Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σύγκρουση ή συμπόρευση Κυβέρνησης - Ιεραρχίας;


Αναμφίβολα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κυριάρχησαν διάφορες τάσεις και στάσεις σχετικά με τη συμμετοχή της ή όχι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο καίτοι έχει παρέλθει μια βδομάδα από τη διεξαγωγή του και πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής του δεύτερου και μεγαλύτερου συλλαλητηρίου στην Αθήνα η στάση των Ιεραρχών δεν είναι ξεκάθαρη και προπαντός ενιαία. 

Τι συμβαίνει και το τοπίο είναι ομιχλώδες; Γιατί δεν υπάρχει καμία σαφής θέση και κυρίως πρωτοβουλία στήριξής του; Αν και ελήφθη και νέα Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία στην ουσία αίρει την πρώτη σε μια αναδίπλωση που φαίνεται ότι ακολουθεί τον παλμό και κυρίως την βούληση του Ελληνικού Λαού, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια έμπρακτη υλοποίησή της. 

Για τέτοια ζητήματα που άπτονται των εθνικών και αφορούν το σύνολο των πολιτών της Χώρας ίσως ήταν φρόνιμο να είχε ήδη συνέλθει έκτακτη γενική συνέλευση του συνόλου της Ιεραρχίας και όχι μόνο των ολίγων που απαρτίζουν την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. 
Ίσως οι δηλώσεις και οι θέσεις ενός εξ αυτών, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ο οποίος και φέρεται αντίθετος στην όλη κίνηση των πολιτών να κυριάρχησε στη βούληση της Ιεραρχίας η οποία απέχει της ενεργούς δράσης. Και για να μην της καταλογισθεί αδράνεια από τους πιστούς, απλά «επιτρέπει»!!! στους κληρικούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. 

Μέχρι τώρα καμία Μητρόπολη δεν έχει ταχθεί υπέρ, με έμπρακτο τρόπο, με την βεβαίωση δηλαδή κάποιου Μητροπολίτη ότι θα ηγηθεί της αυτοκινητοπομπής προς Αθήνα. 
Και εύλογα γεννιούνται τα ερωτήματα:
Γιατί η Ιεραρχία της Εκκλησίας παραμένει μακριά από το Συλλαλητήριο και απλά προτρέπει τους πιστούς, τους πολίτες με τις ευλογίες της να συμμετάσχουν;  
Γιατί οι ελάχιστες διαφορετικές φωνές μέσα στους κόλπους της Συνόδου, που όλοι γνωρίζουν την αφετηρία τους, την καθιστούν μη ικανή να λάβει ξεκάθαρη στάση υψώνοντας φωνή; 
Υπάρχει συμφωνία Κυβέρνησης - Εκκλησίας προκειμένου η δεύτερη να κρατήσει παθητική στάση σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις;
Βοηθούν τελικά οι εκδηλώσεις αυτές τη διπλωματία στις διαπραγματεύσεις ή αποτελούν απλές «ιαχές» χωρίς αντίκρισμα….

Ο Καιρός θα δείξει ….. Οψόμεθα
Κλεισθένειος 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Τι να κανεις 80 μητροπολιτες οταν οι ιερεις ειναι αγωνιστες! Μαλλον, Κλεισθενειε δεν ησουν στο πρωτο συλλαλητηριο ... Αν ησουν εκει δεν θα εγραφες κοινοτυπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.
    ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΤΑ ΜΜΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΦΙΛΙΞΕΝΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ, ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΑΡΟΛΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΛΑΘΡΟ Κ.Λ.Π ΙΣΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΩΝ, Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΨΙΛΟΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΣΦΥΓΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΚΤΕΘΕΙ.
    ΚΑΛΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΄΄ΔΗΘΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΒΑΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΛΑΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους είπα να πάτε (προσοχή όχι να πάμε) να φωναξετε (όχι να φωναξουμε) για την Μακεδονία είπε κάποιος μητροπολίτης και καυχοταν γι αυτό. Που βλέπεις λοιπόν φίλε σύγκρουση. Με τα λόγια και από τον αμβωνα επαναστάτες. Ευτυχώς που υπάρχουν παπάδες και καλογεροι με κ@κ@λα αλλιώς την είχαμε βαμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΔΏ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΘΉΝΑ. Ή ΑΛΛΟΥ ΕΙΣΑΙ Ή ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ. ΈΠΕΣΑΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σου λέει ότι φοβούνται και δεν θα πάει κανένας. Απλά το φίδι από την τρύπα θα το βγάλουν οι πολίτες και αυτοί από μακριά θα βλέπουν. Σε περίπτωση που δεν περάσει το όνομα θα πανηγυριζουν ότι αυτοί το κστορθωσαν, ενώ αν περάσει θα ρίξουν την ευθύνη στο λαό

      Διαγραφή
  5. Καλά που είναι οι Ενορίες, οι απλοί παπάδες και οι πιστοί. Μην περιμένεις από τους Επισκόπους. Η καρέκλα χαλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.