Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Επίλυση θεμάτων πολιτικής γης (ν. 4061/2012) προωθείται με νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή

Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται πως σύμφωνα με ενημέρωση που είχε σήμερα από το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην επίλυση ζητημάτων στα αγροτικά ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που έχει περάσει την έγκριση της ΚΕΝΕ και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων αυτών είχε συζητήσει η κ. Τζάκρη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου σε παλαιότερη συνεργασία τους και αφορούν στα εξής:

1) Με ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα για ακίνητα που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ, τα οποία είχαν παραχωρηθεί κατά κυριότητα με αποφάσεις Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε ιδιώτες για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου σκοπού (π.χ. για ίδρυση βιοτεχνίας ή βιομηχανίας) ο οποίος όμως στην συνέχεια δεν επετεύχθη ή τροποποιήθηκε και έχουν ανακληθεί ή είναι για ανάκληση οι σχετικές αποφάσεις παραχώρησης να μπορούν με προϋποθέσεις να παραχωρηθούν τα ακίνητα αυτά στους πρώην παραχωρησιούχους ή στους κληρονόμους τους με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και με τίμημα που θα καθορίζεται από την αρμόδια Επιτροπή Θεμάτων Γης και Διαφορών βάσει της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

2) Με ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου θα δοθεί εκ νέου δυνατότητα για επικύρωση των ανώμαλων δικαιοπραξιών.

3) Με ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα ικανοποίησης αιτημάτων αθλητικών συλλόγων προς τους ΟΤΑ της χώρας με τα οποία αιτούνται την παραχώρηση ακινήτων του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 4061/2012 κατά χρήση σε αυτούς, έναντι τιμήματος για την προώθηση των αθλητικών τους σκοπών.

4) Με ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και προκειμένου να μπορούν να εξετασθούν έγκαιρα τα αιτήματα για παραχώρηση αγροτεμαχίων που παραχωρούνται για γεωργική χρήση, στα οποία πρέπει να γίνει κατάτμηση, για την κατάτμηση αυτή δεν θα απαιτείται η απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία λαμβάνονταν

μέχρι σήμερα με εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

5) Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του ν. 2732/99 και του άρθρου 11 παρ. 5 του ν. 3147/03 εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας για Νομοθετική Ρύθμιση Εκτάσεων Αγροτεμαχίων και Συν/σμού όπως για παράδειγμα στα Τρία Έλατα, στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, το Άνω Γραμματικό, το Κάτω Γραμματικό, τη Μαργαρίτα κ.λπ.

Στη συνέχεια με το άρθρο 36 παρ. 7 του ν. 4061/12 καταργήθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του ν. 2732/99 και του άρθρου 11 παρ. 5 του ν. 3147/03 και κατά την δημοσίευση του νόμου αυτού (ν. 4061/12) σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας σε τρίτους κατόχους.

Στην περιοχή μας η μεταβίβαση της κυριότητας στους κατόχους γίνεται με την μεταγραφή του τίτλου κυριότητας στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

Οπότε: α) για όσα αγροτεμάχια δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως π.χ. στη Μαργαρίτα, υπάρχει έντονο πρόβλημα και β) όσοι δεν έχουν μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο τους τίτλους κυριότητας που έχουν εκδοθεί ή τους έχουν μεταγράψει μετά την 22η-3-2012 που άρχισε να ισχύει ο ν. 4061/12, όπως π.χ. στα Τρία Έλατα, χάνουν τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα που τους έχουν παραχωρηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση.

Με ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα όλες οι παραπάνω αποφάσεις να μεταγραφούν νόμιμα μετά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις συνιστούν προβλήματα που εμποδίζουν την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας από τους αγρότες και απασχολούν ολόκληρη την αγροτική ύπαιθρο, ενώ στην περίπτωση των αιτημάτων παραχώρησης εκτάσεων σε αθλητικούς συλλόγους διευκολύνεται η προώθηση από αυτά των αθλητικών τους σκοπών και για αυτούς τους λόγους προωθείται η επίλυσή τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τις σχετικές ρυθμίσεις του προωθούμενου στη Βουλή σχεδίου νόμου.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…