Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

68.000 αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο σε τρεις ημέρες

Στις 68.000 έφτασαν οι αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) τις τρεις πρώτες ημέρες που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Τα κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ έχουν αλλάξει, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη μόνον το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού και να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης των ευνοϊκών ρυθμίσεων από καταναλωτές που πληρούσαν το κριτήριο του χαμηλού εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα διέθεταν βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Οσοι είναι ήδη στο ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ένταξης μέχρι τέλους Απριλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Το νέο πλαίσιο έχει θεσπίσει δύο κατηγορίες ΚΟΤ, το ΚΟΤ Α και το ΚΟΤ Β.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο. Για όσους έχει εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησής τους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος 2017. Επίσης, αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι ενήλικοι, χρειάζεται η συναίνεσή τους, η οποία πάντως δίνεται ηλεκτρονικά, όπως γινόταν και με το κοινωνικό μέρισμα.

Οι δύο κατηγορίες του νέου ΚΟΤ προβλέπουν νέα εισοδηματικά κριτήρια με διακύμανση ως προς το ύψος ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (αριθμός ανήλικων και ενήλικων μελών). Για την πρώτη κατηγορία ΚΟΤ η παρεχόμενη έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) ανέρχεται στα 75 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ υπάρχει απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Για νοικοκυριά που περιλαμβάνουν και άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 8.000, ενώ για νοικοκυριά που περιλαμβάνουν άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία ΚΟΤ Β, η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περίπου στο 35%. 
Πηγή: Καθημερινή
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…