Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαμαρτυρία δημάρχων και εργαζομένων δημοτικών παιδικών σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (φωτο)


Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας  Θράκης (ΥΜΑ-Θ) πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και δήμαρχοι, μετά από κάλεσμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι κατήγγειλαν την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. 

Οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ζήτησαν την άμεση απόσυρση παραγράφου του άρθρου 33, που όπως υποστηρίζουν, συμπεριλήφθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των τετράχρονων παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στα νηπιαγωγεία.

Όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι σε υπόμνημά τους, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα την λειτουργία 1.600 προνηπιακών τμημάτων, που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά σε παιδικούς σταθμούς των δήμων και αφορούν τα τετράχρονα παιδιά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν επίσης περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι κυρίως συμβασιούχοι- στα τμήματα αυτά, που όπως υποστηρίζουν κινδυνεύουν με απόλυση, αφού μεγάλος αριθμός προνηπίων θα αποχωρήσει αναγκαστικά. Οι δήμοι επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα μπαίνουν σε δοκιμασία και χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, καθώς η καθημερινότητά τους θα επιβαρυνθεί με δυσλειτουργίες, που αφορούν κυρίως το ωράριο λειτουργίας και τις αργίες των νηπιαγωγείων, αφού ως γνωστό δεν λειτουργούν τους τρεις θερινούς μήνες και τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης, στα νηπιαγωγεία που δεν είναι ολοήμερα, το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ δεν διασφαλίζεται η σίτιση των παιδιών και οι πρόσθετες υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, όπως οι παιδίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί επιστήμονες κ.α.

"Με τη συγκεκριμένη αιφνιδιαστική τροπολογία γίνεται υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση των νηπίων, μολονότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της φοίτησης των παιδιών από τους γονείς, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν σε νήπια ή σε παιδικό σταθμό" δήλωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε "απαράδεκτη και προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μη ρωτάει τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και τους ενδιαφερόμενους, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση" και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει δυνατότητα τα νηπιαγωγεία να φιλοξενήσουν ξαφνικά και χωρίς καμία πρόβλεψη τόσα πολλά παιδιά. 
Ο δήμαρχος Νεάπολης  Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε το άρθρο 33 του νομοσχεδίου "ανοσιούργημα", λέγοντας ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της ΕΕ, παρά μόνο στη Β. Κορέα. "Αυτό αφαιρεί από εκατοντάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά (τη δυνατότητα τα παιδιά τους) να φοιτήσουν ομαλά, με διευρυμένο ωράριο, και τα οδηγεί υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, που είναι κλειστά τρεις μήνες το καλοκαίρι και στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα" υπογράμμισε. Υποστήριξε εξάλλου, ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζομένους, άγνωστο με ποια κριτήρια, τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μεγάλο μέρος αυτών εργάζονται σε προγράμματα που κατά 70% και πλέον χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Κλιμάκιο από δημάρχους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, από το Εργατικό Κέντρο και από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είχε συνάντηση με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά. Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Αγίου Δημητρίου (μπροστά από το ΥΜΑ-Θ), κρατώντας πανό με συνθήματα "Όχι στην απαξίωση και στο σταδιακό κλείσιμο των παιδικών σταθμών" και "Όχι στην σχολειοποίηση των παιδιών από τα τέσσερα έτη" κ.α. 
dimamthr
Mε πληροφορίες ΑΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Και τώρα θα έρθουν από την άλλη πλευρά με επιχειρήματα οι νηπιαγωγοί που χρόνια προσπαθούν και διεκδικούν φανερά την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Γιατί εδώ και χρόνια βλέπουν να κλείνουν εκατοντάδες νηπιαγωγεία ανά την χώρα και να μένουν και αυτοί/αυτές άνεργοι.
    Όταν θα σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο την δική μας βόλεψη, τότε θα πάμε μπροστά σαν χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.