Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η βιταμίνη που σώζει τις αρτηρίες!

Η δυσκαμψία των αρτηριών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η δυσκαμψία είναι δυνατό να «διορθωθεί» χάρη στη λήψη μιας πολύτιμης βιταμίνης.

Όπως διαπίστωσαν από τη μελέτη τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αγκούστα στις ΗΠΑ, η βιταμίνη D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων σε υπέρβαρα νεαρά άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Η δυσκαμψία των τοιχωμάτων των αρτηριών αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων και η έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται πως συμβάλλει σε αυτή τη δυσμενή έκβαση, αναφέρει ο Δρ Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα.

Έτσι, οι ερευνητές μελέτησαν 70 νέους ηλικίας 13-45 ετών, οι οποίοι έλαβαν για διάστημα 16 εβδομάδων μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν δυσκαμψία στις αρτηρίες τους, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που είναι η πρώτη του είδους της, υπέδειξαν ότι η βιταμίνη D, που είναι ευρύτερα γνωστή για τη θετική συμβολή της στη σκελετική υγεία, δρα ενάντια στη δυσκαμψία των αρθρώσεων, με την επίδρασή της να της να αυξάνεται όσο αυξάνεται και η δόση της.

Τα μεγαλύτερα οφέλη διαπιστώθηκαν στους συμμετέχοντες που λάμβαναν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις 600 IU που συνιστά το Ινστιτούτο Ιατρικής για τους περισσότερους ενήλικες– με τη δυσκαμψία να παρουσιάζει μείωση κατά 10,4% σε διάστημα 4 μηνών. Να σημειωθεί ότι οι 4.000 IU είναι το ανώτατο ασφαλές όριο λήψης βιταμίνης D που θέτει επί του παρόντος το Ινστιτούτο Ιατρικής. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ποσότητα 2.000 IU οδήγησε σε μείωση της δυσκαμψίας μόλις κατά 2%, ενώ στη συνιστώμενη δόση των 600 IU παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της δυσκαμψίας κατά 0,1%.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…