Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πατάει «γκάζι» ο Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας


Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την επισημοποίηση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συλλόγων (ΣΕΑΣ) της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας, που λειτουργεί άτυπα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οικονομολόγος Γιάννης Στογιαννίδης, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΑΣ.

Στον ΣΕΑΣ συμμετέχουν 26 συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών του νομού Πέλλας, δηλαδή περισσότεροι από 3.000 παραγωγούς που καλλιεργούν 50.000 στρέμματα, κυρίως με δενδρώδεις καλλιέργειες.

«Τα συσσωρευμένα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί κυρίως μέσω της οικονομικής κρίσης, ανάγκασε τους αγρότες του νομού να ενώσουν τις δυνάμεις τους» είπε και πρόσθεσε ότι «η κατάρρευση τιμών στα αγροτικά προϊόντα του νομού, η ελλιπής εκπροσώπηση των αγροτών στα θεσμικά όργανα της Αθήνας, αλλά και των Βρυξελλών, που δεν τους επιτρέπει να τυγχάνουν χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών κονδυλίων, όλα αυτά κατέστησαν σαφές στον αγροτικό κόσμο ότι η ενοποίησή του θα ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική του δύναμη σε όλα τα επίπεδα, αλλά και θα του δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει οργανωμένα σε σχετικές εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού».


Ο Γραμματέας του Α.Σ. Σκύδρας Τάσος Κυραλίδης

Κατά τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, αγρότη Τάσο Κυραλίδη, το εγχείρημα θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μόνο με ενιαία φωνή θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. «Τώρα, πρέπει να πάμε ακόμη ένα βήμα παρακάτω, που σημαίνει να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας άμεσα. Αυτό αφορά στη δημιουργία ενός κοινού φορέα σε επίπεδο νομού για τη διαχείριση και διακίνηση των προϊόντων μας» πρόσθεσε.

Πάντως, κοινή συνισταμένη των παραγωγών σε επίπεδο νομού αποτελεί η ανάγκη «να σφίξουν εκ νέου οι κρίκοι της αλυσίδας που "τρέχει" τις παραγωγές, από το χωράφι, στις βιομηχανίες και στο ράφι για τους καταναλωτές, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων», όπως επισήμανε ο κ. Στογιαννίδης και κατέληξε: «Κάθε κρίκος στην αλυσίδα αυτή είναι απαραίτητος για την επιτυχία όλων. Είμαστε συνεργάτες και συνέταιροι και καθένας από την πλευρά του οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και ευθύνες του. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί θα

μπορούσαν να λειτουργούν καλύτερα και προφανώς να είναι πιο ικανοποιημένοι με τις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους, εάν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγής σε επίπεδο νομών. Η χρυσή τομή υπάρχει, απλώς πρέπει να τη βρούμε».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.