Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυνηγετικός Σύλλογος Έδεσσας: Πρακτικές χρεωκοπίας από το Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σηφάκη


Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση, διαβάσαμε πρόσφατα δελτίο τύπου του Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σηφάκη, σχετικά με την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura που υπάρχουν στην Πέλλα και την Ημαθία, ο οποίος θα έχει έδρα την Έδεσσα.
Ο κ. Σηφάκης καμαρώνει και καυχάται πως με δική του παρέμβαση, αντί να γίνει ένας φορέας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από την Ημαθία και την Πέλλα ως την Καστοριά, τελικά θα γίνουν δύο και ο ένας θα έχει έδρα την Έδεσσα.

Τα παραπάνω, μπορεί να χαϊδέψουν τα αυτιά κάποιου μη σχετικού στα περιβαλλοντικά ζητήματα και να δώσουν επικοινωνιακούς πόντους στον κ. Σηφάκη. Η πραγματικότητα όμως για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς το τι γίνεται στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας είναι ακριβώς η αντίθετη. Αυτό για το οποίο καμαρώνει ο κ. Σηφάκης, θα έπρεπε σε κανονικές συνθήκες να τον κάνει να αναζητά τρόπους διαφορετικής προσέγγισης.

Ο κ. Σηφάκης, λοιπόν, είχε το πολιτικό θράσος να δηλώσει τα παρακάτω ανυπόστατα και παραπλανητικά, τα οποία το μόνο που εξυπηρετούν είναι την πολιτική του επιβίωση και όχι φυσικά το περιβάλλον ή η τοπική κοινωνία:
«Μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και φορέων της περιοχής στην διαβούλευση του σχεδίου Νόμου για τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών
η πρόταση στο σχέδιο Νόμου πλέον είναι η διαίρεση του αρχικά προτεινόμενου νέου μεγάλου φορέα ( από Πέλλα ως και Καστοριά) σε δύο φορείς. Η εξέλιξη αυτή θα εξασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. και η πρόταση του σχεδίου Νόμου να είναι η Έδεσσα προσωρινή έδρα του φορέα αναβαθμίζει αντικειμενικά την Πέλλα που βλέπει την ίδρυση ενός νέου φορέα σε αυτή μετά από πολλά χρόνια.
Και μάλιστα ενός φορέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από τον νέο φορέα να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής όπως η προστασία του δασικού περιβάλλοντος και πολλά άλλα.»

Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τι είναι αυτό που έρχεται και για το οποίο καμαρώνει ο κ. Σηφάκης:

Από το 2002 που ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα, οι φορείς διαχείρισης περιοχών Natura, δεν έχουν να παρουσιάσουν το έργο που θα περίμενε κανείς.
Η λίμνη Κορώνεια μολύνθηκε και αποξηράθηκε πλήρως, η Πάρνηθα κάηκε ολοσχερώς και η λίμνη Κάρλα που με κόπους αναδημιουργήθηκε, εδώ και δύο χρόνια έχει μετατραπεί σε οικολογική παγίδα, μιας και τα σπάνια πτηνά που φωλιάζουν εκεί, αποδεκατίζονται από τη μόλυνση και κάποιο βακτήριο.
Και οι τρεις ενδεικτικές παραπάνω περιπτώσεις έχουν φορέα διαχείρισης. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν, τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αν δεν είχαν φορέα διαχείρισης. 
Εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί για μελέτες διαχείρισης και προστασίας χωρίς ποτέ να γίνει πράξη η διαχείριση και η προστασία σε αυτές τις περιοχές.
Εκατοντάδες τα δελτία τύπου σαν αυτό του κ. Σηφάκη για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών από τους φορείς διαχείρισης, η οποία πρακτικά δεν υπήρξε ποτέ και το μόνο που εξυπηρετούσαν τα πομπώδη δελτία τύπου ήταν διάφορες μικροπολιτικάντικες επιδιώξεις.
Δεκάδες οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες (ανακριτικά καθήκοντα έχουν μόνο οι Δασικοί Υπάλληλοι και οι Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων), χωρίς εργασιακή κατοχύρωση και χωρίς κατοχύρωση της θέσης τους από το νέο νόμο που έρχεται.
Τα Διοικητικά Συμβούλια διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ισόβιους προέδρους, οι οποίοι όμως δεν έχουν αποδείξει πως έχουν την ανάλογη γνώση και αποτελεσματικότητα.
Και το καλύτερο, οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura, είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Ιδιωτικοποιούνται δηλαδή οι προστατευόμενες περιοχές, τα φιλέτα της περιοχής μας, από μία κυβέρνηση που εξελέγη με σύνθημα «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια, εκτός από τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σπίτια μας, τώρα ιδιωτικοποιεί και τις καλύτερες φυσικές περιοχές της Ελλάδας, για να μη μείνει τίποτα δημόσιο.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, απαξιώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο την αρμόδια δημόσια Δασική Υπηρεσία, η οποία είναι η μόνη που έχει τις αρμοδιότητες, τα μέσα (έστω και πενιχρά), το προσωπικό (έστω υποστελεχωμένη) και κυρίως την ευθύνη για τη διαχείριση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η μόνη δηλαδή που μπορούμε να
εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνηση απαξιώνει επίσης την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αντί να αναλάβει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα της εκάστοτε περιοχής, όπως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει, οδηγείται σε ρόλο κομπάρσου στο πολιτικό θέατρο των Αθηνών, ακόμη και στα ζητήματα που έχουν αμιγώς τοπικό χαρακτήρα, όπως είναι η προστασία, η διαχείριση και η ανάπτυξη των περιοχών Natoura.

Τα παραπάνω τα έχουμε καταθέσει έγκαιρα, εγγράφως στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου, καταλήγοντας στο πάγιο αίτημα των Κυνηγετικών Οργανώσεων: η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος να γίνεται από τη δημόσια Δασική Υπηρεσία και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ο κ. Σηφάκης αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί την παραπάνω πραγματικότητα και βλέπει ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση εκεί που μέχρι σήμερα αποδεικνύεται εγκατάλειψη και εγκληματική αδιαφορία.

Καλούμε το Δασαρχείο Έδεσσας και τη Διεύθυνση Δασών Πέλλας να τοποθετηθούν επί του εξαιρετικά σημαντικού αυτού θέματος που εμπίπτει απόλυτα στις αρμοδιότητές τους.
Καλούμε τους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα της Πέλλας να πράξουν το ίδιο.

Και εν κατακλείδι, καλούμε την τοπική κοινωνία, κάθε κάτοικο της Πέλλας να ενημερωθεί, να κρίνει και να αξιολογήσει υπεύθυνα, όχι τόσο για μας αλλά για τα παιδιά μας, αυτά που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς ποτέ να μας ρωτήσουν με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά προβλέψιμο και δυσοίωνο για το μέλλον.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των πιο σημαντικών περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος της Πέλλας.
Αν είναι να συσταθεί κάποιο νέο σώμα, αυτό θα πρέπει να υπάγεται στη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πέλλας.

Κάθε άλλη πρόταση μόνο καλό δε θα κάνει στον τόπο μας.
Προς τεκμηρίωση των όσων αναφέρουμε παραπάνω:

1. Εκατόμβη νεκρών πουλιών η λίμνη Κάρλα(2016) :
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1834)

2. Εκατομμύρια για την Κορώνεια, αλλά αποτέλεσμα μηδέν (2013):
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=349299

3. Τρίτη οικολογική καταστροφή στην Κορώνεια (2007)
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=213757

4. Οι θέσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Έδεσσας και άλλων δεκαεννέα Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής, που εκπροσωπούν συνολικά περισσότερους από δέκα χιλιάδες Έλληνες πολίτες - κυνηγούς, όπως έγκαιρα κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση του επίμαχου νομοσχεδίου. Θέσεις τις οποίες αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ο κ. Σηφάκης
(Νοέμβριος 2017) http://www.opengov.gr/minenv/?c=24922

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Έδεσσας,

Με ευθύνη απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία,
 Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας
 Χρήστος Μ. Πισλίνας       Γεώργιος Στογιάννης 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Τι να σας κανει ο Σηφακης; τι εποικοδομητικο σπορ ! ολοι οι αργοσχολοι αρπαξαν μια καραμπινα και αντε στα βουνα ,διοτι αγαπουν τη φυση ! και που ασχοληθηκε μαζι σας πολυ ειναι! τοσα προβληματα εχει η χωρα εχουν και οι κυνηγοι προβληματα που πρεπει να σκυψει η πολιτεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου αφού δεν διάβασες το γράφει γιατι απαντάς με βλακείες . Για το καλό των παιδιών σου μιλάνε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι ειναι φερεφωνο του,και σιγουρα βολεμενος.Καλο ειναι να διαβαζουν προσεκτικα τα κειμενα πριν ξεστομιζουν χοντροβλακειες.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.