Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εισβολή... «Μωμόγερων» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (βίντεο)


Αναβίωσαν οι «Μωμόγεροι» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων!!!

H κορυφαία εκδήλωση, αναβίωσης του Θιάσου (Δρώμενου) των «Μωμόγερων» πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της παλιάς πόλης του Ντίσελντορφ, Heinrich-Heine-Platz 1, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018, σε διοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη πόλη της Γερμανίας.

Όπως μας ενημερώνουν οι ομογενείς αναγνώστες μας, η όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πιο όμορφο και επισκέψιμο μέρος του Ντίσελντορφ, στην Altstad (παλαιά πόλη). Η λήξη έγινε μπροστά στο Δημαρχείο, στην ομώνυμη πλατεία (Δημαρχείου).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Έλληνες, Γερμανοί αλλά και τουρίστες από άλλες χώρες, οι οποίοι παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι το θέαμα- ακρόαμα και έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία!

Το έθιμο των «Μωμόγερων» είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνεια), με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση και προέρχεται από την ορεινή Τραπεζούντα.

Στην Ελλάδα «μεταφέρθηκε» και αναβιώνει από το 1923 με 1924.

Οι τελεστές του εθίμου πιστεύουν ότι προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και θεωρούν ότι είναι ένα είδος διθυράμβου, λόγω του «διαλόγου» ανάμεσα στον «αρχηγό Μωμόγερο» και της ομάδας αλλά και λόγω των αυτοσχεδιασμών ανάμεσα στη θεατρική ομάδα και στους θεατές.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 οι «Μωμόγεροι» εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
momogerointis


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.