Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΥΠΕΞ των Σκοπίων: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά, είναι δικαίωμά μας»


«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε "Μακεδόνες" και να μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να "αγγίξουμε" την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι «το ζήτημα (σ.σ.: το ονοματολογικό) δεν μπορεί να επιλυθεί εάν μια πλευρά αισθάνεται νικημένη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει. Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις η "Μακεδονία" προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για εμένα, αυτή η διαδικασία είναι μια κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και έχω μια κατανόηση για εκείνους που αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί μέρος της είναι και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνο ελληνική. Ένα μέρος της είναι στην επικράτεια ενός τρίτου κράτους (σ.σ.: προφανώς εννοεί τη Βουλγαρία). Κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή αποκλειστικότητα του όρου "Μακεδονία". Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε "είμαι Μακεδόνας"».

Ερωτηθείς, δε, από έναν Έλληνα δημοσιογράφο εάν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν απαντήσω, δεν θα προσφέρω καλές υπηρεσίες σε κανένα από τα δύο μέρη».

«Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχουν συζητήσεις που προκαλούν σύγχυση. Ορισμένα θέματα που ονομάστηκαν "αλυτρωτισμός" επιλύθηκαν το 1992, αλλά και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Νιτμιτρόφ.

Nίμιτς: Να βρεθεί λύση -Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας

Aπό την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης». 
kerdos.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Αχ γυφτοσκοπιανοι δεν φταίτε εσείς πολύ αέρα σας δώσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπότε και οι Σέρβοι και οι Βόσνιοι και οι βούλγαροι κσι οι ρώσοι μακεδόνες είναι! Έχετε ίδια γραφή και ίδια ομιλία πάνω κάτω !τους ρωτάς αυτούς αν είναι μακεδονες! Σλαβος είσουν και σλαβος θα μεινεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.Σηφάκη τι εχετε να πειτε για την Μακεδονικη γλώσσα που μιλανε οι γειτονες ? Λογικά οι Ελληνες πρεπει να τους καταλαβαινουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οτι και να κανετε κακομοιριδες, παντα θα ειστε σλαβοι.....και απο δω και περα ειστε αξιοι της μοιρας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακους κωστα καραμανλη ..... η παλι τρωως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν πας για διαπραγματεύσεις,και ο άλλος μονο απαιτεί ενω εσύ όχι τι περιμένεις?
    Φοβάμαι οτι με αυτούς τους ευχουληδες που έχουμε για κυβέρνηση οι αποφάσεις είναι ειλημενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.