Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Εργασίες αποκατάστασης στο Χουνκιάρ τζαμί


Το αυτοκρατορικό τέμενος

Κρυμμένο μέσα σε νεότερα κτίσματα βρίσκεται, από τη δεκαετία του '30, σε κεντρικό σημείο της πόλης της Έδεσσας, το Χουνκιάρ τζαμί ή Ινκιάρ τζαμί, που μνημονεύεται από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή το 1667 και ερμηνεύεται ως «αυτοκρατορικό τέμενος». Από τις ιστορικές πηγές και τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση των ευρημάτων, προκύπτει ότι πρόκειται για σημαντικό μνημείο της πόλης, που χρονολογείται πιθανότατα από το 16ο αιώνα. Το τζαμί έχει παρομοιαστεί με το Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης, μόνο που είναι μικρότερου μεγέθους κτίσμα και είναι όλο ενσωματωμένο στο κινηματοθέατρο, που ως το πρόσφατο παρελθόν στέγαζε το κινηματοθέατρο, τη βιβλιοθήκη, τα γραφεία και άλλες λειτουργίες του Φιλοπροόδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος». Κάτω από τις σύγχρονες προσθήκες διατηρούνται σε αρκετή έκταση και σε σχετικά καλή κατάσταση τμήματα του αρχικού πυρήνα του κτιρίου, το οποίο πρόκειται να στερεωθεί, να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, διατηρώντας και το νεότερο κτίσμα, με το οποίο θα εναρμονιστεί αισθητικά. 

Συγκεκριμένα, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Έδεσσας, που εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της αποκατάστασης που ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν είχε αποκαλυφθεί τμήμα του μνημείου κατά τη διάρκεια εργασιών του δήμου. Ειδικότερα, θα γίνουν εργασίες εγκατάστασης συστημάτων υποστύλωσης στο σύνολο της τοιχοποιίας του μνημείου και καθαίρεσης τμημάτων της σύγχρονης κατασκευής στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου, που εμποδίζουν τη θέαση του μνημείου. Η τοιχοποιία θα συμπληρωθεί στα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εφαρμοστούν επιχρίσματα, ενώ στα ανοίγματα θα τοποθετηθούν κουφώματα, διαφράγματα και κιγκλιδώματα. 

Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η συντήρηση των τοιχογραφιών, ενώ θα γίνουν και εργασίες τεκμηρίωσης που περιλαμβάνουν τη φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων του μνημείου. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα δημιουργηθεί, ακόμη, ψηφιακό και έντυπο εποπτικό υλικό. Ο χώρος στον οποίο θα εκτελεστεί το έργο της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή το κτίριο του πολυχώρου «Μέγας Αλέξανδρος», τμήμα του οποίου αποτελεί και το τέμενος Χουνκιάρ, ανήκει στο Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Έδεσσας για 20 χρόνια και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα αποδοθεί στην πόλη ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα, ο οποίος θα αναδεικνύει με σαφήνεια το μνημείο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ξυπνήστε. Σας φάγαν οι γιαννιτσιώτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλος τα δεχτηκατε θα ερθουν παρανομοι λαθρομεταναστες και θα σας πουνε τα τζαμι το κανουμε κατι σαν μουσειο

      Διαγραφή
    2. Το πολύ fb χαλάει το μυαλό

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.