Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας από δήμους της Κ. Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Έδεσσας


Στη Γάνδη του Βελγίου οι κάτοικοι της πόλης έχουν τοποθετήσει ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών τους, ενώ την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο διαχειρίζεται ένας τοπικός συνεταιριστικός φορέας. Το ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται, καθώς διανέμεται στην ίδια τη γειτονιά και το όλο σύστημα που έχει εγκατασταθεί χαρακτηρίζεται ως μια καλή πρακτική δράσης αειφόρου ενέργειας. Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η αποφυγή κατανάλωσης κάποιας από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας, αλλά και τα ορατά οφέλη στην τοπική κοινωνία που καταναλώνει το ρεύμα που παράγει.

Αρκετά βορειότερα, στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και οι ανάγκες για ενέργεια πολύ μεγάλες, εφαρμόζονται αντίστοιχες πρακτικές αειφόρου ενέργειας. Αυτές περιλαμβάνουν βιοκλιματικά κτίρια με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ηλιακούς συλλέκτες, "έξυπνα" δάπεδα, που εξασφαλίζουν τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, συστήματα εξαερισμού, που δεν επιτρέπουν τη θερμοκρασία να πέσει πολύ και συστήματα που εκμεταλλεύονται την γεωθερμία και την υδροθερμία.

Σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας έχουν συντάξει και δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων και εκφράζουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση κατά 20% και αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% του συνόλου της κατανάλωσης.
«Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας- Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και Έδεσσας, έχουν δημιουργήσει σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας. 

Αντίστοιχο σχέδιο έχει καταρτίσει και ο Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης, ενώ ο Δήμος Σερρών έχει συντάξει σχέδιο δράσης βιώσιμης κινητικότητας. Στο εξής, μέσω του ευρωπαϊκού έργου "Empowering" η Περιφέρεια θα υλοποιήσει εργαστήρια, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους Δήμους Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Πύδνας- Κολινδρού Πιερίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας Χαλκιδικής, Νάουσας και Πέλλας, ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το δικό τους σχέδιο δράσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Καλλίτσα Πανταζή.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, που περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους σχέδια, αναφέρεται στην αλλαγή λαμπτήρων με νέους- τύπου led, την εφαρμογή πρακτικών, όπως τα πράσινα δώματα και οι πράσινες στέγες, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο άνεμος η γεωθερμία κ.ά., την εφαρμογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης, τη χρήση οχημάτων με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, την
αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων και παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, τη χρήση αυτοματισμών φωτισμού, κ.ά.

«Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρχουν τέτοια σχέδια σε κάθε δήμο που να είναι αντιπροσωπευτικά της βούλησής του να προχωρήσει στην εφαρμογή τους και την υλοποίηση των σχετικών παρεμβάσεων», τονίζει η κ. Πανταζή. Σημειώνει, παράλληλα, ότι στόχος και των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά της Περιφέρειας που θα τους παρέχει τη σχετική υποστήριξη, είναι να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων που θα προταθούν.

Σημειώνεται, ότι η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών τη δέσμευση 17.000 ευρώ για την υποστήριξη της Περιφέρειας στη διοργάνωση εργαστηρίων ώστε οι δήμοι να συντάξουν, ή να αναθεωρήσουν, τα σχέδια διαχείρισης αειφόρου ενέργειας και κλίματος.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Μάλιστα αυτές είναι πρωτοβουλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κολωνακια των δρόμων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα θα έχουν δικό τους φως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας... Ζείτε τελικά στον κόσμο σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου αειφορε δημαρχε εδεσσας. Οι επόμενες γενιές θα σε θυμούνται για το αειφορο έργο σου και τις καινοτομες δράσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.