Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ελληνορωσικός πόλεμος για τον αγωγό στα Σκόπια


Μια άγνωστη ελληνορωσική διαμάχη αποκαλύφθηκε προ ημερών στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενέργησε η ΡΑΕ για το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Σε αυτή τη διαμάχη εμπλέκονται ο ΔΕΣΦΑ και η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Windows International, του Λ. Λεμπέντεφ.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λεμπέντεφ είχε γίνει γνωστός στην Ελλάδα από τη … μη συμμετοχή της εταιρείας Sintez στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ το 2013. Συγκεκριμένα η εταιρεία του είχε προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού χωρίς ωστόσο να υποβάλει τελικά προσφορά. Φέτος ωστόσο έχει επανακάμψει καθώς έχει υποβάλει μέσω άλλης εταιρεία του (Windows International) αίτηση στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας διανομής σε τρεις περιοχές της Β. Ελλάδας αλλά και για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια. 

Κι αυτή η δεύτερη απόπειρα να εισέλθει ο Ρώσος επιχειρηματίας στην ελληνική αγορά αερίου, μέσω της  Windows, αποδεικνύεται επεισοδιακή. 

Με αφορμή, λοιπόν το έργο του αγωγού, το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μια ελληνορωσική διαμάχη, καθώς ανάλογο έργο έχει σχεδιάσει και ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα η "κόντρα” των δύο εταιρειών εκτυλίσσεται δημόσια, καθώς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ για το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, η Windows καταφέρεται ανοιχτά εναντίον της απόφασης του ΔΕΣΦΑ να περιλάβει στο πρόγραμμά του έργο Αγωγός Νέα Μεσημβρία - Ειδομένη /Γευγελή Μετρητικός Ρυθμιστικός Σταθμός.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που απέστειλε προς τη ΡΑΕ η Windows International τονίζιε ότι η αίτησή της υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και πληροί όλα τα κριτήρια του νόμου ενώ για τον αγωγό έχει υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η δική της αίτηση για ιδιωτικό αγωγό φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) είναι επικρατέστερη του αγωγού που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ (από το ΔΕΣΦΑ).

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία ο αγωγός δε θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕσΦΑ 2017 - 2026.

Πηγή: capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.