Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

To No1 πρόβλημα της Πέλλας και το 2017, το άθλιο οδικό δίκτυο


Tο πρώτο βήμα για τις παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας

Του Δημήτρη Μπουλουσάκη

Αν επιχειρήσουμε μια ανασκοπική ματιά στα γεγονότα του 2017 στην Πέλλα, αναμφισβήτητα πρόκειται για το θέμα της χρονιάς που πέρασε αλλά και όλων των προηγούμενων (ελπίζουμε να μην είναι και των επόμενων) ετών. Φυσικά ο λόγος για ένα από τα πιο άθλια οδικά δίκτυα της χώρας που δυστυχώς βρίσκεται στην Πέλλα και ειδικότερα στην Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, στον άξονα από Χαλκηδόνα μέχρι το Μελίσσι. Άλλωστε και η πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το επιβεβαίωσε και επισήμως: Η Πέλλα είναι ένας από τους πιο «επικίνδυνους» νομούς για τροχαία ατυχήματα!
Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στα μέσα Νοεμβρίου (αναλυτικό το ρεπορτάζ από την ΗΕ. Karatzova.com), αλλά και πολλές προηγούμενες ακραίες καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν με τον πλέον γλαφυρό αλλά και δυσάρεστο τρόπο το πρόβλημα με το «εγκληματικό» μας οδικό δίκτυο.

Η ανύπαρκτη πολιτική βούληση όλων των κυβερνήσεων για την ολοκλήρωση του έργου των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας αλλά και αυτοί που πριν από λίγα χρόνια «αφαίρεσαν» -για να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια πιο σκληρή έκφραση- 120 εκ. ευρώ από αυτό προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την ολοκλήρωση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, έχουν απομονώσει συγκοινωνιακά και αναπτυξιακά την Πέλλα.

Οφέλη στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στη διάθεση αγροτικών προϊόντων και στις μεταφορές, αλλά πάνω από όλα ασφάλεια αναμένουμε από τη δημιουργία του νέου οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του οποίου έγινε –επιτέλους- πριν από λίγες ημέρες, με την έκδοση του ΦΕΚ για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των οδικών παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών.

Οι απαλλοτριώσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ με 10 εκατομμύρια ευρώ και υπενθυμίζουμε τις εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στην επίσκεψή του στα Γιαννιτσά, τον περασμένο Οκτώβριο για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο, το συνολικό κόστος του οποίου ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ.

Η ταυτότητα και τα στοιχεία του έργου

Το έργο θεωρείται έργο ουσίας για την ασφαλή μετακίνηση των αλλά και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που θα έχει, όπως η αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή, η γρήγορη και ασφαλής μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από και προς την Πέλλα και το εντονότερο ενδιαφέρον για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην περιοχή. Είναι ένας δρόμος εθνικής σημασίας, ένα διεθνές – διευρωπαϊκό δίκτυο, που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη, την Π.Ε. Φλώρινας και την Π.Γ.Δ.Μ.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα στοιχεία του έργου ανά τμήμα έχουν ως εξής:

-Παράκαμψη Χαλκηδόνας: Αρχίζει αμέσως μετά τη γέφυρα του ποταμού Αξιού και το τέλος της είναι ανατολικά του οικισμού της Χαλκηδόνας, σε ένα μήκος 6,3 χλμ. Περιλαμβάνει δυο ανισόπεδους κόμβους της Ελεούσας και της Χαλκηδόνας, καθώς και δίκτυο παράπλευρων και κάθετων οδών.

-Παράκαμψη Γιαννιτσών: Αρχίζει από το τέλος της παράκαμψης της Πελλαίας χώρας και φτάνει ως ανατολικά του οικισμού Μελίσσι Πέλλας, σε ένα μήκος 9 χλμ. Περιλαμβάνει επίσης δυο ανισόπεδους κόμβους της Παραλίμνης και των Γιαννιτσών, καθώς και πλήρες δίκτυο παράπλευρων και κάθετων οδών.
Οι δύο παρακάμψεις ουσιαστικά συνδέουν την εθνική οδό με το οδικό τμήμα Μελίσσι – Μαυροβούνι και την παράκαμψη της Πελλαίας χώρας.

Σήμερα κάποιος που κινείται από τη Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα, χρησιμοποιεί ως τη Χαλκηδόνα ένα δρόμο πλάτους 22 μέτρων και ξαφνικά αναγκάζεται να πέσει σε ένα δρόμο με το μισό πλάτος (11 μέτρα), με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων, αλλά κυρίως προβλήματα ασφάλειας με πολλά τροχαία ατυχήματα και δυσκολίες στις μετακινήσεις από την κυκλοφορία βαρέως τύπου οχημάτων.

Επίσης, η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Κεντρική Μακεδονία, που δε συνδέεται απευθείας με εθνική οδό ταχείας κυκλοφορίας με τη Θεσσαλονίκη καθώς οι οδηγοί στη διαδρομή περνούν μέσα από τους οικισμούς της Χαλκηδόνας, των Γιαννιτσών και κάποιων χωριών (Νέα Πέλλα, Μαυροβούνι).

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είναι η μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά (αναπτυξιακά και συγκοινωνιακά) έργα στην Πέλλα.

Αλλά φυσικά δεν φθάνει μόνο αυτό…


Η χρηματοδότηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας (παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών), ασφαλώς επιβάλλεται εδώ και τώρα. Οι μελέτες έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί, υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής, ενώ χαρακτηριστική η αναφορά του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας πρόσφατα ότι εφόσον υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια, «το έργο μπορεί να αρχίσει αύριο το πρωί».

Αυτό είναι φυσικά το μεγάλο στοίχημα για την Πέλλα, για μην ξαναζήσουμε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ φαινόμενο να κατασκευαστούν 13 χιλιόμετρα σε 10 χρόνια (2003-2013), όπως έγινε με την παράκαμψη από Χαλκηδόνα μέχρι την Παραλίμνη!!!

Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Χαλκηδόνα - Γιαννιτσά - Έδεσσα- όρια Νομού Πέλλας εδώ και χρόνια είναι το βασικό αίτημα όλων παραγωγικών τάξεων, φορέων και κατοίκων της Π.Ε. Πέλλας.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΤΟ ΝΟΤΜΕΡΟ 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ:
    ΑΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΕΛΛΑΣ, 1,5 ΛΩΡΙΔΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.
    ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ YOU TUBE ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ.
    https://www.youtube.com/watch?v=TytBtCJZ1OY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως.
    Και οι πολίτες έχουν μεγαλο μερίδιο ευθύνης.
    Προ ολίγων ημερών βρισκόμουν στο δρόμο Μαυροβούνι - Γιαννιτσά με κατεύθυνση την Αριδαία.
    Στο σημείο της πρώτης αερογέφυρας ( παλαιφυτο) εκανα προσπέραση,εκείνη την στιγμή κάτω απο την γέφυρα και απο σημείο που έχουν αφαιρέσει τις μπάρες, βγαίνει καποιο όχημα με κατεύθυνση κατα πάνω μού ,ευτυχώς η ταχύτητα μου ηταν τέτοια που αποφευχθηκαν τα χειρότερα.
    Και αυτό ηταν πρόσφατο γεγονός.
    Πόσες φορές έχω συναντήσει τρακτέρ - αγροτικά να περνάνε πέρα για πέρα τον δρόμο γιατί έτσι τους βολευει.
    Δείτε πόσες παράνομες εισόδους εξόδους
    ( έχω μετρήσει πανω απο 30 !!!!)
    έχουν φτιαξει οι τοπικοί για να πηγαίνουν ποιο γρήγορα στα χωράφια τούς.
    Δηλαδή αν αυτό δεν είναι ηλιθιότητα και ανευθυνότητά, τοτε τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι εγκληματική ενέργεια με τις ΄΄πλάτες΄΄ των δήθεν υπευθύνων

      Διαγραφή
  3. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ,
    ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΙΣΤΑΝ-ΤΖΑΚΡΙΣΤΑΝ-ΣΗΦΑΚΙΣΤΑΝ-ΚΑΡΑΣΜΑΝΙΣΤΑΝ-ΤΖΑΜΤΖΗΚΙΣΤΑΝ
    ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ ΣΤΗΝ "ΕΓΝΑΤΙΑ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.