Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν αφήνουμε να πάει χαμένη καμία ευκαιρία για το Νομό μας»


Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπουλουσάκη

«Υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτεί και η Πέλλα. Πρόκειται για μια περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε η ανάπτυξη να έχει γερές βάσεις, τις βάσεις που μας προσφέρει ο ίδιος ο τόπος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή συνολικά και η ανάπτυξη να έχει διάρκεια στο χρόνο.» Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή της στην Η.Ε. karatzova, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, σχετικά με τα δύο έργα των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, αλλά και της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι «πρόκειται για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την περιοχή μας και έχουν ήδη γίνει πράξη συγκεκριμένα βήματα».

Σε ότι αφορά το εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζει ότι «η εθνική γραμμή για το όνομα των Σκοπίων έχει καθοριστεί στο Βουκουρέστι το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, και είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes), ενώ υπογραμμίζει με έμφαση ότι «κόκκινη γραμμή είναι η προάσπιση του εθνικού μας συμφέροντος. Και μόνο αυτό».

Σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια, υποστηρίζει: «Επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα. Οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πιάνουν τόπο. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η χώρα απελευθερώνεται από την πολιτική της τρόικα και επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της». Τέλος, με αρκετό τόνο αισιοδοξίας μας λέει ότι «αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της κα το 2019 οι πολίτες θα την εμπιστευθούν ξανά».

Ολόκληρη η -εξαιρετικά ενδιαφέρουσα- συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Ξεκινώ με την επικαιρότητα και ειδικότερα με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Έντονη η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες, τους πλειστηριασμούς και τα οικογενειακά επιδόματα. Κα Τζάκρη ψηφίσατε ως κυβέρνηση άλλο ένα μνημονιακό νομοσχέδιο, 1.500 σελίδων, με 400 άρθρα. Πως αισθάνεστε; 
Απάντηση: Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή, το τελευταίο στην δύσκολη αυτή πορεία των 8 χρόνων που ήδη διανύσαμε, είναι το πρώτο στα χρόνια της κρίσης, του οποίου οι θετικές ρυθμίσεις είναι σαφώς περισσότερες από τις αρνητικές. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν στα ζητήματα της διαμεσολάβησης, το Κτηματολόγιο, τις ρυθμίσεις για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές και πλήθος άλλες οικονομικές δραστηριότητες, τα θέματα της υγείας και ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το σημαντικότερο σε αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης, νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία νέα επιβάρυνση για τους πολίτες. Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε για την ψήφιση όλων των προαπαιτουμένων, πολλά εκ των οποίων, όπως η παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας, είναι και βαριά και δύσκολα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες. Όμως τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει επιτέλους από αυτή τη δίνη, τελειώνουμε επιτέλους με αυτή τη μεγάλη περιπέτεια των αξιολογήσεων, των δόσεων, των υποδόσεων και των απειλών για χρεωκοπία. Και αυτό με κάνει να αισθάνομαι για πρώτη φορά αισιόδοξη.

Ερ: Πιστεύετε ότι όντως θα είναι «καθαρή» η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο;
Απ: Η κυβέρνησή μας θα επιδιώξει «καθαρή έξοδο» χωρίς νέο μνημόνιο και χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα στηρίζεται σε κοινή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών της. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να αντλήσει 19 δις ευρώ από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες για την δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ενός δηλαδή “μαξιλαριού ρευστότητας” ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Το χρηματοδοτικό αυτό μαξιλάρι θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του 2019. Επομένως μετά από 8 χρόνια μνημονίων επιτέλους υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα. Οι θυσίες των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης πιάνουν τόπο. Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η χώρα απελευθερώνεται από την πολιτική της τρόικα και επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της. Η προσήλωση βεβαίως της χώρας στο Σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας είναι δεδομένη και απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει εκτροπή και διολισθήσει πάλι η οικονομία σε δημοσιονομική κρίση.
Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο 2009. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκλείψουν παθογένειες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Τα θαλασσοδάνεια δηλαδή, οι «γαλάζιες» συνεντεύξεις, η διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα. Άρα δε μιλάμε για επιστροφή στο παρελθόν, αλλά για οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Μιλάμε για δίκαιη κοινωνία και δίκαιη ανάπτυξη. Με προοδευτικό πρόσημο και με το μυαλό μας πάντα στο δημόσιο συμφέρον, την ευημερία δηλαδή των πολλών και την αναδιανομή του πλούτου. 

Ερ: Σχετικά με το «καυτό» εθνικό θέμα. Είστε αισιόδοξη ότι θα επιλυθεί το ζήτημα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ μέσα στο 2018; Ποια είναι η θέση σας για αυτό;
Απ: Κοιτάξτε κύριε Μπουλουσάκη, η ιστορία του Σκοπιανού από το 1991 μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι έχουν υπάρξει πολλές επανεκκινήσεις συνομιλιών και πολλά τέτοια ορόσημα. Αυτό που μένει να αποδειχτεί και άρα το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματική αλλαγή θέσης στα Σκόπια για το συγκεκριμένο ζήτημα με την αλλαγή κυβέρνησης κι όχι μόνο αλλαγή ρητορικής. Βεβαίως ο τόνος των δηλώσεων του πρωθυπουργού Ζάεφ είναι σίγουρα ενθαρρυντικός, αλλά η απόσταση ανάμεσα στις δημόσιες δηλώσεις και την πραγματική πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι τεράστια και πρέπει να διανυθεί. Εν ολίγοις τα λόγια πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις και αυτό να καταγραφεί στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η εθνική γραμμή για το όνομα των Σκοπίων έχει καθοριστεί στο Βουκουρέστι το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, και είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η μεγάλη παραχώρηση στο θέμα του ονόματος έγινε τότε από τον κ. Καραμανλή.
Εν κατακλείδι εάν οι διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει τελικά καταλήξουν στο χρονικό πλαίσιο που δίνεται, δηλαδή μέχρι την Σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο και την Σύνοδο του ΝΑΤΟ νωρίς τον Ιούλιο, να είστε σίγουροι ότι θα καταλήξουν μόνο στο πλαίσιο της εθνικής κόκκινης γραμμής και εφόσον αποκόπτονται άπαξ και δια παντός οι όποιες αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων έναντι της χώρας μας και διασφαλίζεται το αμετάβλητο των συνόρων μας. Κόκκινη γραμμή επομένως είναι η προάσπιση του εθνικού μας συμφέροντος. Και μόνο αυτό.

Ερ: Πάμε στην Πέλλα. Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Σπίρτζη στην Πέλλα τον Οκτώβρη, οι πολίτες να είναι πιο αισιόδοξοι για την υλοποίηση των δύο μεγάλων έργων των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, αλλά και της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη;
Απ: Η επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σφράγισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Η βούληση αυτή αποδείχτηκε και με τη χρηματοδότηση για τις απαλλοτριώσεις των παρακάμψεων των Γιαννιτσών και της Χαλκηδόνας. Η υλοποίηση της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ασφάλεια των μετακινήσεων, που θα μειώσει το χρόνο μετάβασης από και προς τη Θεσσαλονίκη των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα μειώσει το χρόνο μεταφοράς των προϊόντων μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής του νομού. Είναι σαφές πως πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας.
Το έργο της προαστιακής σύνδεσης θα έχει τη δική του συνεισφορά στην ανάπτυξη της περιοχής. Μέσω του ανεπτυγμένου σιδηροδρομικού δικτύου, μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη που προανέφερα για το νέο οδικό δίκτυο αλλά και ένα ακόμα: ανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης εμπορευματικών κέντρων και μεταφοράς τοπικών προϊόντων. Η δυναμική της περιοχής μας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να συνυπολογιστεί ώστε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία με κάθε μέσο. Η ένταξη του έργου στη δεύτερη φάση της σιδηροδρομικής Εγνατίας θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του και θα το εντάξει σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που θα λειτουργήσει προς όφελος του. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία αξίζει να κινηθούμε.
 Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την περιοχή μας. Έχουν ήδη γίνει πράξη συγκεκριμένα βήματα. Με επιμονή και καλή συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους, θα προχωρήσουμε προς όφελος του τόπου μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Εκτός από τα αυτά τα δύο μεγάλης κλίμακας μεταφορικά έργα, υπάρχουν και άλλα μικρότερης εμβέλειας που πρέπει να υλοποιηθούν στην Πέλλα και αφορούν περισσότερο τη συντήρηση του οδικού δικτύου.


Ερ: Ποιες πιστεύετε επιγραμματικά ότι πρέπει να είναι οι άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Π.Ε. Πέλλας; Αναφερθείτε σύντομα στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πέλλα.
Απ: Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα μετά την κρίση. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο οφείλουμε να στρέψουμε προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Η Πέλλα είναι ένα καλό παράδειγμα. Πρόκειται για μια περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε η ανάπτυξη να έχει γερές βάσεις, τις βάσεις που μας προσφέρει ο ίδιος ο τόπος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή συνολικά και η ανάπτυξη να έχει διάρκεια στο χρόνο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την στήριξη του αγροτικού τομέα. Παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και μεταποιούμε κάποια από αυτά. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον παραγωγό και τον μεταποιητή και να του προσφέρουμε όλα τα εργαλεία που θα του προσφέρουν σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτικές, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Η δημιουργία του πρώτου Αγροτοδιατροφικού Πάρκου στην Πετριά από την ΕΤΒΑ.ΒΙΠΕ που βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης θα συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Παράλληλα η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να ακολουθήσει έναν συνολικό σχεδιασμό. Υπάρχει μια σημαντική ποικιλία τουριστικών προορισμών στο νομό μας που μπορούν να προσελκύσουν μια μεγάλη γκάμα τουριστών. Η Αρχαία Πέλλα, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, ο Άγιος Αθανάσιος, το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, τα Λουτρά του Πόζαρ και οι θρησκευτικοί προορισμοί του νομού μπορούν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξή του.
Επίσης, μεγάλη σημασία για το μέλλον της περιοχής μας έχει η αναβάθμιση των τοπικών υποδομών που θα ενισχύσουν τις παραπάνω δραστηριότητες αλλά και θα επιτρέψουν να εμφανιστούν και άλλες. Το μεταφορικά έργα στα οποία αναφερθήκαμε πριν είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα έργα απαιτούν σχεδιασμό και οργάνωση σε διάφορα επίπεδα ενώ παράλληλα πρέπει να τίθενται οι σωστές προτεραιότητες ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτεί και η Πέλλα. Για παράδειγμα, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και αγροτικής οδοποιίας. Όλα τα παραπάνω έργα είναι απαραίτητα στην περιοχή μας και μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη. Έχω στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη για την Πέλλα.
Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Πέλλα και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία θα τεθούν ρητά και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής με στόχο να τεθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες τοπικά και στοχευμένα, αλλά ταυτόχρονα και ως μέρος του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Ερ: Επιμένετε για εθνικές εκλογές το 2019; 
Απ: Ναι, θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Και είμαι αισιόδοξη ότι το 2019 οι πολίτες θα την εμπιστευθούν ξανά.

Ερ: Πιστεύετε ότι το νέο κεντροαριστερό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή της Φ. Γεννηματά στην ηγεσία του, μπορεί να συμπιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΝΔ ή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να ανοίξει μια νέα προοδευτική σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου;
Απ: Καταρχάς να πούμε ότι προς το παρόν δε μοιάζει να είναι κάτι το νέο, αλλά περισσότερο το άθροισμα των δύο βασικών κομμάτων που το αποτελούν. Είναι βέβαια αναμενόμενο μια νέα αρχή να δημιουργεί προσδοκίες. Και αν θέλετε τη γνώμη μου ήταν πολύ θετικό ότι ψήφισε αρκετός κόσμος στις εκλογές για την Κεντροαριστερά. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης απόψεων και προσώπων. Και κυρίως η ώρα να αποφασίσουν και να αποσαφηνίσουν την πολιτική τους κατεύθυνση. Θέλουν να ανήκουν στον προοδευτικό χώρο ή θα γίνουν πάλι ουρά της Νέας Δημοκρατίας, όπως επί Σαμαρά;

Ερ: Ποιες νομίζετε ότι είναι οι προκλήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα από την κυβέρνηση Τσίπρα από το 2015 μέχρι σήμερα. Το 2018 είναι η τελευταία χρονιά στο μνημόνιο όπως ανέφερα και προηγουμένως. Γνωρίζουμε ότι μένει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει. Υπάρχουν όμως απτά αποτελέσματα πλέον. Η ανεργία μειώνεται, ο τουρισμός αυξάνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν σιγά-σιγά στις τράπεζες, η διεθνής θέση της χώρας βελτιώνεται. Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το κλίμα στις επιχειρήσεις είναι λιγότερο απαισιόδοξο από ότι στο παρελθόν. Βέβαια η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει στην πραγματική οικονομία. Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας να αποκτήσει κοινωνικό αντίκρισμα, να μεταφραστεί δηλαδή σε νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας. Με την έξοδο όμως από το πρόγραμμα μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να πολλαπλασιάσουμε τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα σε νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό θα το κάνουμε σε αγαστή συνεργασία με την κοινωνία. Θα αξιοποιήσουμε τα δικά της προτάγματα, τις δικές της προτεραιότητες, όπως αυτές καταγράφονται στα αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα.
 Ό,τι κάνουμε θα πρέπει να έχει έναν και μόνο κοινό παρανομαστή: το δημόσιο συμφέρον. Τα συμφέροντα των πολλών. Στόχος μας να ξαναφτιάξουμε τη χώρα. Έχουμε δώσει επιτέλους ξανά μια μικρή ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο.

- Σας ευχαριστώ πολύ κα Τζάκρη…
- Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώστε να επικοινωνήσω μέσα από την ηλεκτρονική σας εφημερίδα με τους πολίτες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment