Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Οι όροι παραχώρησης της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Έδεσσας στους ιδιώτες δεσμεύουν και την επόμενη Διοίκηση!"


Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την περασμένη του συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της νέας σύναψης σύμβασης αποκομιδής απορριμμάτων η οποία δίδεται και πάλι στους ιδιώτες.
Καταρχήν η Δημοτική Αρχή πριν φτάσει σε αυτή την πρόταση δεν εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα και αυτό γιατί με την πολύ πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν προσλήψεις προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα μέσω ΑΣΕΠ για τους Δήμους συνολικά σε όλη την επικράτεια 8.845 θέσεων. Φυσικά η διοίκηση προσδεμένη πάντα στην ιδεοληψία της για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δεν υπέβαλε κανένα αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο στερώντας από τον Δήμο πολύτιμο προσωπικό. Επιπλέον συνειδητά δεν αναζητά προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν την αγορά νέων απορριμματοφόρων-σαρώθρων (ο Δήμος Αθηναίων την περασμένη εβδομάδα παρέλαβε 25 νέα απορριμματοφόρα και νέους κάδους). Επίσης δεν γίνεται καμία πρόβλεψη-σχεδιασμός για τα νέα δεδομένα διαχείρισης των απορριμμάτων όπου η μείωση και επαναχρεισημοποιηση-ανακύκλωση είναι το ζητούμενο.

Αυτά για να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μολαταύτα η εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Καθαριότητας είναι να δοθεί και πάλι σε ιδιώτες και μάλιστα όχι για όσο διαρκεί η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και μέχρι το 2022 (τόση αλάζονεία)!!! Σε κάθε περίπτωση υλοποιούν ακάθεκτα έναν σχεδιασμό μονόπλευρο υπηρετώντας επάξια την αντίληψη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού από την οποία διέπονται, καθώς αφού πρώτα απαξίωσαν την υπηρεσία και την καθαριότητα, προχώρησαν στην αποψίλωση του προσωπικού και τώρα μας λένε είναι μονόδρομος είμαστε ανίκανοι να την διαχειριστούμε την δίνουμε σε ιδιώτες.
Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου καθότι είναι πολύ πιο δαπανηρός. Διότι με την πρότερα κατάσταση η μισθοδοσία των εργαζομένων με τις ασφαλιστικές εισφορές, καύσιμα, ασφάλειες και συντήρηση των απορριμματοφόρων με πολύ απλούς και υπερβολικούς υπολογισμούς στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνά το κόστος των 750.000 ευρώ ετησίως. Με την σημερινή κατάσταση η αποκομιδή για τον Δήμο κοστίζει και ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ ετησίως.
Έτσι λοιπόν προκύπτει μια σημαντική και καθόλου αμελητέα αφενός οικονομική απόκλιση με την λογική της ιδιωτικοποίησης και αφετέρου δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας αφού οι προσλήψεις από τον ιδιώτη γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με κριτήρια πελατειακών σχέσεων, με πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγώντας την κοινωνία μας δεκαετίες πίσω.
Συμπερασματικά η Δημοτική Αρχή δυστυχώς είναι απόλυτα δογματική και ξεκάθαρα παραδομένη στην εξυπηρέτηση των ολίγων και των αρεστών-αρίστων. Ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της ιδιωτικοποίησης και αυτό γιατί η υπηρεσία καθαριότητας έχει τεράστιες απαιτήσεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και στη διαχείριση του έργου και της στελέχωσης της. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η παράταξη του κ. Γιάννου δεν είναι πλασμένη για τα δύσκολα.
ΘΩΜΑΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Βαγγελακη και άλλους με σύμβαση; σαν αυτούς που είχαμε έως τωρα που βαριόντουσαν να πιάσουν σκούπα που έπεφταν τα σκουπίδια απο το απορριμματοφόρο και τα αφήναν στον δρόμο οι απο αυτούς που τους έβαζαν να καθαρίσουν σε ενα πάρκο και τους έχανες μετα απο 2 ώρες, είσαι μικρός ρώτα την μαμά και τον μπαμπά σου να σου που πότε ήταν καθαροί οι δρόμοι τότε η τώρα, στο μαγαζί σου απο εξω πότε περνούσε άτομο της καθαριότητας πριν από τον ιδιώτη κάθε ένα μήνα καθε 15 ; τώρα περνά κάθε μέρα ! και μην πεις ψέματα εκεί μένω μπορώ να σου το αποδείξω.
    Στον ιδιώτη κάθονται σούζα αν δεν καθαρίσουν καλά την κάνουν με συνοπτικές διαδικασίες ασε τα μεγάλα λόγια ναχαμε να λέγαμε και κοίτα την πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ολα αυτα μονο με 300000 ευρω παραπανω το χρονο. Και στο τελος απο ενα ολοκληρο αρθρο με τοσα στοιχεια αυτα ειναι τα επιχειρηματα σου? Μηπως θες να θυμηθεις πως ηταν πραγματικα η καθαριοτητα πριν την απαξιωσουν και τη δωσουν σε ιδιωτες? Μηπως ο <> (οπως εχετε μαθει να μιλατε υποτιμητικα νομιζοντας οτι ετσι απαξιωνετε ανθρωπους) ξεχασε να υπολογισει το κοστος των εργαζομενων της καθαριοτητας που εξακολουθει να υπαρχει μεγαλωνοντας τη διαφορα? Μηπως να συζητησουμε για διμηνα? Μηπως καποια στιγμη να μιλησετε με επιχειρηματα επιτελους?

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά ντρέπομαι με όσα γράφεις στο σχόλιο σου, και επειδή ο γονέας μου δούλευε στον δήμο γνωρίζω το πόσο αυτοί οι άνθρωποι τιμούσαν την εργασία τους. Όλα αυτά μέχρι να έρθεις εσύ και να απαξιώσεις όχι μόνο την καθαριότητα αλλά τα πάντα στο δήμο 'Εδεσσας. Πολλά τα λεφτά για έναν ιδιώτη που δίνει 500 ευρώ χωρίς ρεπό στους εργαζόμενους αλλά κατά την άποψη σου κάθονται σούζα και φυσικά αφού δεν τους έχει βάλει λουρί σκύλου είναι τυχεροί. Εσένα έψαχναν στη δουλειά σου το ξέχασες με τα ταξιδάκια σου, ο οδοκαθαριστής πάντα 5 το πρωί στη πλατεία που κατέστρεψες. Ντροπή σου Ναπολέων της Κεδρώνας γέρασες και μυαλό δεν έβαλες. Όσο για την καθαριότητα στο μαύρο χάλι, καταρράκτες, πάρκα χάλια 1, 2 κεντρικά έχεις καθαρά και θα στο αποδείξω στέλνοντας φωτογραφίες στο καρατζόβα. Και σύντομα να ζητήσεις συγνώμη από τον πατέρα μου και από τους άλλους ηλικιωμένους εργαζόμενους που απαξιώνεις και προσβάλλεις καθημερινά.

      Διαγραφή
  2. Να μας πει ο Δήμαρχος γιατί στην τωρινή σύμβαση με τον ιδιώτη δεν υπάρχει η αυτοκινούμενη σκούπα, γιατί δεν πλένονται οι κάδοι και γιατί οι οδοκαθαριστές δεν περνάνε από όλους τους δρόμους. Η Εδεσσα είναι απο τις πιο βρώμικες πόλεις της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δικαίωμα στην μόνιμη εργασία είχε απεμποληθεί από το παλιό πολιτικό κατεστημένο που ήθελε τους εργάτες καθαριότητας συμβασιούχους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ,πλην ελαχίστων (οι εργάτες που δούλευαν συνειδητά σαν συμβασιούχοι δουλεύουν εξίσου καλά και στον ιδιώτη) να βλέπουν την εργασία στον Δήμο σαν μια αρπαχτή. Οι μόνιμοι υπάλληλοι, έχουν άλλη συνείδηση στην άσκηση των καθηκόντων τους. Από τα σχόλια έχεις την εντύπωση ότι οι περισσότεροι των Εδεσσαίων είναι αφεντικά που θέλουν το ξεζούμισμα του εργάτη (ο ιδιώτης έχει άλλες μεθόδους κλπ). Μάλλον πρέπει να χαίρομαι που ζω σε μια ακμάζουσα, πόλη επιχειρηματιών. Τέλος οι εργαζόμενοι στον ιδιώτη που με θέρμη υποστηρίζουν τη νέα κατάσταση, να τους θυμίσω ότι ο ιδιώτης, όταν παγιωθεί η νέα κατάσταση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τους απολύσει (άσχετα αν κάνουν καλά την δουλειά τους) για να πάρει κάποιους που θα είναι επιδοτούμενοι (πχ πρόσφυγες, ) ή θα πληρούν κάποιες άλλες προδιαγραφές για το μεγαλύτερο κέρδος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προσλαμβάνει ο ιδιώτης, ο δήμαρχος προσλαμβάνει, παιχνιδάκια με τον εργολάβο, ΑΣΕΠ ούτε για πλάκα. Αυτός που κατάγγειλε τον Σώντρα προεκλογικά. Βλέπε καταρράκτες και όχι μόνο μέχρι και η γιαγιά του δουλεύει εκεί. Παντού χωρίς ΑΣΕΠ. θείος, παιδιά - αδελφές δημοτικών συμβούλων, κουμπάροι, εθελοντές συνέταιροι πρώην τραπεζικοί, απόστρατοι, όλοι μαζί στο ίδιο μαγαζί.

      Διαγραφή
  4. Αν βγείτε και ρωτήσετε τον κόσμο και όχι τα παπαγαλάκια οι περισσότεροι λένε οτι η πόλη με τον εργολάβο είναι πολύ πιο καθαρή. Στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης καθαρίζανε κάθε 3 μήνες και αν τώρα κάθε μέρα ! αυτό γίνετε και σε άλλες γειτονίες έχουμε μάτια και βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eντάξει Αετέ μου εσύ έχεις άψογη όραση ενώ εμείς κοτσύφια, το θέμα δεν είναι μόνο ο εργολάβος αν κατάλαβες αλλά το κόστος σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα. Και φυσικά θα καθάριζαν κάθε 3 μήνες αφού είχαν φροντίσει να μείνει ο δήμος με 2,3 άτομα προσωπικό. Μάθε για το κυνηγητό που έφαγαν από τον αυτοκράτορα σου και την διάλυση της καθαριότητας. Λογικό δεν είναι μετά να είναι λίγο πιο καθαρή όταν παίρνουν τα διπλά άτομα στη καθαριότητα με τόσα χρήματα που ξόδεψε ο δήμος για τον εργολάβο. Για αυτό μαζί με τα μάτια πρέπει να υπάρχει και μυαλό Αετέ μου.

      Διαγραφή
  5. Είστε εκτεθειμένοι από παντού. Έχετε ευτελίσει κάθε έννοια του θεσμού. Πρώτα απαξιώσατε την καθαριότητα και μετά προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ο ιδιώτης αξίζει τα παραπάνω χρήματα. Υπολογίστε με τα 3 εκατομύρια ευρώ σε δέκα χρόνια τι θα μπορούσε να κάνει η πόλη. Όσο για το σχολιαστή του δήμου και εγω στη θέση του το ίδιο θα έκανα. Αξίζει η ενασχόληση του. Η κοινωνία σας περιμένει σε δύο χρόνια να σας αποδώσει τα εύσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.