Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Κόλαση» στα Σκόπια: Ο Ιβανόφ δεν υπογράφει το διάταγμα για την αλβανική γλώσσα


"Φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια ανάβει ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή. Εάν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων. Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στα Σκόπια. Το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Σκοπίων την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Ποτε επιτελους θα ησυχασουν οι λαοι απο τους εθνικιστες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν σταματησεις να κανεις χαζες ερωτησεις!

      Διαγραφή
    2. Τόσα χρόνια δεν υπήρχαν εθνικηστες είχε μόνο προοδευτικούς σαν εσένα! Τώρα γυρισαμε κσι θα το δεις! Ερχετε η ευρώπη των εθνων

      Διαγραφή
  2. Ο Αλβανικος Μεγαλοεθνικισμος επεκτεινεται πολυ πιο επικινδυνα απο οσο φανταζονται οι οργανωτες των συλλαλητηριων μεθαυριο στην Θεσ|νικη ! εντουτοις στρουθοκαμηλιζουμε! Ο Ερντογαν υποδαυλιζει και χρηματοδοτει το νεο Ισλαμικο δογμα-τοξο στα Βαλκανια1 Αλβανια- Κοσοβο -Αλβανοι των Σκοπιων -Βοσνια! Αλβανικες απαλλοτριωσεις ελληνικων περιουσιων στην χιμαρα! Η Ελλαδα τι κανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.