Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θωμάς Μπαχαράκης: Σκοπός του σχολείου να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική & ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών


«Ο σκοπός του σχολείου είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δυνάμεων των μαθητών, ώστε, να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά τη ζωή τους». 

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova.com ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Θωμάς Μπαχαράκης, προσθέτοντας ότι «είναι πέρα για πέρα λάθος να αποστεώνεται το σχολείο από τον Παιδαγωγικό και Μορφωτικό του ρόλο και να εστιάζεται η προσοχή μας σε ένα εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Σχετικά με τα φροντιστήρια ο κ. Μπαχαράκης σημειώνει ότι σε καμιά περίπτωση η παραπαιδεία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαίδευση. «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό», σημειώνει με έμφαση. Σε ότι αφορά στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι «είναι σε γενικές γραμμές επαρκής», καθώς, όπως τονίζει, το τοπίο σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν, αφού η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναβαθμίζει τις γνώσεις του με τη συμμετοχή σε επιμορφώσεις, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ακόμη και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. 

Ο κ. Μπαχαράκης αναφέρεται στα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα από τότε που ανέλαβε την Διεύθυνση (τον περασμένο Αύγουστο), ενώ παρουσιάζει και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα κτηριακά τα περισσότερα σχολεία της ΔΕ Πέλλας, αλλά και τις πρωτοβουλίες για δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με κάποια σημαντικά θέματα όπως περιβάλλον, Ευρώπη, διαδίκτυο... 

Ολόκληρη η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Θωμά Μπαχαράκη στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα, έχει ως εξής: 

Ερώτηση: Κύριε Μπαχαράκη βρίσκεστε στο «τιμόνι» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας εδώ και τρεις μήνες. Ποια ήταν επιγραμματικά τα προβλήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε άμεσα; 

Απάντηση: «Το πρώτο που αντιμετωπίσαμε ήταν η προετοιμασία για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στις 11/9. Ασχοληθήκαμε δηλαδή με τη διαχείριση του προσωπικού, την έγκαιρη διανομή των βιβλίων, τον έλεγχο των κτηριακών εγκαταστάσεων κλπ. Υπήρξε χρονοδιάγραμμα από πλευράς Υπουργείου, το οποίο καταφέραμε να τηρήσουμε και όλα πήγαν καλά. Από την αρχή της χρονιάς και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εγγραφών διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης της χωροταξικής κατανομής των μαθητών στα σχολεία της διεύθυνσης. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία ζητώντας από τους Δήμους να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις στεγαστικές δυνατότητες και τη γεωγραφική θέση των σχολείων, καθώς και την ανάγκη για σύμμετρη κατανομή του μαθητικού πληθυσμού σ' αυτά. Υποβλήθηκε στο Υπουργείο πρόταση για ίδρυση νέων σχολικών μονάδων. Προτείναμε την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Σκύδρα και Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Έδεσσα. Η αρχική μας πρόταση περιλάμβανε και την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Αλμωπία, κάτι που τελικά αποσύρθηκε, λόγω της αδυναμίας να βρεθεί ένα κατάλληλο κτήριο που να καλύπτει τις ανάγκες ενός τόσο απαιτητικού σχολείου.» 

Ερ: Να σταθούμε λίγο στις κτηριακές υποδομές. Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα περισσότερα σχολεία της ΔΕ Πέλλας; Που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα;

Απ: «Το σχολείο που αντιμετωπίζει το εντονότερο κτηριακό πρόβλημα είναι το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών. Ένα σχολείο τέχνης και πολιτισμού, με εντυπωσιακή δυναμική, που αυξάνει ραγδαία το μαθητικό του δυναμικό, παραμένει χωρίς κτήριο από τότε που ιδρύθηκε, από την δεκαετία του 80. Στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε λυόμενες αίθουσες. Η κατασκευή κτηρίου που θα το στεγάσει αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ακολουθεί το Γυμνάσιο της Άρνισσας, στο οποίο λειτουργούν και Λυκειακές τάξεις. Απαιτούνται 2 επιπλέον αίθουσες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, όπου και εκεί χρειάζονται 2 αίθουσες επιπλέον. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την αξιοποίηση της αίθουσας της βιβλιοθήκης, αλλά και της αίθουσας που μένει κενή, κάθε φορά που κάποιο τμήμα κάνει γυμναστική!!! Όταν μιλάμε για κτιριακές υποδομές, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν και στο 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας, το οποίο λειτουργεί σε παλιό στρατιωτικό κτήριο του οποίου οι προδιαγραφές απέχουν πολύ από τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας. Τέλος, τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό μπροστά στην απουσία κτηρίου ή την έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Όμως οφείλουμε να το αναφέρουμε γιατί αποτελεί πραγματική ανάγκη.»

Ερ: Ποια είναι η εξέλιξη με την μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Πέλλας; 

Απ: «Για το Μουσικό Σχολείο, όπως είναι γνωστό από την περσυνή χρονιά, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή κτηρίου μέσω ΣΔΙΤ. Έχει βρεθεί το οικόπεδο και αυτή την περίοδο συντάσσεται η μελέτη ένταξης του στο γενικό ρυμοτομικό σχέδιο. Τη σύνταξη της μελέτης έχει αναλάβει ο Δήμος Πέλλας και είναι απαραίτητη για τη συνέχεια. Το έργο βρίσκεται στην πρώτη ομάδα έργων που έχουν επιλεγεί από την Περιφέρεια, για να ανατεθούν σε εργολάβο.» 

Ερ: Πως θα καλυφθούν οι επείγουσες στεγαστικές ανάγκες του Λυκείου Άρνισσας;

Απ: «Πέρυσι υποβλήθηκε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία για τοποθέτηση δύο λυόμενων αιθουσών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έστω προσωρινά. Το αίτημα υποβλήθηκε και πάλι φέτος. Περιμένουμε την ικανοποίηση του.» 

Ερ: Παρατηρούνται ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ή σημειώνονται κενά σε σχολεία; 

Απ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 κενά στη γενική παιδεία, 4 κενά στην ειδική αγωγή, 4 στην παράλληλη στήριξη και 217 ώρες στη μουσική ειδίκευση του Μουσικού σχολείου Γιαννιτσών. Τα 7 από τα 14 κενά γενικής παιδείας - ανάμεσα τους ένα κενό φιλολόγου, ένα μαθηματικού και ένα φυσικού - υφίστανται από την αρχή της χρονιάς, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία.» 

Ερ: Μπορείτε να μας αναφέρετε αν λαμβάνονται κάποιες πρωτοβουλίες για δράσεις (και ποιες είναι αυτές) για εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με κάποια σημαντικά θέματα (όπως π.χ. περιβάλλον, Ευρώπη, διαδίκτυο κ.λ.π.); 

Απ: «Ναι αυτό γίνεται σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και στο επίπεδο της διεύθυνσης. Σχεδόν όλα τα σχολεία της διεύθυνσης υλοποιούν κάθε χρόνο Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Κατά μέσο όρο κάθε σχολείο αναλαμβάνει και υλοποιεί 3 περίπου Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ενώ 1 στα 3 υλοποιεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων, οι μαθητές, διαπραγματεύονται σημαντικά θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά κλπ, Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και ιδιαίτερα την τοπική, αλλά και κάθε ενεργό πολίτη. Ανάλογη δράση αναλαμβάνει και η διεύθυνση. Τις δύο προηγούμενες χρονιές υλοποιήθηκε πρόγραμμα διαμεσολάβησης ομηλίκων, με πρωτοβουλία και ευθύνη της διεύθυνσης, σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και φέτος. Θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν όλα τα σχολεία της διεύθυνσης, το ταχύτερο δυνατό. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να εφαρμοστεί, στις σχολικές μονάδες της διεύθυνσης, η διαδικασία της διαμεσολάβησης, ως τρόπος επίλυσης διαφορών, όταν ανακύπτει ανάλογο πρόβλημα. Ο μακροπρόθεσμος και φιλόδοξος στόχος είναι, να καλλιεργηθεί το πνεύμα και η κουλτούρα της διαμεσολάβησης στην κοινωνία. Επιπλέον από τις αρχές της σχολικής χρονιάς οι υπεύθυνοι του ΚΕΣΥΠ, του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ανάπτυξης των μαθητών σε εννιά διαφορετικές θεματικές, όπως είναι η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, η αειφορία, η διατροφή, η αυτογνωσία, οι προκλήσεις και τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας (εικόνα σώματος, φιλία, συντροφικότητα, χρήση ουσιών), η ψυχική ανθεκτικότητα. Θέλω να σας ενημερώσω και για ακόμη δύο καινούργιες προσπάθειες που ξεκίνησαν φέτος. Η πρώτη προσπάθεια αφορά στη συγκρότηση τοπικού καταρχήν δικτύου εθελοντισμού, με προοπτική να ενταχθεί στα εθνικά δίκτυα στην ευρύτερη θεματική του ενεργού πολίτη. Στα πλαίσια του δικτύου έχουμε ήδη ζητήσει άδεια από το Υπουργείο και περιμένουμε την έγκριση για την ανάληψη κοινής δράσης με το Νοσοκομείο Έδεσσας – Γιαννιτσών σχετική με τη δωρεά του μυελού των οστών. Η δεύτερη προσπάθεια αφορά συνεργασία της ΔΔΕ με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ο Καβάφης πάει σχολείο», στα πλαίσια του οποίου αναμένεται να λειτουργήσουν εικαστικά εργαστήρια για μαθητές πέντε σχολείων του νομού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για δύο εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας που έχουν πάρει από πέρυσι την έγκριση του Υπουργείου και θα διοργανωθούν για πρώτη φορά φέτος στην Πέλλα. Αυτές είναι, ο 1ος μαθητικός αγωνιστικός προσανατολισμός (orienteering) και η δράση Εκπαίδευση και Λαογραφία. 


Ερ: Δεν πρέπει το σχολείο να καλλιεργήσει στους μαθητές την έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής συνείδησης στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε; Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; 

Απ: «Νομίζω ότι, το ερώτημα ήδη έχει καλυφτεί από την προηγούμενη απάντηση. Θα ήθελα συμπληρωματικά να διευκρινίσω ότι η ίδρυση του δικτύου εθελοντισμού ξεκινάει με αυτούς ακριβώς τους στόχους. Ήδη άτυπα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του. Συγκεντρώνεται από σχολεία της διεύθυνσης βοήθεια για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Αττική. Σήμερα φεύγουν τα πρώτα δέματα από το 2ο Γυμνάσιο Έδεσσας. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πραγματικά συγκινητική. Τα παιδιά με τη συμμετοχή τους σε στοχευμένες δράσεις καλλιεργούν ανθρωπιστική συνείδηση που τελικά εκδηλώνεται με πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιπλέον θέλω να θυμίσω ότι η ΔΔΕ Πέλλας ήταν πάντα πρωτοπόρα στον τομέα αυτό, όπως πρόσφατα φάνηκε με τη βοήθεια που παρείχε στους πρόσφυγες. Τέλος, έχει σημασία να αναφερθεί ότι δύο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται φέτος έχουν ως θέμα τους πρόσφυγες.» 

Ερ: Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε τα οκτώ τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Τι επιπτώσεις έχει η κρίση στο χώρο σας; Τι προβλήματα έχει δημιουργήσει και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα σε αυτά τα στενά και ασφυκτικά πλαίσια; 

Απ: «Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την Εκπαίδευση. Η μείωση των δαπανών είναι σημαντική και φαίνεται καθημερινά στην πράξη. Οι δαπάνες για κτηριακές υποδομές μειώθηκαν και το αποτέλεσμα ήδη το αναλύσαμε πιο πριν. Ανάγκη για ολόκληρο κτήριο στο Μουσικό, για αίθουσες διδασκαλίας στην Άρνισσα και στην Κρύα Βρύση, καθώς και για αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στα πιο πολλά σχολεία. Ανάγκες που σε άλλες συνθήκες θα είχαν καλυφθεί. Η μείωση της χρηματοδότησης φαίνεται και στην κάλυψη των κενών. Τα χρόνια της κρίσης γίνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Όμως πιστεύω ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιόρισε αισθητά τον αριθμό των κενών. Τέτοια μέτρα ήταν η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ο περιορισμός των ολιγομελών τμημάτων και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Το τελευταίο προφανώς επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της διδασκαλίας.» 

Ερ: Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει υποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την λεγόμενη παραπαιδεία (φροντιστήρια), γεγονός που υπονομεύει την γνήσια εκπαιδευτική διαδικασία. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που δεν είναι όμως μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και βαθύτατα κοινωνικό; 

Απ: «Σε προηγούμενο ερώτημα μου ζητήσατε να σας ενημερώσω αν λαμβάνονται πρωτοβουλίες για δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με κάποια σημαντικά θέματα όπως περιβάλλον, Ευρώπη, διαδίκτυο. Στο αμέσως επόμενο ζητήσατε να σας πω αν πρέπει το σχολείο να καλλιεργεί στους μαθητές την έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιστικής συνείδησης και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Αυτά τα δύο ερωτήματα και μόνο φανερώνουν τι σημαίνει γνήσια εκπαιδευτική διαδικασία. Και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν υποκατάστατά της. Ο σκοπός του σχολείου είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δυνάμεων των μαθητών, ώστε, να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά τη ζωή τους. Ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά έτσι είναι. Αυτό άλλωστε ορίζεται από τη νομοθεσία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Είναι το όραμα μας και δεν εκχωρείται. Θεωρώ ότι είναι πέρα για πέρα λάθος να αποστεώνεται το σχολείο από τον Παιδαγωγικό και Μορφωτικό του ρόλο και να εστιάζεται η προσοχή μας σε ένα εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, όλα αυτά εκεί καταλήγουν. Όμως άλλο πράγμα είναι η προετοιμασία για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλο η ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή. Τι σχέση έχει η παραπαιδεία με ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή; Και πως είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαίδευση; Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Εμείς πάντως κοιτάμε τη δουλειά μας. Προσπαθούμε ώστε το δημόσιο σχολείο να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών. Είναι κομμάτι της κοινωνίας και μπορούμε να το βελτιώσουμε μόνο αν συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Θέλουμε τους γονείς κοντά στα σχολεία και τους καλούμε να πλαισιώσουν τους συλλόγους γονέων. Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, να θέτουν τα όποια προβλήματα εντοπίζουν, ώστε να προσπαθούμε για την αντιμετώπιση τους. Μαζί τους μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το σχολείο. Πάντως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και σχετικές δράσεις. Τελειώνοντας σας ενημερώνω ότι σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια. Είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές που θέλουν να βελτιωθούν, να τα παρακολουθήσουν.» 

Ερ: Κύριε Μπαχαράκη θεωρείτε ότι η κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Δ.Ε. είναι επαρκής ή μήπως πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και με ποιον τρόπο; 

Απ: «Ίσως ακουστεί περίεργο, αλλά, θεωρώ ότι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών είναι σε γενικές γραμμές επαρκής. Το τοπίο σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναβαθμίζει τις γνώσεις του με τη συμμετοχή σε επιμορφώσεις, σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ακόμη και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Κάθε χρόνο κατατίθενται στην υπηρεσία περισσότεροι από 50 νεοαποκτηθέντες μεταπτυχιακοί και περίπου 5 διδακτορικοί τίτλοι σπουδών για αναγνώριση από την υπηρεσία. Και δεν αναφέρομαι στους αναπληρωτές που σε ποσοστό άνω του 60% είναι κάτοχοι και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι, αν θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, θα πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η διδακτική και η παιδαγωγική διαρκώς εξελίσσονται και αναπτύσσουν καινούργιες μεθόδους. Οφείλουμε να τις παρακολουθούμε και να τις ενσωματώνουμε στη διδασκαλία μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας. Στην εποχή της δια βίου μάθησης που ζούμε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εδώ και πολλά χρόνια τρέχει πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες οργανωμένο από το Υπουργείο και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τις περισσότερες φορές όμως οι θέσεις είναι λίγες και δεν καλύπτονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Υπάρχει πρόβλημα με τους επιμορφωτές που δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα Κέντρα Επιμόρφωσης, αλλά και με τα Κέντρα Επιμόρφωσης που κι αυτά είναι λίγα.»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment