Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιάννης Ανδρίτσος: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την Πέλλα, χωρίς οδικούς άξονες, χωρίς υποδομές»


Αυτή την αγωνία εκφράζει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος. Μεταφέρει, ταυτόχρονα, την αγωνία των κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν την Πέλλα να μειονεκτεί έναντι των άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Πέλλα, μια από τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, ανέκαθεν είχε εξαγωγικό προσανατολισμό. Περίπου 1000 επιχειρήσεις, που έχουν ως αντικείμενο τα νωπά αγροτικά προϊόντα, τη μεταποίηση, τις δυναμικές καλλιέργειες, την τυποποίηση κ.α. δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χαρακτηρίζεται, ως η περιοχή με την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη. Αυτή, λοιπόν, η περιοχή κινδυνεύει από «αμέλεια» της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας, να υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής συρρίκνωσης.

«Η Πέλλα δυστυχώς υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ως προς την εκτέλεση των έργων, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή της», τονίζει προς κάθε κατεύθυνση.

Δεν κρύβει την απογοήτευσή του, για τη στάση της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, καταλογίζει σημαντικές ευθύνες, γιατί «χάθηκε» εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, για την κατασκευή του έργου της παράκαμψης των Γιαννιτσών και της Χαλκηδόνας.

«Είναι ένα έργο που το αποζητά ο πολίτης της Πέλλας εδώ και πολλά χρόνια» υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Πρέπει να γίνει για να δώσει λύσεις στην κοινωνία, στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, την ευχερέστερη πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Ένα έργο απαραίτητο για την ασφαλέστερη μετακίνηση του πολίτη από και προς το μητροπολιτικό κέντρο, καθώς σήμερα είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί ένα ασυντήρητο οδικό δίκτυο, με ελλείψεις ηλεκτροφωτισμού και επαρκούς σήμανσης, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα. Δυστυχώς, για το έργο αυτό υπήρξε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 120 εκατ. €, αλλά λόγω εσφαλμένων χειρισμών (σκόπιμων ή μη) η χρηματοδότηση αυτή χάθηκε και χρησιμοποιήθηκε για άλλο έργο. Γνωρίζουμε επίσης ότι τμήμα αυτού του οδικού άξονα έχει ολοκληρωθεί και δοθεί σε κυκλοφορία και συγκεκριμένα το τμήμα Άγρας – Βρυττά, πλην ενός μικρού τμήματος. Η χρήση του τμήματος αυτού αποδεικνύει στον πολίτη πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο

έργο, καθώς έστω και τα λίγα αυτά χιλιόμετρα, έχουν αρχίσει και αποφέρουν οφέλη στην τοπική κοινωνία και τους χρήστες της οδού. Η Πέλλα δεν πρέπει να μείνει πίσω, καθώς ο πολίτης θέλει να βλέπει ολοκλήρωση των έργων και βελτίωση της καθημερινότητάς του. Η καθημερινότητα αυτή αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύνδεση του νομού μας με την Εγνατία Οδό, έργο που έχει ήδη εξαγγείλει ο επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς τον οδικό άξονα Βέροια - Νάουσα - Έδεσσα, αυτό χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο από αυτά, Εγνατία Οδός - Πατρίδα, είναι υπό μελέτη. Το δεύτερο, Πατρίδα - Νάουσα, έχει κατασκευαστεί. Το τμήμα αυτό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέχρι τις 31-12-2015 σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου ήταν ενταγμένο. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δαπανηθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το τρίτο τμήμα, Νάουσα - Σκύδρα, γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στο στάδιο των ολοκληρωμένων μελετών, αλλά δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια. Δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι απαλλοτριώσεις ούτε καμία άλλη προκαταρκτική εργασία για την εκτέλεσή του. Η θέση μας είναι ότι τα έργα αυτά θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα ή έστω να βρίσκονταν σε τελικά στάδια εξέλιξής τους. Αν η Περιφέρεια κινηθεί γρήγορα, οργανωμένα και με σχέδιο και ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση θεωρούμε μπορεί να επιτύχει το σκοπό αυτό.»

Μια από τις βασικές υποδομές συγκοινωνιών πάντως, εξακολουθεί να παραμένει η σιδηροδρομική σύνδεση, τόσο με τη Θεσσαλονίκη όσο και με τη Δυτική Μακεδονία. Όμως, και εδώ υπάρχουν προβλήματα, καθώς εξαιρείται από τη δυναμική του σιδηροδρόμου, ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής.

«Η σιδηροδρομική σύνδεση της Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών, αποτελεί ένα έργο πνοής και τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας. Θα εξασφαλίσει γρήγορη, φτηνή και ασφαλή μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από την ανακοίνωση του υπουργού κ. Σπίρτζη ότι η μελέτη του έργου αυτού θα είναι έτοιμη εντός μηνός και δεν υπάρχει τίποτα ακόμα. Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση ασκεί τη γνωστή επικοινωνιακή της πολιτική και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, και μένει μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις. Αυτό που θέλουμε όμως είναι η υλοποίηση των εξαγγελιών, η επιτάχυνση των έργων, η ανάπτυξη και η ανάδειξη της περιοχής μας. Οι ενέργειες στις οποίες προτιθέμεθα να προβούμε για την ενεργοποίηση αυτού του σημαντικότατου έργου είναι η άσκηση παντός

είδους πιέσεων από τη θεσμική μας θέση, προς κάθε αρμόδιο και κάθε υπεύθυνο που μπορεί να συνεισφέρει στην υλοποίησή του. »

Ο Γιάννης Ανδρίτσος θέλει να δει τον τόπο του να ευημερεί. «Δύο πράγματα μου είπε ο αείμνηστος πατέρας μου: Να αγαπώ τον τόπο μου και να βοηθώ, όπου και όπως μπορώ, τους ανθρώπους του. Τις δύο εντολές υπηρετώ πιστά. Από κάθε θέση, την οποία καθορίζει η αγάπη και η ψήφος των κατοίκων της Πέλλας. Σκοπός μου είναι το συμφέρον του πολίτη, η εξυπηρέτησή του, η βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Δεν μου αρέσουν οι υποσχέσεις. Η περιοχή μας είναι από τις πιο πλούσιες, αν όχι η πλουσιότερη, περιοχή της Ελλάδος. Ο πλούτος της αυτός δεν αποτιμάται σε χρήμα, αλλά αποτυπώνεται στους ανθρώπους της, τα αξιοθέατά της, τα μνημεία της, τους τουριστικούς θησαυρούς της. Για όλα αυτά πρέπει να αγωνιστούμε και πάνω από όλα να υπηρετήσουμε και να βοηθήσουμε τον συμπολίτη μας.»


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Βρε Γιάννη το πρόβλημα είναι ότι δε υπάρχουν οδικοί άξονες για φτάσουν τα προιόντα μας στο λιμάνι της θεσσαλονίκης ; 45 λεπτά από τα Γιαννιτσά 60 από Σκύδρα.Γιαννιτσά εγνατία οδός 15 λεπτα.(Νησελούδη)Δεν ζούμε στη δεκαετία του 50 και 60. Αλλου είναι τα προβλήμστα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά φτιάξτε κάνα δρόμο εσωτερικά της πόλης που είναι πιο εφικτό και μετά πιάστε τους άξονες...ρε δε πα να πνιγείτε στο Λουδία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.