Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρεμβάσεις 2,8 εκ. ευρώ στα Γιαννιτσά από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ και το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης


Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη των Γιαννιτσών Πέλλας θα υλοποιηθούν μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της ένταξης των συγκεκριμένων έργων στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι τρεις παρεμβάσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, λόγω της βελτίωσης που αναμένεται να επιτύχουν στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των Γιαννιτσών.

Η κυριότερη παρέμβαση αφορά στην «Αστική αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας του αέρα» στα Γιαννιτσά, καθώς είναι προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ. Δικαιούχος είναι ο Δήμος Πέλλας και στόχος των παρεμβάσεων αναστροφής της υποβάθμισης των ατμοσφαιρικών συνθηκών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας, της εικόνας και της ελκυστικότητας της πόλης των Γιαννιτσών.

Στα έργα που θα γίνουν περιλαμβάνονται:

1.Η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Γκόνου Γιώτα και η ενίσχυση του πρασίνου σε κεντρικές περιοχές της πόλης. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παρέμβασης προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της υφιστάμενης σήμερα στάθμευσης, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της κίνησης των πεζών, η μεταφορά και διευθέτηση των στάσεων των λεωφορείων, της αφετηρίας ταξί, η οργάνωση των χώρων φορτοεκφόρτωσης στον ευρύτερο χώρο της πλατείας και η διατήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου πρασίνου με νέες φυτεύσεις, τόσο στα περιμετρικά πεζοδρόμια, όσο και εντός του δακτυλίου με στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

2.Η ανάπλαση της οδού Στράντζης για τη δημιουργία γραμμικού πάρκου. Περιλαμβάνει διαμόρφωση γραμμικού πάρκου, που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες ενός αρχαιολογικού περιπάτου, με τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την εξασφάλιση της συνέχειας της κίνησης των πεζών, τη διαχείριση της στάθμευσης, τη δημιουργία κατάλληλου ηλεκτροφωτισμού κίνησης και ανάδειξης των μνημείων, τη δημιουργία πρασίνου και τη σήμανση.

3.Ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης οδηγών για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Το σύστημα αυτό θα αποτελείται από τους αισθητήρες σε κάθε θέση στάθμευσης, οι οποίοι θα λειτουργούν με μπαταρίες χαμηλής κατανάλωσης διάρκειας πέντε ετών, ενώ οι αισθητήρες θα είναι στο εσωτερικό του οδοστρώματος. Επίσης το σύστημα αποτελείται από τους αναμεταδότες, το λογισμικό κέντρου ελέγχου, που διαχειρίζεται θέσεις και παρκόμετρα, τις ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε κόμβους εντός της πόλης των Γιαννιτσών, αλλά και εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου, όπου κάθε οδηγός ενημερώνεται για ελεύθερη θέση στάθμευσης.

Επίσης, προϋπολογισμός 115.000 ευρώ διατίθεται για την «Ανάπτυξη – αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών», με δικαιούχους το Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Ανάπτυξης Πέλλας. Περιλαμβάνει ψηφιακές εφαρμογές για την τουριστική προβολή της πόλης των Γιαννιτσών και για την εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών, με τη δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που θα έχει και ενσωματωμένο εικονικό ξεναγό, ενώ θα υπάρχει και πλατφόρμα υποβολής προβλημάτων και αιτημάτων από τους δημότες προς το Δήμο Πέλλας και τις υπηρεσίες του.

Το τρίτο έργο που χρηματοδοτείται στα Γιαννιτσά από τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι η «Αναβάθμιση και προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της περιοχής», με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ. Περιλαμβάνει ενέργειες αναβάθμισης, ανάδειξης και προβολής του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της πόλης. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται ενέργειες, όπως τοποθέτηση μεταλλικών πινακίδων καφέ χρώματος μπροστά από κάθε μνημείο, ιστορική θέση και πολιτιστικό οργανισμό, όπου θα αναγράφονται σε δυο γλώσσες το ιστορικό γεγονός, η χρονολόγηση ή η ταυτότητα του κτιρίου. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση αναλογίων ιστορίας στα σημαντικότερα μνημεία και ιστορικές θέσεις της πόλης, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση «Post-it στην ιστορία των Γιαννιτσών». Πρόκειται για μικρές επιδαπέδιες πινακίδες, που θα αναγράφουν μια σύντομη, επιγραμματική, ιστορική πληροφορία που έχει περάσει στη λήθη του συλλογικού της πόλης. Τέλος θα εκδοθεί χάρτης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα προαναφερθέντα σημεία.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Πάλι σκαψίματα στους δρόμους πάλι εταιρείες τεχνικές που θα ανοίγουν τρύπες επιπλέον ταλαιπωρία των κατοίκων στην είδη υπάρχουσα...και ένα πρόγραμμα αμφιβόλου ποιότητας και υλοποιησης.
    2.8 εκ ευρώ...ΜΑΣΑ και των γονεων που λέει ο σοφός λαός μας...Τζίτζι τι κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.