Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα της Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων


Θεωρούμε και υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα με τη γείτονα χώρα των Σκοπίων δε λύνεται με την ονομασία, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων - που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί - και φυσικά η ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι για το λόγο αυτό αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό "διαίρει και βασίλευε" των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, τόσο στα Βαλκάνια όσο και αλλού. Και βέβαια, όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα.

Ακόμα κι αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός και στο μέλλον, καθώς και εθνικιστικές εξάρσεις κατά διαστήματα από την πλευρά των Σκοπίων. Άλλωστε, το ζήτημα συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί περί αυτού πρόκειται τώρα. H κυβέρνηση, ως τέτοιος μεσολαβητής, με αφορμή το πρόβλημα του ονόματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, προσπαθεί να διαπραγματευτεί, έτσι ώστε να μπορεί να μπει τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση όμως επιμένει, σε πείσμα προηγούμενων διακηρύξεών της, να εφαρμόζει «μυστική διπλωματία», γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα για τις «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει, υλοποιεί και είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Επίσης, η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να αποσαφηνίσει καθαρά ποια είναι η θέση της για το όνομα, αλλά και ποια είναι τα θέματα που συζητούνται με αφορμή την ονοματοδοσία, ενώ δεν τολμά να αποδοκιμάσει το «σχέδιο Νίμιτς», το οποίο πλέον επιδοκιμάζεται από τα γνωστά ΜΜΕ.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις «συμφωνίες» των τελευταίων δεκαετιών που «έκλεισαν με επιτυχία» σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, σύμφωνα με τις οδηγίες των εταίρων – «λυκο-συμμάχων» - μας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για τα γεω-πολιτικά τους συμφέροντα και τις ζώνες επιρροής τους, για να παραμείνει η Κύπρος διχοτομημένη και να αμφισβητούνται καθημερινά τα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, από την επίσης σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Κάθε λύση στην οποία θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του, έστω και αν ρητά ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, πιστεύουμε ότι θα δίνει αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις για αλλαγές συνόρων, αφού θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτικής προπαγάνδας από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ονομασία, η οποία βέβαια θα επιτρέπει την προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού λαού, της ειρήνης, της φιλίας των λαών της περιοχής και φυσικά της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας
Πριβαρτιτσάνης Πέτρος     Τραπεζανίδης Γιώργος


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Μπράβο για την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και παροπήδες έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση που δεν είναι άλλη από το να ενταχθεί το κράτος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται! Εξεπλάγην ευχάριστα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναβολή καιδιαιώνιση του προβλήματος προβάλλεται ως λύση!!!Πέρασαν οι καιροί που οι καθηγητές ήταν οι μπροστάρηδες της κοινωνίας .Πίσω από τους παπάδες λοιπόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο και παλι μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.