. Προσβασιμότητα: αγαθά και υπηρεσίες προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία και προώθηση της αγοράς υποβοηθητικών συσκευών.

2. Συμμετοχή: Διασφάλιση για τα άτομα με αναπηρία όλων των οφελών που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ, άρση των εμποδίων για ίση συμμετοχή στη δημόσια ζωή και στις δραστηριότητες αναψυχής και προώθηση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.

3. Ισότητα: Καταπολέμηση των διακρίσεων που οφείλονται στην αναπηρία και προώθηση των ίσων ευκαιριών.

4. Απασχόληση: Σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων με αναπηρία που εργάζονται στην ανοιχτή αγορά εργασίας. Τα άτομα με αναπηρία αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο του συνολικού ενεργού πληθυσμού της ΕΕ, αλλά το ποσοστό απασχόλησης τους είναι συγκριτικά χαμηλό.

5. Εκπαίδευση και κατάρτιση: Προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της δια βίου μάθησης για μαθητές και φοιτητές με αναπηρία. Η ίση πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση δίνει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει αρκετές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία , όπως μεταξύ άλλων, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής, καθώς και η συγκρότηση μια ειδικής ομάδας εργασίας για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση των ατόμων με αναπηρία.

6. Κοινωνική Προστασία: προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής , καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

7. Υγεία: προώθηση της ίσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και συναφείς δομές .

8. Εξωτερική δράση: προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην πολιτική διερεύνησης της ΕΕ και στα διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα.

Δήμκου Γεωργία
Κοινωνική Λειτουργός
του ΚΔΑΠ με Α ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ΄΄
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Κυρία Γωργίου πολύ καλό το άρθρο σαν θεωρία η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα είναι φυσικά και διαφορετική. Εκτός μερικών φαινομενικών "προνομίων" ουσιαστική προστασία των ΑΜΕΑ, όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Ο "Βασανισμός" των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλός. Ανύπαρκτη σχεδόν ισχυρή νομοθεσία, ανύπαρκτες υποδομές, εκπαίδευση και γενικά προστασία των ΑΜΕΑ Τα άτομα αυτά αποφεύγουν να καταγγείλουν γνωρίζοντας ότι θα τιμωρηθούν προσπαθώντας να συμβάλουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για άλλους για μια καλύτερη διαβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.