FOUTSITZHS

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στα Γιαννιτσά (φωτο)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, η επίσκεψη κλιμακίου στελεχών του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, στο νομό μας.

Εκτός του βουλευτή και επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα, στο κλιμάκιο συμμετείχαν το μέλος της ΚΟΕΣ Νίκος Κριθαρίδης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και μέλος του Συντονιστικού του νομού Ευάγγελος (Λάκης) Προκοπίδης, η υποψήφια βουλευτής Αγάθη Βουδρεσλή Μακρίδου και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας στο νομό Μίμης Γρηγοριάδης.

Το κλιμάκιο ξεκίνησε την περιοδεία με επίσκεψη στην καινοτόμο εξαγωγική επιχείρηση παραγωγής χειροποίητων πούρων Άρη και Κώστα Κωνσταντινίδη στην Κρύα Βρύση. Ο κύριος Άρης Κωνσταντινίδης ανέλυσε την πολυσταδιακή διαδικασία παραγωγής των μοναδικών ελληνικών χειροποίητων πούρων, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για ακόμη περισσότερες εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών προϊόντων σε αναπτυσσόμενες αγορές καταναλωτών όπως της Κίνας, με προφανή τα οφέλη για νέους αγρότες και μεταποιητές, αλλά και την εθνική οικονομία και πήρε τα εύσημα από το βουλευτή και τα στελέχη του κλιμακίου.
Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με επίσκεψη στα γραφεία και ιατρεία του ΕΦΕΤ (πρώην ΙΚΑ) Γιαννιτσών. Ο κύριος Μπαργιώτας επισκέφθηκε τους χώρους και συνομίλησε με ιατρούς, υπαλλήλους και ασθενείς για την κατάσταση του ΕΦΕΤ και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στον βουλευτή τονίστηκε η έλλειψη αρκετών ιατρικών ειδικοτήτων που κάνει αδύνατη την εξυπηρέτηση των πολιτών. Κακή εντύπωση έμεινε από την απουσία του υγειονομικού Διευθυντή, ο οποίος αν και είχε ειδοποιηθεί από την Παρασκευή δεν παρέστη στην επίσκεψη του κλιμακίου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, που ήταν και το κύριο γεγονός της περιοδείας. Έγινε ενημέρωση για την λειτουργία, τη στελέχωση, την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του Νοσοκομείου από τον Διοικητή κύριο Χρήστο Σμία και τον Αναπληρωτή Διοικητή κύριο Βουδρισλή Αλέξανδρο. Σύμφωνα με τους κύριους Σμία και Βουδρισλή, το Νοσοκομείο έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει καθώς εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα του νομού Πέλλας αλλά και κατοίκους των γειτονικών νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Παρουσιάζει επάρκεια πόρων και πιστώσεων και δε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης υπάρχει αρκετά καλή στελέχωση σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Προβλήματα εντοπίζονται στη στελέχωση με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως για τα ΤΕΠ, το Μικροβιολογικό και την Ψυχιατρική, καθώς και σημαντική έλλειψη προσέλευσης ειδικευομένων. Ως σημαντικό πρόβλημα τονίστηκε επίσης η παλαιότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η έλλειψη αξονικού τομογράφου για την προμήθεια του οποίου γίνονται ενέργειες μέσω ένταξης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Ελλάδας-FYROM.
Από την πλευρά του ο κύριος Μπαργιώτας τόνισε πως ο χώρος της υγείας δεν αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής πεδίο αντιπολίτευσης, αλλά δημιουργικής συνεργασίας και θύμισε τη μοναδική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην οικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης επισήμανε πως η μείωση κατά 350 εκατομμύρια, στον Προϋπολογισμό του 2018 των κονδυλίων για τα Δημόσια Νοσοκομεία καθώς και το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης δεκαετίας από κονδύλια της Ε.Ε. για την υγεία, αποτελούν κίνδυνο για την απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας περίθαλψης στους έλληνες πολίτες.

Για το θέμα της στελέχωσης με ειδικευμένους ιατρούς και την προσέλκυση ειδικευομένων, ο κύριος Μπαργιώτας επισήμανε πως σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ μόνον 7.500 μόνιμοι ιατροί αντί των 14.000 του παρελθόντος και τόνισε την ανάγκη για ταχεία κάλυψη των σημαντικών κενών σε βασικές ειδικότητες όπως Ιατρών ΤΕΠ, Μικροβιολογίας, Νευρολόγου, Ουρολόγου, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Πέλλας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επίσης τόνισε τον κίνδυνο από την υποκατάσταση των μονίμων ιατρών από επικουρικούς, που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για δημιουργία κενών στο μέλλον, ενώ προκαλεί και στρεβλώσεις στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης των νέων ιατρών.

Για το θέμα της έλλειψης ειδικευομένων ιατρών, ο κύριος Μπαργιώτας τόνισε την ανάγκη δομικών αλλαγών στο σύστημα εκπαίδευσης και τη δομή των Ιατρικών σχολών, καθώς και της θέσπισης μισθολογικών και άλλων κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, με στόχο όχι μόνο την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα μας, αλλά και την επιστροφή όσων έχουν φύγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις ΗΠΑ (Braindrain).

Για το θέμα της έλλειψης Αξονικού Τομογράφου τόσο στο νοσοκομείο Έδεσσας όσο και σε αυτό των Γιαννιτσών από τον Αύγουστο του 2013, ο κύριος Μπαργιώτας τόνισε την ανάγκη να εξυπηρετούνται οι χιλιάδες πολίτες του νομού Πέλλας, αλλά και των όμορων περιοχών, εντός του νοσοκομείου και όχι μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες, γιατί αφενός μεν οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, αφετέρου δε γίνεται σημαντική σπατάλη πόρων που μπορούν να διοχετευθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η επίσκεψη του κλιμακίου στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, όπου έγινε σύσκεψη με την Πρόεδρο Θεανώ Ζουρνατζίδου και το μέλος της Διοίκησης Βουδούρη Γιώργο.

Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα αυτής των γυναικών (4.500 σε σύνολο 6.000 ανέργων), που οδηγεί πολλούς νέους είτε σε υποαπασχόληση σε προσωρινά επαγγέλματα (καφέ, ταχυφαγεία), είτε σε μετανάστευση (κυρίως στη Γερμανία)! Ακόμη η κυρία Ζουρνουτζίδου τόνισε την ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου των κατασκευών, και τη μεταφορά σημαντικού έργου μεταφορών σε εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία. Επίσης, επισήμανε το μείζον πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, όπου υπάρχουν εργαζόμενες πολλών ταχυτήτων με σημαντικές μισθολογικές διαφορές και έλλειψη βασικών δικαιωμάτων για τις εργολαβικές. Τέλος η Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τον αποχαρακτηρισμό του θεσμού του "εποχικού εργάτη" από αυτόν του "εργαζόμενου σε εποχική επιχείρηση", γιατί με το υπάρχον καθεστώς πολλοί εργαζόμενοι στη μεταποίηση, όπως κονσερβοποιίες, μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων.

Ο κύριος Μπαργιώτας από την πλευρά του, υποσχέθηκε τη στήριξη της κοινοβουλευτικής για κίνητρα επενδύσεων στο νομό και τόνισε την προσήλωση του προγράμματος Ελλάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους και τους νέους επιστήμονες.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…