Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στόχος: Η Πέλλα να κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO


Με στόχο η Πέλλα να κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης μέρους του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, τόπου γέννησης του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Πέλλας (Εφ. Α.) ετοιμάζει φάκελο για να ενταχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος της Πέλλας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περίοπτη θέση μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο κατέχει το κολοσσιαίο Ανάκτορο που χτίστηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ και σ΄ αυτό μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Επίσης να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει ήδη έτοιμη μια συνολική μελέτη και η υλοποίησή της θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το μουσείο, τον πολυθάλαμο τάφο και -φυσικά- το Ανάκτορο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει ξεκινήσει το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τεράστιου Ανακτόρου, που καλύπτει μια έκταση 70 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κι ένα από τα μεγαλύτερα των ελληνιστικών χρόνων. Παράλληλα, συγκεντρώνεται όλο το πλούσιο υλικό για τη δημιουργία του φακέλου υποψηφιότητας προς την UNESCO.

‘Όπως είχε δηλώσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα, οι εργασίες για την ανάδειξη του Ανακτόρου θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, οπότε και θα γίνει επισκέψιμο το σημαντικό αυτό μνημείο.

Η αρχαιολόγος αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το ενέταξε στις προτεραιότητές της. «Είναι ένα μνημείο για όλο τον κόσμο, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί, είναι το ανάκτορο της μεγάλης πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που υπήρξε σημαντικότατο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο σε όλη την ελληνιστική εποχή», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, οι εργασίες αφορούν το εσωτερικό του ανακτόρου, που έχει συνολική έκταση πάνω από 70 στρέμματα, και συγκεκριμένα στο κτήριο που θεωρείται το πιο σημαντικό: εκεί όπου ο βασιλιάς δεχόταν τις πρεσβείες και εκτελούσε τα καθήκοντα του ως αρχιερέας.


«Ουσιαστικά θα καθαρίσουμε το χώρο, θα συντηρήσουμε τους λίθους γιατί είναι πολύ σπασμένοι, όπου χρειάζεται θα συμπληρώσουμε – δεν θα κάνουμε μεγάλης κλίμακας συμπληρώσεις, γιατί κατά τη γνώμη μας πρέπει ο επισκέπτης να βλέπει το αυθεντικό για να μπορέσουμε αργότερα να κηρύξουμε και την Πέλλα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Στόχος των εργασιών είναι να γίνει ο χώρος κατανοητός από τους επισκέπτες, ασφαλής και προσβάσιμος από όλους, ακόμα και από επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.

Όπως εξήγησε η κα Τσιγαρίδα σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», «το Ανάκτορο ήταν κτισμένο σε εξαιρετική θέση, σε λόφο που υψώνεται βόρεια της αρχαίας πόλης», προσθέτοντας: «Από το Ανάκτορο ήταν ορατή όλη η γύρω περιοχή, το αρχαίο λιμάνι της Πέλλας, οι αρχαίοι δρόμοι κ.α. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, η πρόσοψη μήκους 160 μέτρων με δωρική κιονοστοιχία και πρόπυλο στο μέσον της 16 μέτρων, μαζί με τις τεράστιες κιονοστοιχίες της αγοράς, σηματοδοτούσαν τη σπουδαιότητα της μακεδονικής μεγάλης πρωτεύουσας».

Ο λόφος είχε απότομα πρανή στα ανατολικά και τα δυτικά και ομαλή πρόσβαση στα νότια και για τον λόγο αυτό οχυρωνόταν στα βόρεια με ισχυρό τείχος πάχους 3,30 μέτρων, που διέθετε πύργους κάθε 33 μέτρα και μνημειακές πύλες.

Το Ανάκτορο, μήκους 400 μέτρων και πλάτους 200 μέτρων, λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους, μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας, το 168 π.Χ.

Σήμερα τα κτίρια διατηρούνται αποσπασματικά λόγω εκτεταμένης λιθαρπαγής κατά τους Βυζαντινούς και μεταγενέστερους χρόνους.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι φορείς για τα νερά που πλημμυρίζουν το Μουσείο με την πρώτη δυνατή βροχή. Είναι απαράδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΥΓΕ. Οταν πριν 6 χρονια, ειχα επισημανει σε πασιγνωστο δημοτικο συμβουλο, οτι πρεπει η Πελλα να συμπεριληφθει στα μνημεια Π.Π.Κ της UNESCO, κατι για το οποιο ειχε εκδηλωσει ενδιαφερον για να βοηθησει και στην καταρτιση του φακελου, γνωστη πανεπιστημιακος της Θεσσαλονικης, με κοιτουσε με βλεμμα αποριας. Ευτυχως που στο δημο μας υπαρχουν "αξιολογοι" (μονο μικρα γραμματα) ανθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.