FOUTSITZHS

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας για την ονομασία των Σκοπίων επιδόθηκε στον Δήμαρχο Πέλλας

Ψήφισμα της Β΄ ΕΛΜΕ Πέλλας επιδόθηκε σήμερα, στις 2:00 μετά το μεσημέρι, από αντιπροσωπεία της Β΄ ΕΛΜΕ και μαθητές σχολείων του Δήμου Πέλλας, στον Δήμαρχο, στα Γιαννιτσά.

Το Ψήφισμα

Το Ψήφισμα, το οποίο εστάλη και στους βουλευτές της ΠΕ Πέλλας, αναλυτικά έχει ως εξής:

«Με το παρόν ψήφισμα διαδηλώνουμε προς κάθε επίσημο φορέα την αντίθεσή μας στην διαφαινόμενη υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία». Οποιοσδήποτε όρος, που συνιστά παράγωγο ή σύνθετο του ονόματος της Μακεδονίας αποτελεί παραχάραξη της ιστορίας μας και δημιουργεί τετελεσμένα στο επίπεδο της πολιτικής.

Η προπαγάνδα των Σκοπίων, ...ενεργή σε παγκόσμιο επίπεδο τον προηγούμενο αιώνα, δεν έπαψε να διενεργείται απροκάλυπτα μέχρι και σήμερα. Δεν αποδεχόμαστε την ιστορία και τα σύμβολά μας να τα ιδιοποιείται το γειτονικό κρατίδιο, προκειμένου να υφίσταται ως οντότητα εθνολογικά. Η περιοχή των Σκοπίων πριν το 1944 ονομαζόταν Βαρντάρσκα Μπανοβίνα. Το ομολογούν οι ίδιοι με τα γραμματόσημα που κυκλοφορούσαν πριν το 1944. Η διεκδίκησή τους στους χάρτες που κυκλοφορούν, πριν ακόμη αναγνωριστούν με το όνομα «Μακεδονία», σε νομίσματα και σε σχολικά βιβλία φθάνει ως τον Όλυμπο. Ποιος πολιτικός μας εγγυάται ότι η αξίωση και κατοχύρωση του ονόματος δεν αποτελεί ή δε θα αποτελέσει στο εγγύς μέλλον απειλή για την αρχή του τέλους της εθνικής μας ακεραιότητας; Δεν αποδεχόμαστε να διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί να μη μιμηθούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας; Η Αγγλία απαγορεύεται να χρησιμοποιεί διεθνώς ως επίσημη ονομασία της τον όρο «Βritain», γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται ως επεκτατική αξίωση προς την γείτονα Γαλλία στα σύνορα με την οποία υπάρχει περιοχή που ονομάζεται «Βretannia». Για αυτό παντού επίσημα αναφέρεται ως «United Kingdom». Η λεπτότητα στους χειρισμούς τέτοιων θεμάτων επιβάλλεται επιπλέον κι από την ιστορικά τεκμηριωμένη άποψη που αποκαλεί τα Βαλκάνια ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», αφού έδωσαν την αφορμή για τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ο Θουκυδίδης μας προειδοποιεί: «ἄν βραχύ τι ξυγχωρήσετε, (αν υποχωρήσετε σε κάτι μικρό) …καί ἄλλο τι μεῖζον εὐθύς ἐπιταχθήσεσθε

(και κάτι άλλο αμέσως μετά θα σας διατάξουν) ὡς φόβω καί τοῦτο ὑπακούσαντες» .

Το διεθνές προσκήνιο δε μας επιτρέπει να πειραματιζόμαστε.

Η Μακεδονία είναι ιστορικά μόνο ελληνική.»

ΔΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…