VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δενδροκαλλιεργητές Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας: "Ναι στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, αλλά υπό προϋποθέσεις"

«Ναι» στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), αλλά υπό προϋποθέσεις, λένε οι δενδροκαλλιεργητές κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχοντας στείλει τις προτάσεις τους στη διοίκηση του Οργανισμού, περιμένουν να οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να γίνει... γόνιμος διάλογος. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Τάσος Κυραλίδης, και πρόσθεσε: «Η ζημιά, που πάθαμε από τις βροχοπτώσεις Ιουλίου, ακόμη να αποζημιωθεί παρά τις διαβεβαιώσεις και παρά και τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής ? Δυτικής Μακεδονίας, που χαιρετίζει την πρωτοβουλία για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ απέστειλε στο υπουργείο προτάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «τομή». Πάγιο αίτημα των ασφαλιζόμενων αγροτών αποτελεί η συντόμευση του χρόνου εκτίμησης της ζημίας, όπως και κοινοποίησης του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης προς τους ασφαλιστικά τακτοποιημένους αγρότες. «Όπως ο Οργανισμός θέτει προθεσμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να θεσπιστεί και ημερομηνία αποπληρωμής των ζημιών προς στους δικαιούχους αγρότες» υπογραμμίζουν οι δενδροκαλλιεργητές κι επιπλέον ζητούν -μέσω αναλογιστικών μελετών- την κάλυψη ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε οποιοδήποτε στάδιο ανθοφορίας και καρπιδίου από έντονες βροχοπτώσεις και από οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Ζητούν «να ισχύει το ποσοστό εκτίμησης του γεωπόνου εκτιμητή».

Μέσω, δε, της ομοσπονδίας τους υπογραμμίζουν την ανάγκη να φροντίζει η διοίκηση του ΕΛΓΑ για την είσπραξη του 20% που προβλέπει ο κανονισμός για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του από τα κρατικά ταμεία. Για τα χρηματικά ποσά που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, η ομοσπονδία προτείνει να γίνεται η διαχείρισή τους αποκλειστικά από το ΔΣ του ΕΛΓΑ και όχι από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δενδροκαλλιεργητές ζητούν ακόμη την τοποθέτηση ενός, ή και δύο, εκπροσώπων τους ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχουν άμεσες επισημάνσεις προς την πολιτική ηγεσία για τα θέματά τους που αφορούν τις γεωργικές ασφαλίσεις των δενδρωδών καλλιεργειών.

Προτείνουν, τέλος, τη δυνατότητα συμψηφισμού της αποζημίωσης παραγωγής με τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο σε περίπτωση ολικής καταστροφής (65% με 70% τουλάχιστον) σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, προς τους ασφαλιζόμενους αγρότες, αλλά και τον άμεσο εκσυγχρονισμό του Οργανισμού με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να γίνεται άμεσα η εκτίμηση στο χωράφι και να στέλνεται ηλεκτρονικά προς τις βάσεις δεδομένων του ΕΛΓΑ. 
ΑΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…