Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έτοιμη η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) των Γιαννιτσών αλλά… λείπει το ιατρικό προσωπικό!


Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει την λειτουργία της η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στα Γιαννιτσά, πλην όμως το θέμα «σκοντάφτει» στην… πρόσληψη γιατρών! Όπως έχουμε ξαναγράψει, η νέα Μονάδα Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του ΕΟΠΠΥ, πρώην ΙΚΑ, νυν Κέντρο Υγείας, στην οδό Τσακμάκη. Δηλαδή θα έχουμε μια υπηρεσία υγείας μέσα σε… μια άλλη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος παρά την προσπάθεια του Δήμου Πέλλας και των αρμόδιων φορέων, ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικός και ο τίτλος του «ιατρείου γειτονιάς» όπως αποκαλούνται οι δημόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Κι ενώ όλα είναι έτοιμα (υπάρχει μέχρι και η αντίστοιχη ταμπέλα που φέρει την ονομασία της νέας Μονάδας), δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει την λειτουργία της η ΤΟΜΥ Γιαννιτσών λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ιατρικό προσωπικό είναι αρνητικό στην πρόσληψή του λόγω αποδοχών και χρονικής διάρκειας της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν, που μπορεί να γίνει για 2+2 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να «σκοντάφτει» η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας.

Κι εδώ κάπου ξεκινάει ένα σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζει την προσπάθεια να ανοίξει τις νέες δομές με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες μονάδες, όπως π.χ. τα περιφερειακά ιατρεία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στους πολίτες της επαρχίας που θα δουν να αποδυναμώνονται τα ιατρεία στα χωριά τους και θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν για πρωτοβάθμια φροντίδα στις ΤΟΜΥ στα αστικά κέντρα. Αμέσως μετά θα επαναπροκηρυχθούν θέσεις για πρόσληψη νέων γιατρών, ελπίζοντας το Υπουργείο Υγείας ότι αυτοί που ολοκληρώνουν τώρα την ειδικότητά τους θα επιλέξουν να μπουν στο σύστημα των ΤΟΜΥ.

Και όλα αυτά γιατί οι χρονικές πιέσεις από τους δανειστές για την δημιουργία των περισσότερων ΤΟΜΥ είναι ασφυκτικές, καθώς μέχρι τον Μάϊο -όπως αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο- θα πρέπει να έχουν ανοίξει τις πύλες τους συνολικά 100 μονάδες.

Σημειώνεται ότι γενικώς για τις ΤΟΜΥ τα κονδύλια είναι περιορισμένα καθώς οι συνολικά 239 μονάδες που θα δημιουργηθούν σταδιακά ανά τη χώρα, θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2020. Αμέσως μετά, εάν δεν εξασφαλιστούν επιπλέον κοινοτικοί πόροι, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Και προβλέπεται ότι για κάθε ΤΟΜΥ θα διατίθενται ανεξάρτητα από τους μισθούς του προσωπικού, 51.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα όλου του έτους.

Από την πλευρά του όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας στις ΤΟΜΥ δεν θα εξετάζονται μόνο οι ασφαλισμένοι και μη, αλλά θα παρακολουθείται ένας ολόκληρος πληθυσμός με την δημιουργία ενός φακέλου υγείας για κάθε πολίτη ως μια προσπάθεια να ανακουφισθεί ο όγκος στα νοσοκομεία. «Ενισχύουμε παράλληλα και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου σε πρώτο χρόνο και αργότερα και αγροτικού τύπου, αρχικά με 500 μόνιμους γιατρούς οι οποίοι θα προσληφθούν ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Κέντρα υγείας αστικού τύπου μαζί με τις ΤΟΜΥ είναι ακόμη ένα στοίχημα που υπάρχει για να λειτουργήσουν από κοινού, συμπληρώνοντας το ένα επίπεδο το άλλο, ώστε να μεταβούμε στην εξασφάλιση αφενός της αλλαγής νοοτροπίας για το ΕΣΥ και αφετέρου στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή είναι η νέα μας φιλοσοφία αυτό ζητάμε να υποστηρίξουνε και οι πολίτες».

Μόνο που στα Γιαννιτσά το «Κέντρο Υγείας αστικού τύπου» και η ΤΟΜΥ θα συστεγάζονται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Προς τι η δημιουργία μιας ιατρικής πρωτοβάθμιας υπηρεσίας Υγείας η οποία θα λειτουργεί μέσα σε μια άλλη;


Δ. Μπ.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Η ΠΕΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπουρδες απο την μια χαζομαρα στην αλλη ,θα γινει τιποτε σωστο σαυτο το κρατος,αραγε τι μυαλα τα σκεφτονται αυτα θα τρελαωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καμια μπουρδα φιλε μου και τιποτα τυχαιο.
      κανουν τα τομυ, για γραψιμο συνταγων, διορισμο γενικων γιατρων και προσωπικου, και θα σου πουν στο τελος οτι εμεις εξασφαλισαμε πρωτοβαθμια υγεια για ολους. οσο αφορα τα σοβαρα θεματα που θα χρειαζονται νοσοκομεια και τα οποια τα διαλυσανε και καποια στιγμη θα τα ιδιοτικοποιησουν θα πρεπει να βαλεις το χερι στην τσεπη σου

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.