Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήλωση Δημάρχου Έδεσσας για τους Φορείς Διαχείρισης και τη Βεγορίτιδα


Την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και της λίμνης Βεγορίτιδας, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε με κάθε τρόπο.

Κατ' αρχάς είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Βεγορίτιδα ανήκει κατά μεγάλο μέρος στο Δήμο Έδεσσας, που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και επιπλέον υπάρχει και η Λίμνη Άγρα, που συνδέεται άμεσα με τη Βεγορίτιδα και μέσω αυτής με τις υπόλοιπες λίμνες του λεκανοπεδίου Αμυνταίου. Είναι ανεύθυνο να συνδέεται κάτω από την ίδια ομπρέλα η λίμνη της Καστοριάς ή του Πολυφύτου με τη Βεγορίτιδα και να μένει εκτός η λίμνη του Άγρα. Δείχνει άγνοια και επικίνδυνη προχειρότητα!

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας έχει ξεκινήσει μία πολύ σημαντική προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι συντάσσομαι με τις θέσεις τους και την πρόταση για σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πέντε λιμνών: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα και Άγρα. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω και τον ποταμό Εδεσσαίο με τους Καταρράκτες της Έδεσσας, ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο, καθώς είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που βρίσκονται εντός αστικού χώρου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σύνθετο και ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει το κρίσιμο μέγεθος για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Πρέπει να καταλάβουν οι Κυβερνώντες, που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτούμε να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε με τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας για την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας, αλλά και την ανάπτυξη που οφείλουμε να κάνουμε με σεβασμό στο οικοπολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. Ένας Φορέας Διαχείρισης για τις πέντε λίμνες και τον Εδεσσαίο ποταμό με τους Καταρράκτες της Έδεσσας!

Έχω ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο συνάντηση, στην οποία θα προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να του εκθέσουμε από κοινού τις απόψεις μας.

Δημήτρης Γιάννου 
Δήμαρχος Έδεσσας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Άστο άστο ξύπνησες πολύ αργά πάλι όπως με το Πανεπιστήμιο για το συλλαλητήριο όμως 100 Δ.Τ την ημέρα καληνύχτα έπρεπε να έχετε φύγει χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης Σηφάκης Βουλευτής Πέλλας26 Ιανουαρίου 2018 στις 1:51 π.μ.

    Κε Δήμαρχε αντί να χαιρετίζετε σήμερα την ίδρυση φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα- Πάϊκου - Βερμίου με έδρα την Έδεσσα μιλάτε με ελάχιστη - έως καθόλου- γνώση περί ανέμων και υδάτων.
    Στον φορέα αυτό ( με έδρα την Έδεσσα) που ιδρύεται για πρώτη φορά (από την παρούσα κυβέρνηση) εμπεριέχεται η τεχνητή λίμνη του Αγρα μαζί με τον υγροβιότοπο Άγρα- Βρυτών - Νησίου καθώς και όλα τα ΝΑΤURA της Πέλλας, του Κιλκίς και του Βερμίου.
    Τι άλλο από άγνοια ή επιτηδευμένη αντιπολιτευτική διάθεση οδηγεί τον Δήμαρχο της Έδεσσας να μην χαιρετά την ίδρυση Φορέα με έδρα την Έδεσσα για την οποία προσωπικά αγωνίστηκα επιτυχημένα πείθοντας τον Υπουργό να τροποποιήσει την αρχική πρόταση για ενιαίο φορέα από την Καστοριά μέχρι και τα NATURA του Βόρα και του Πάϊκου.
    Όσον αφορά την λίμνη Βεγορίτιδα τέθηκε στον επίσης πρωτο ιδρυόμενο Φορέα Διαχείρισης με τις άλλες λίμνες 5 λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους επιστημονικότερης και ενιαίας διαχείρισης γιατί ο Φορέας θα αφορά μόνο σε λίμνες. Αυτό θα αποβεί πολύ θετικό για την προστασία της.
    Ήδη διεκδικούμε παράρτημα του Φορέα με έδρα κοντά στη Βεγορίτιδα και την παρουσία του συλλόγου προστασίας στο ΔΣ του νέου Φορέα. Βέβαια, η ολίγον βιαστική και χωρίς γνώση των πραγματικών δεδομένων αντίδραση του Συλλόγου προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας ( με τον οποίο έχουμε δώσει από κοινού πολύ σημαντικές μάχες για την ακύρωση σχεδίων εναντίον της λίμνης και την προστασίας της), αν συνεχιστεί απομακρύνει τον σύλλογο να παίζει θετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον Φορέα.
    Ελπίζω να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Άλλοι διεκδικούν και ιδρύουν νέους Φορείς με έδρα την Έδεσσα και εσείς όχι απλώς δεν συμμετείχατε αλλά δεν το χαιρετίζετε κιόλας. Οφείλετε να επανορθώσετε κε Δήμαρχε
    Για περισσότερα, δείτε την ανακοίνωση μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σωστά απαντά ο κ. Σηφάκης..αδιάβαστος ήλθες δημαρχάρα μου!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.