Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενημερωτικές ημερίδες σε Γιαννιτσά και Έδεσσα για το κάπνισμα - Αντιδράσεις για τον Αντικαπνιστικό Νόμο!


Ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν στο επίκεντρο ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Γιαννιτσά και Έδεσσα, με τη συνεργασία της Π.Ε. Πέλλας και του Επιμελητηρίου Πέλλας Με θέμα «Κάπνισμα – Απειλή για τη Δημόσια Υγεία, η Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στις Ελληνικές Επιχειρήσεις», οι δύο σημαντικές εκδηλώσεις ενημέρωσης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού και του επιχειρηματικού κόσμου της Πέλλας. Την παρουσίαση των θεμάτων, έκαναν η Αναπλ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας, βοηθούμενη από την επόπτρια του ιδίου τομέα, Ελένη Καραντώνη και Άννα Ερυθροπούλου, αντίστοιχα.

Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών επικεντρώθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι το κάπνισμα επιτρέπεται σε χώρους με τυχερά παιχνίδια και σε χώρους μεγαλύτερους των 300 τμ2.

Σχόλιο αναγνώστριας

Επισημαίνει χαρακτηριστικά αναγνώστριά μας, απευθυνόμενη στους αρμόδιους της κυβέρνησης και –προφανώς- το νομοθέτη: «Γιατί λοιπόν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ καζίνα να επιτρέπεται το κάπνισμα; Κλειστός χώρος δεν είναι και εκεί; Μήπως επειδή ανήκουν στον κύριο Μελισσανίδη; Ή μήπως επειδή υπάρχουν άλλα συμφέροντα από πίσω; Παίζετε με την επιβίωση κάποιων μικρομεσαίων καταστηματαρχών οι οποίοι προσπαθούν να δουλέψουν για ένα πιάτο φαΐ για αυτούς και τις οικογένειές τους και θέλετε να το στερήσετε και αυτό; Δεν φτάνει που τα τελευταία χρόνια τους έχετε "πνίξει" στους φόρους θέλετε να τους καταστρέψετε εντελώς; Σκεφτείτε και τους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι, γιατί έτσι και αλλιώς δουλειές και υποδομές δεν υπάρχουν».

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

· Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

· Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

· Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

· Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

· Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

· Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

· Στα παντός είδους κυλικεία.

· Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

· Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

· Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

«Το Υπουργείο Υγείας, συνεπές στο ρόλο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, προβαίνει και θα εξακολουθεί να προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες (έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων, νομοθετικές παρεμβάσεις), σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί -πέραν του ελέγχου- από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης», τονίζεται στην εγκύκλιο. 

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο:
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μπραβο πολυ καλα κανουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα με επικεφαλίδα '' δημόσια υγεια''..
    Στα αεροδρόμια επιτρέπει ο νόμος σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους...άντε πνιγείτε όλοι σας στο Λουδία γιατί η υποκρισία μας έφερε εδώ...
    Επιτρέπεις την πώληση απαγορεύεις την χρήση,,,δημόσια υγεία είναι μόνο απειλούμενη από τον καπνιστή...ρωτάω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άντε να σας δω κυρία νομίατρο να σας παραδεχτώ, βάλτε ενα τέλος στην ανομία εδώ στα σκοπια πας η στην τουρκιά και δεν καπνίζουν στα καφέ που είναι 100 χρονια πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.